Weblog #1723

Friday 2009-08-28 23:01
Author: Ingmarie Nilsson
En lösning? (Som jag behöver hjälp med)
Jag fick ett hett tips av Dunceor.

Ett tips om en speciell sko.
Newton Running.

Den verkar väldigt lik mina Fila superpjux (som dessvärre inte tillverkas längre) så kanske de vore något när mina fötter är med i matchen igen?

Enligt upphovsmannen Danny Abshire springer många helt fel.

De sätter i hälen först och rullar sen över på framfoten.
Enligt honom ska man landa på framfoten för att få bästa, effektivaste, skonsammaste och snabbaste (löp)steget men dagens skor är inte gjorda för det.
Där är det mesta uppbyggt kring hälen, den del som ska vara minst i backen enligt Abshire.

Den minnesgode vet att jag springer exakt så som han beskriver att man "ska".
På framfoten.


Mina skor ser inte ens använda ut vid hälen men kan vara totalt utslitna vid framfoten.
(Jag har faktiskt försökt förklara att jag borde bara betala för halva skon men ingen försäljare går med på det. Konstigt...)

Kanske då inte så konstigt att jag får ont?
När inga skor "hjälper" min fot.

Det låter och verkar som om de här skorna verkligen kan vara något för mig.
Enda haken (det finns alltid en sådan när det är något som verkar för bra) är att de inte finns i Sverige, i alla fall inte som jag vet, och jag vill ju gärna prova dem innan jag köper.

Vad tror du om dem och hur hade du gjort?
Kanske rent av någon som testat dem?

12 comments to "En lösning? (Som jag behöver hjälp med)"

Friday 2009-08-28 23:26
Dunceor
Jag har ett par som jag köpte i Boston förra året i mars.

Det är en väldigt speciell känsla att springa i dem och det går inte att köra hälisättning i dem. Lite för tunga för min smak (allt över 200g går bort ;-) ) men jag har dem som återhämtningsskor ibland. Jag var tvungen att kolla men jag har gjort 420km i dem i alla fall.

Jag rekommenderar dem och det kan vara något som du behöver.

Tyvärr tror jag det är svårt att få möjligheten att testa dem. Jag tror inte de finns någonstans i Europa utan det är bara utvalda butiker i USA och online.
Saturday 2009-08-29 09:43
Ingmarie
Dunceor; Ja, det verkar som om ingen i Sverige har dem (Ny affärsidé??) och närmaste ställe är England... Men jag kanske bara ska chansa. Har mailat dem så vi får se vad de svarar. :-)
Saturday 2009-08-29 19:31
n'batha
Jag fattar inte? Vad är det speciella med skon? Att den inte har dämpning i hälen och därför inte kan springas i på annat sätt än på tå?

Då behöver ju du dem minst av alla. Om du redan springer så kan ju du springa på vilka skor som helst och kan unna dig lyxen att välja efter andra egenskaper. Korrigeringsskor behöver du ju knappast då.

Jag springer så att jag landar mitt i mellan hälen och tårna och kan springa barfota utan problem. Nöjet jag unnar mig är att springa i t ex Brooks T6 utan problem.
Saturday 2009-08-29 19:38
n'batha
Haile Gebrselassie springer också på tårna. I ett par Adidas.

Jag testade ett par av Nikes Lunar-skor och de var väldig skönt dämpade i framdelen av foten och väger väldigt lite. Kanske de kan vara något?
Saturday 2009-08-29 19:52
n'batha
Fredrika, som också springer med pose-teknik, föredrar dessa på asfalt mellan varven:

http://www.zappos.com/n/p/p/7213987/reviewcount/25.html#mr

Men hon gillar också Brooks T6 (finns på Stadium).
Saturday 2009-08-29 20:23
medeldist
Är nog inne på N'Bathas spår här att vad du behöver en sko som är rejält dämpad i framfoten. Du skrev nånstans att du fortfarande får skor från nån tillverkare, kan du inte fråga dom om dom har en bra modell? Har självt gått från relativt odämpade skor till alltmer dämpade. Att köra odämpat kanske funkar när man springer 2-3mil/vecka, men med en veckomängd som börjar närma sig 10 mil får jag för ont i benen och behöver mer dämpning nu för tiden. Och Pose, ja..att försöka förändra din löpteknik hoppas jag ingen vettig person försöker föreslå, personligen anser jag att Pose är bluff och båg. Newton-skorna har jag ej testat, men så vitt jag vet använder ingen elitlöpare dom.
Saturday 2009-08-29 20:48
Ingmarie
n´batha; Ligger något i det du skriver. Min tanke var att eftersom mina fötter är så sablans ömtåliga så behöver de all uppbackning de kan få för att inte gå sönder. Helst skulle jag vilja ha sån där "bubbel-stoppning" för att de ska landa så mjukt som möjligt.
Eller bomull...Newton skorna har, vad jag fattar det som, extra dämning i just framfoten som jag tror jag behöver men jag kanske tänker fel? Tunna skor är som att springa barfota för mig. Räcker inte med specialsulorna. Brooks T6 och Nike Lunar ska jag absolut testa! Och jag har ett par Fila dojjor till tack och lov. :-)
TACK för ditt engagemang och för tipsen!

medeldist; Jo jag kan fråga dem men jag tvivlar. jag tror inte heller på att förändra löpstilen. Man har den man har liksom. Jag kom inte in på löpargymnasiet pga. att läraren tyckte jag sprang som en tant. (!!!) Men för att vara tant tycker jag att jag har kutat på ganska bra. ;-)
(Se även svaret ovan)
Och TACK du med för ditt engagemanget!
Saturday 2009-08-29 20:51
medeldist
Sökte runt lite på letsrun.com vad folk som landar på framfoten gillar för skor med bra dämpning i framfoten, och många nämnde dessa två:

http://www.loplabbet.se/system/search/product.asp?id=1604

http://www.loplabbet.se/system/search/product.asp?id=782#

Kanske kan vara nåt..speciellt den andra ser lovande ut..relativt lätt också.
Saturday 2009-08-29 22:53
Ingmarie
medeldist; Tack igen! det "lustiga" är att det är Nike Vomero (men nr 4) jag har nu och även Mizuno wave rider (men jag tror den heter #6)Båda är helt ok men inte superduper.
Saturday 2009-08-29 22:55
Ingmarie
medeldist; Ja alltså 4 utan + före. Tror jag... Samma modell i alla fall.
Sunday 2009-08-30 09:00
n'batha
Haile lubbar i ett par Adidas adizero adios. Jag tror att Nike Lunar Racer skulle fungera.

Adidas:
http://www.runningwarehouse.com/descpageMRS-AADIOM.html

Nike's:
http://www.loplabbet.se/system/search/product.asp?id=1295
Sunday 2009-08-30 09:30
Ingmarie
n´batha; har aldrig testat Adidas för de är ganska smala och mina fötter är BREDA. Men jag ska kolla upp dem med. Nikes lunar verkar vara ett bra alternativ. Det blir Runners Store på torsdag!!

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?