Weblog #2440

Saturday 2010-06-12 10:19
Author: Ingmarie Nilsson
Rejäl snedfördelning
Läser i dagens Svd att Kronprinsessbröllopets totala kostnad inte kommer att bli "bara" 20 miljoner kronor utan snarare 100 miljoner kronor!

En av de största utgifterna blir att renovera Haga slott, som kungen fått av regeringen, för att paret ska kunna bo där.
45, 5 miljoner kronor hamnar visst slutnotan på.

Men det är inte allt.

Kungen får dessutom 4,5 miljoner kronor i år + 3,5 miljoner kronor nästa år för att sköta kåken.

Och det är vi, skattebetalarna, som är bidragsgivarna men trots det kommer vi troligtvis inte ens att få gå in där.

På nästa sida i samma tidning kan du läsa om hur satsningen på att de hemlösa inom fem år skulle halveras helt har misslyckats.
Efter två år har bara fyra personer (ca en hundradel) fått bostad.

Orsak; Bostads- och pengabrist.

Tänk om en av de där miljonerna som det kostar att renovera Haga slottet kunde gå till de hemlösa, som i Stockholm just nu uppges vara 286 personer.

Men ingen prinsess-saga slutar väl på det viset?

7 comments to "Rejäl snedfördelning"

Saturday 2010-06-12 10:41
Jesper Scheutz
Urk, jag har inget mot att vi har ett kungahus och att delar av mina skattepengar går till att rusta upp våra byggnader med kulturellt värde. Men samtidigt när det ställs i detta perspektiv så suckar mitt hjärta. Någonstans är det ett feltänk, när hjälpen till vissa medmänniskor går i negativ riktning samtidigt som hjälpen till andra går upp.

Köp en glass på www.stadsmissionen.se/ det bidrar i alla fall lite även om det är stor skillnad på 50 kr och 45 mijoner sådana.

Peace Love och Löparskor!
Saturday 2010-06-12 13:05
Karin
Det är verkligen VIDRIGT! Och man är ju absolut maktlös, för hur dessa pengar fördelas har vi ju ingen inblick i eller påverkan på. Och det gäller säkerligen oavsett vilket parti man röstar på, det är jag tämligen säker på.
Saturday 2010-06-12 15:01
Ingmarie
Jesper Sheutz; Det svider i mitt hjärta med. Precis som det svider i mitt hjärta när jag tänker på alla miljontals djur som lider på slakterierna, i krigszonerna och hos tanklösa människor. De glöms allt för ofta bort... Så länge efterfrågan finns på kött så kommer lidandet tyvärr nog med att fortsätta.

Jag köper bl.a tidningen "Situation" för att hjälpa. Ska börja med volontärarbete med tänkte jag. :-)Bra tips med glassen!

Karin; Hu ja. Verkligen skamligt att någon kan få så mycket bidrag utan att ens behöva berätta vad de gör med det! samtidigt får svårt sjuka knappt vara sjukskrivna. Det finns dock partier som tänker och tycker nästan som vi i denna frågan. :-)
Sunday 2010-06-13 14:57
anneliten
Alla hemlösa skulle troligen få rum i Haga slott... Nu är det ju inte riktigt så enkelt med hemlöshet som att bara fixa pengar och bostad till dem - problemet är mer komplext än så. I många fall är det ett självvalt utanförskap, vissa vill helt enkelt inte inordna sig i sammhället och ta den "styrda" hjälp som finns att få. Men det innebär ju inte att det inte behövs resurser för att hjälpa.
Sunday 2010-06-13 19:59
Ingmarie
anneliten; Visst är det mer komplext än så! Absolut! Det handlar ju inte "bara" om att de behöver bostäder. det behövs andra resurser med. Och visst väljer en del sitt utanförskap men majoriteten gör det inte. De allra flesta vill trots allt vara med i ett sammanhang och ha något de kan kalla "hem".
Sunday 2010-06-13 22:34
Andréa
Ja tänk om man skulle göra en lista på avd alla de där pengarna skulle räcka till!! Usch, jag vill inte ens tänka på det. Jag blir så arg att jag inte vet var jag ska göra av mig!
Monday 2010-06-14 07:57
Ingmarie
Andréa; Jag blir lika arg jag! Det är väl därför jag inte kan låta bli att bry mig fastän jag tycker det mest är trams med hela bröllopet...

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?