Weblog #2495

Tuesday 2010-07-20 22:37
Author: Ingmarie Nilsson
Fötter och ben
Det må finnas aldrig så många studier, fantaster och förespråkare för barfotalöpning och/eller löpning med Vibram Five Fingers (VFF) men jag älskar att springa i ett par helt nya (passande) löpardojjor.
Känns som om jag plötsligt studsar fram och allt blir så mjukt så mjukt.

I synnerhet när man byter från ett par som ser ut så här på undersidan;

Om du klickar på bilden så ser du att jag sliter oerhört mycket på framdelen, i synnerhet den ena, men nästan ingenting på bakpartiet
Om du klickar på bilden så ser du att jag sliter oerhört mycket på framdelen, i synnerhet den ena, men nästan ingenting på bakpartiet

Jag tror att barfotalöpning/VFF kan vara jättebra men inte för alla.
Åtminstone inte några längre sträckor.
Vi är alla olika med olika förutsättningar och olika kroppar.
T.ex. om du har, eller har haft, skador i fötterna så kan de förvärras eller komma tillbaks. Vissa sjukdomar, t.ex. diabetes kan göra att känseln är nedsatt vilket kan bli förödande om du springer barfota.

En anledning till att just barfotalöpning är så "inne" just nu är att en del menar att det är det bästa sättet att träna framfotslöpning.
Något jag ändå redan gör.
Denna teknik sägs göra att man springer fortare och att skaderisken minskar.
Vad jag vet finns det inga riktigt bevis för att det verkligen är så.
Att skadorna har ökat i takt med att skorna blivit stabilare och mer uppbyggda är en sak men att just häl-löpning är orsaken finns, vad jag hittat, inget riktigt belägg för.

I boken Runner`s body berättas att år 2004 studerade man fotisättningen hos elitlöpare under Sapporo International half marathon.
248 män och 35 kvinnor observerades med hjälp av en höghastighets kamera.
Det man fann var;
  • Majoriteten (75%) landade på hälarna
  • En av fyra (24%) löpare landade på mellanfoten
  • Bara fyra av de 238 löparna landade på framfoten.

Onekligen intressant, eller hur?
Men som med allting är detta ändå inte den absoluta "sanningen".

Man måste med ta i beaktande en rad olika faktorer som t.ex. att det finns olika grader av fotisättning oavsett var man landar.
Jag tror inte på att det finns en teknik som passar alla, precis som det inte finns en sko som passar alla, eftersom vi är olika.
Däremot kan man alltid förbättra sin löpteknik men då på mer än ett sätt.

Jobba med det du har, tänk klokt, ha tålamod och försök inte ändra på ditt naturliga löp-steg allt för mycket är mitt råd.
Viktigast är att springa avslappnat.

Jag har faktiskt sprungit en hel del barfota som komplement till min träning, så jag vet både hur och vad det är, men mina fötter gillar det inte särskilt mycket.
De har små genetiska defekter, är extremt känsliga och just nu kan jag inte ens tänka tanken på att springa barfota utan att få ont.
Men jag vet att man aldrig ska säga aldrig...

Hur som helst.
Mina nya dojjor, som inte är de bästa som finns men som passar mina fötter bra, är de här;

Nike Vomero 4
Nike Vomero 4

Undrar du förresten över mina ben?

Träningsvärken, är inte värre än att jag har kutat 80 minuter, tränat PowerPlate (dock inga ben) och sprungit i poolen 50 minuter i dag :-)

Och just det, jag har cyklat till och från jobbet med.

8 comments to "Fötter och ben"

Wednesday 2010-07-21 09:47
Dunceor
Jag har även en rätt ren framfotsisättning även om den lutar mer åt mellanfoten också. Jag har laborerat lite med barfotalöpning och då i Aquasocks. Jag har inga större problem med det men samtidigt så tycker jag om att ha lite under fötterna bara för skydd för saker.

Men precis som du säger, barfotalöpningen handlar ju mest om att få ett bra steg och har du ett bra steg i skor så är inte barfotalöpning lika viktigt. Sedan så finns det lika olika forskning, det mesta pekar åt att tunnare skor är bättre för skador men det är svårt att säga. Det viktigaste dock är att förstå att alla människor är lika och det finns ingen gyllene regel som passar alla.
Wednesday 2010-07-21 09:53
Andréa
Äntligen någon med samma uppfattning som jag! :)

Wednesday 2010-07-21 09:54
Andréa
Och just det; nya skor är det bästa som finns!! :)
Wednesday 2010-07-21 18:27
Ingmarie
Dunceor; En annan motivering är ju den att man ska träna upp styrka i fötterna/vristerna och den kan jag köpa. Dock vet jag att PowerPlate träningen är suverän för just fotstyrkan. :-)Och mina fötter ÄLSKAR det! :-) :-)

Andréa x 2; Jiha! Det är bra att allt detta ifrågasätts för det är ingen mirakelgrej eller universallösning att springa barfota/ med VFF. Dessutom måste man komma ihåg att det är PENGAR inblandat. D.v.s big business.
Wednesday 2010-07-21 19:18
Jeppepeppe
Håller med dig i allt. Använd hjärnan och förnuftet i din träning. Mycket ofta leder fanatism och enkelriktning åt fel håll än vad det var tänkt.

Själv har jag börjat med VFF för att ändra mitt löpsteg från tung häl isättning till en något mer framfots orienterad. Jag får inte lika ont i IBT och knän.... peppar peppar =)

Snart ses vi bara en vecka kvar så kommer jag och brorsan på vattenlöpnings seminarium =)

Peace Love och Löparskor
Wednesday 2010-07-21 19:36
Ingmarie
Jeppepeppe; Exakt! Att t.ex bara äta tomater för att någon sagt att det är supernyttigt skulle inte bli särskilt bra...

Ja snart ses vi! Ska bli kul! Så ni är två som kommer? Vi får mailas om tid och plats. :-)
Thursday 2010-07-22 14:20
Taina
Intressant! Jag har just läst Petras inlägg om barfota löpning. Hon finns på min länklista (Sporty Spice). Jag har aldrig provat dessa "skor" för barfotalöpning men jag är lite nyfiken på dem. Tycker dock att ett par nya skor får mig på sprudlande humör och de första stegen flyger man fram ;)
Thursday 2010-07-22 17:04
Ingmarie
Taina; Nyfiken ska man vara! Börja med att prova dem i en affär som säljer dem. Om du sen väljer att köpa och testa så börja FÖRSIKTIGT! Ett par minuter bara och öka sen efter hand. Ska kika vad Sporty Spice har skrivit med. :-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?