Weblog #2190

Thursday 2010-02-04 10:30
Author: Ingmarie Nilsson
Tiden
Jag tycker tiden är fascinerande.
Det är på något vis det enda rättvisa som finns här på jorden. Alla har vi som lever 24 timmar på ett dygn eller, om du så vill, 1440 minuter.
Hur och vad vi sen väljer att göra med dem är högst individuellt och väldigt olika.

Ofta kan jag få en nästan svindelliknande känsla när jag börjar fundera på det.
Vad jag gör med min tid och med mitt liv.
Kommer jag att vara nöjd med hur och vad jag gjort av mina timmar och minuter den dag jag inte längre har några kvar, eller kommer jag att gräma mig för vad jag har gjort eller inte har gjort?

Jag tror dock att de allra flesta människor mer ångrar det de inte har gjort mot vad de har gjort.

Ett av mitt livs lyckligaste stunder. Paus under löptur i Sportgastein
Ett av mitt livs lyckligaste stunder. Paus under löptur i Sportgastein

Jag funderar även på all tid jag får av andra människor.
Att andra personer faktiskt ger mig av sin värdefulla tid som jag därmed tar.
För mig är det väldigt stort och jag känner en djup och stark tacksamhet för denna gåva jag anser att det är.

Varje dag sker detta och allt för ofta utan att jag kanske ens reflekterar över det. Ibland är det t.om. nästan så jag tar det för givet!
Vilken egoistisk tanke!
Det är ju faktiskt ingen självklarhet att någon vill ge av sin tid till just mig.

Varje dag försöker jag att ta mig tid till att göra minst en grej som jag gör bara för min egen skull.
Träning t.ex.
Helt enkelt för att jag vill och för att det är en av de saker jag vill fylla mitt liv med.

Jag i MITT paradis-Albuquerque, NM, USA
Jag i MITT paradis-Albuquerque, NM, USA

Hur tänker och gör du?

14 comments to "Tiden"

Thursday 2010-02-04 10:49
karin
Du har sprungit på så många häftiga ställen! Jo, när man har barn så ger man otroligt mycket av sig själv och sin tid, men det är förstås kul. Fast då blir löppassen inte bara träning utan också avkoppling och egentid. Tid att fundera på livet.
Thursday 2010-02-04 11:01
Therese
Åh Sportgastein! Denna mytomspunna plats. När jag var i Badgastein i våras rusade vi ner till pistinformationen varje morgon för att se om det gick att ta sig till Sportgasteinsystemet. Utan tur dock. Vi kom aldrig dit, utan jag har liksom skapat en liten egen bild av hur fantastiskt vackert det är där, och hur fina backarna skulle vara... Kanske kommer jag dit nån gång, men med löpskorna på istället. :)
Thursday 2010-02-04 11:24
Anna
Jag vill ha mer tid men har insett att jag får göra det bästa av den tiden jag har. Det är inte alltid som min tid blir som planerat men allt som oftast funkar det. Löpning är ju helt klart min tid då jag kan få ta ut svängarna, låta tankarna vandra och umgås med just mig själv. Utan den tiden hade jag varit en mycket olycklig människa.
Thursday 2010-02-04 12:37
anneli
Du skriver så fint om människor som ger dig av sin tid - så är det - det är underbart och behöver understrykas. Tack för att du påminde mig om det. Tyvärr upplever jag också att en del människor tar av min tid, utan att jag vill det. men jag ska försöka komma ihåg att jag får tid också :-)
Thursday 2010-02-04 13:59
Ingmarie
Karin; Tror att många upplever löpningen just så. Som "egentid". De som säger att man springer ifrån sina tankar har aldrig sprungit på riktigt...

Therese; Om det blir som jag vill så kommer det att bli löparresor dit i augusti med Alpresor. :-) Allt är i princip klart det ska bara valsas några varv först. ;-) Du får gärna ringa/maila dem och pusha på! :-)

Anna;Visst är det svårt att få egen tid! Alla "måsten" ska ha sitt innan man kan ägna sig åt sig själv. På gott och ont antar jag. jag håller helt med dig, jag hade med varit en olycklig människa utan löpningen...

Anneli;Visst tar andra människor av vår tid med. Å andra sidan så tillåter vi ofta dem att göra det med. Jag har slutat umgås med de där "tjuvarna". På jobbet får man begränsa så mycket det bara går. Likadant med släkten...;-)
Thursday 2010-02-04 17:45
bureborn
Intressanta funderingar du väcker Ingmarie!
Inser att jag sällan tänker i tid, alltså vad jag gör med mina minuter. Att tänka tidsmässigt gör mig stressad över att jag slösar med tid. Sitter i bilen på väg till jobbet, står i en kö osv osv. Däremot funderar jag rätt ofta på vad jag gör med mitt liv...
Thursday 2010-02-04 20:26
Sofie RW
Intressanta tankegångar. Jag tänker inte riktigt i minuter, men jag försöker tänka att all tid är en del av mitt liv, och jag vill göra det bästa av all tid, vare sig det är tid på jobbet, sovtid, eller hemma-tid eller träningstid. Du har verkligen sprungit på många fina ställen! Läste precis om din löpning i Arizona; jag var i Scottsdale denhär tiden förra året, och det var såå fint (och varmt) att springa där.
Thursday 2010-02-04 20:35
Miranda
Intressanta tankar där Ingmarie, speciellt angående att ge tid. Jag kan ge lite tid på tisdag och dyka upp aningen tidigare om det är okej med dig och se dig göra lite av testet? Om jag inte stör din koncentration såklarT!
Thursday 2010-02-04 20:55
Miss Agda
Intressant och viktigt inlägg! Jag tänkte senast idag att jag måste "kartlägga" min vardag igen (gör det med jämna mellanrum) för att se att jag verkligen prioriterar rätt saker och inte bara springer i ekorrhjulet och ångrar efteråt att jag inte har gjort det o det..
Kram
Thursday 2010-02-04 21:47
Ingmarie
Bureborn; Tack! Jag håller med om att det kan bli stressande om man börjar fundera för mycket på var man gör med sina minuter. Fast kanske ska man ändra tänket bara. Att det är värdefull tid för dina egna tankar då du sitter i bilen, står i en kö o.s.v. jag brukar se det som ett ypperligt tillfälle att studera andra och deras beteende. ;-)

Sofie RW; Jag tänker inte heller vad jag gör precis varje minut för visst är all tid en del av livet. Men ibland kan jag verkligen snöa in på det där. Att varje minut blir en timme som blir en dag som blir en vecka som blir en månad som blir ett år som...ja du förstår. ;-) Scottsdale... Dit vill jag med! Och jag vill slippa SLIR!

Miranda; Du hade inte stört mig men jag har blivit "tvungen" att ändra min tid. :-(

Miss Agda; Så där skulle jag (och säkert fler) behöva göra varje månad. Tack för tipset!
Friday 2010-02-05 05:17
Petra
Gulliga dig, du har sa kloka funderingar! Men du om nagon ar ju jattegeneros med din tid! Atminstone far jag den uppfattningen via bloggkommentarer och dylikt (detta starks ytterligare av andra som namner samma sak saklart). Du ger av dig och det TAR ju tid ifran dig! Jag hoppas att du kanner att du far lika mycket tillbaks for det ar du vard! Sjalv kan jag kanna att jag ibland har en massa overskottsenergi (och tid) som jag da kan ge ut - via kommentarer, genom att vara social och lite extra omtanksam och genom att vara lite mer narvarande. Men det ar svart, det ar hela tiden en balansgang!
Friday 2010-02-05 16:04
Ingmarie
Petra; TACK!Jo det är förstås sant det med. Att jag ger. Samtidigt så tror jag att det blir en bättre balans om man ger lika mycket som får/tar.Bara ge funkar ju inte för då har man till slut inget kvar och att bara ta tror jag till slut gör att ingen vill ge. (???) Ditt sätt att ge är jättebra!:-)
Friday 2010-02-05 18:10
Daniel
Vilket tänkvärt inlägg! Bra skrivet!
Läste ditt inlägg igår och kom till att tänka på det idag när jag skulle lägga på pengar för bilparkeringen. Jag hade verkligen all tid i världen frågan var bara hur mycket tid jag skulle köpa mig?

Trodde inte tid kunde köpas för pengar med idag kändes det faktiskt så. Jag köpte 2 timmar extra (8kr) och åt en semla med min syster =)
Friday 2010-02-05 20:14
Ingmarie
Daniel; TACK! Egentligen köpte du tid för bilen och för att slippa p-böter. ;-)men det GAV dig tid för semmelsmask med din syster. Härligt!

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?