Weblog #4048

Thursday 2014-05-08 21:33
Author: Ingmarie Nilsson
Det här med mat...
Jag har varit vegetarian i över 30 år och om inget exceptionellt händer lär jag vara det tills jag ligger under jord.
Mest väljer jag veganmat men emellanåt även laktovegetariskt.
Framförallt är det yoghurt i så fall och alltid Krav.
Helst från t.ex. Hjordnära.

Den största anledningen att jag valt så här är helt enkelt att jag verkligen älskar alla djur och vill inte varken äta dem eller vara en del av den (enligt mig) vidriga industri som köttproduktionen innebär.

I mina ögon är det även ett enormt resursslöseri att skövla t.ex. regnskogar för att få odlingsmark till djurfoder. Jag vill inte heller vara en del av den miljöförstörelse som köttproduktionen innebär eller den snedfördelning av jordens resurser som det blir när marken och vattnet används till att odla mat till industridjuren i stället för direkt till människan.
Dessutom vet vi ju numera att just köttindustrin är den enskilt största miljöboven av alla. T.o.m värre än bilar och flyg.
Allt det räcker egentligen som argument för mig men forskning visar ju även att en vegetarisk kost är bra för hälsan.
Och det är ju bra tycker jag. :-)

Det händer dock emellanåt att jag äter ägg då och då när jag blir sugen men jag väljer dem med stor omsorg.
Visst är Krav-märkta bra mycket bättre än vanliga men tyvärr har de hönorna inte det så bra som jag vill de ska ha om jag nu ska sno deras ägg.

Helst vill jag veta exakt vilken höna som mitt ägg kommer från men om jag inte kan det, i 08a land är det nämligen lite knepigt, så gäller det att hitta de som ändå får leva ett bra hönliv i det fria.

I min favvobutik Gryningen kan man hitta fina ägg från Solmarka gård.
Deras hönor får vistas ute i det fria och äta ekologisk mat året runt.
Äggen är härligt ojämna i olika färger och smakar himmelskt gott!
Jag vet inte vad "vanliga" ägg kostar men dessa kostar 20 spänn för sex stycken.Snorbilligt och väl investerade pengar.


Ja så väljer jag men man gör förstås som man själv vill och tycker känns bra för mage och hjärta.

Jag önskar dock att det fanns en större medvetenhet hos människor så att man åtminstone valde Krav oavsett..

Men även om jag allra helst äter "riktig" mat så finns det tillfällen då jag behöver något enkelt, energigivande och näringsrikt för att få kraft och energi.
T.ex när jag ränner mellan olika coachuppdrag.
Efter att ha testat jag vet inte hur många olika bars så har jag hittat en riktigt fin liten favorit.
Mighty Bar från Mighty Sport.
Vegan, sockerfri, glutenfri och perfekt passform för fickan. :-)
Det finns även flera andra olika smaker att välja på.Smaklig spis!

20 comments to "Det här med mat..."

Friday 2014-05-09 05:31
Snorkkis
Hur är det om du jämför utbudet på vegan/ vegetariskt på t.ex. restauranger (men även vanliga livsmedelsbutiker) idag jämfört när du slutade äta animaliska produkter? Tycker du att utbudet ökat? Finns det nu större valmöjligheter och bättre alternativ eller går det inte framåt som man skulle önska?
Friday 2014-05-09 06:20
Shaman
Vad tycker du om soja? Jag har läst några skräckrapporter om hur den påverkar hormonerna mm och undviker den så mycket jag kan. Äter man dock ute är det nästan omöjligt att få något annat vegetariskt än just soja (ja, quorn men även det är inte så vanligt - och oftast smakar det blä)
Önskar att baljväxter användes mer flitigt på restauranger!
Friday 2014-05-09 10:34
Ingmarie
Snorkkis: Nu för tiden är det en baggis!!! Det finns fortfarande de som tror att vego=sallad+tomat+gurka men det är (tack o lov ) väldigt få. Nu kan man ju handla finfina vegogrejer på både Coop, Ica och Hemköp t.ex. :-)

Shaman: När jag väljer soja så måste det absolut vara krav och GMO-fritt. Man ska väl inte överdriva intaget men så är det ju med mycket. Tofu är bästa alternativet och det finns massor av olika grejer att välja mellan! Hampa är också suveränt.
Soja har många fördelar också. :-)
Friday 2014-05-09 16:47
Anna (orka mera)
Jag tycker veggo är superspännande. Älskar veggomat men har inte tagit steget hela vägen. (det är ju den där pulled porken du vet...). Äter väldigt sällan kött, och i så fall nästan alltid ekologiskt, men fisk äter jag en hel del. Vi får se hur det utvecklar sig, jag drar mer och mer åt veggohållet även om jag inte skulle klara mig utan mjölk :)
Friday 2014-05-09 18:29
bureborn
När jag nu har en vegis jag "känner" på tråden, måste jag få fråga: vad äter Elvira?
(Svårt att fråga okända veganer, eftersom jag är rädd att det då tolkas näsvist. Men jag är bara nyfiken på hur man löser dilemmat, om man nu ens tycker att det är ett sånt.)
Friday 2014-05-09 18:37
Rund är också en form!
Jag äter mycket ekologiskt, men äter kött.
Jag är inte inte jätteinsatt, men när jag läser att de skövlar skog för att ordna odlingsmark till köttproducerande djur så tänker jag:
Om ALLA människor skulle bli vegetarianer. Var skulle vi odla allting? (Bara en fundering).
Friday 2014-05-09 20:05
Ingmarie
Anna (orka mera): Alla små steg är bra tycker jag. :-) Och jo, man klarar sig utan mjölk. Faktiskt. :-) Det finns inget annat djur som dricker mjölk i vuxen ålder vad jag vet. Och absolut inte från en annan djurart. :-)

bureborn: Ja det där är lite knepigt. Mest äter hon dock torrisar. :-) Och vet du, hon ääääääääälskar t.ex vegokorvar och rökt tofu. Hon blir helt galen! Får knappt ha maten i fred. :-O Och vi ger henne någon tesked av kött varje dag också.

Friday 2014-05-09 20:06
Ingmarie
Rund är också en form: Hur menar du? Att det inte skulle finnas mark?
Det skulle ju bli MASSOR av mark plötsligt!!!
För att få ETT kilo kött krävs 7 tunnland mark. det klarar sig en vego på vääääääääääldigt länge kan jag berätta. :-)
Om vi inte odlat (och skövlat) så hade vi:
(forts:)
Friday 2014-05-09 20:07
Ingmarie
1: T.ex regnskogen hade fortfarande varit kvar och massor av djur hade sluppit bli utrotade/utrotningshotade, plågade och lemlästade.
Förstå hur dessa stora maskiner som drar fram förstår...
2: Marken som nu används för att odla mat till djuren som sen ska bli mat till människor hade kunnat användas till att odla mat direkt till människan. Att gå via djuret är oerhört både oekonomiskt och osmart. Det krävs dessutom miljontals liter vatten som ytterligare gör att jorden förstörs.
3: Odlingsmarken hade inte blivit så utarmad som den nu blir när man massodlar (oftast med bekämpningsmedel)och förstör den för evigt. Det i sin tur gör att människor inte kan bruka den längre vilket i sin tur skapar mer svält och fattigdom.
(forts:)
Friday 2014-05-09 20:07
Ingmarie
forts:

4: Alla dessa industridjur som föds upp under groteska förhållanden hade aldrig behövts födas upp ö.h.t.
5: Fattiga länder (och människor) utnyttjas i hela denna köttindustri. Man köper (i bästa fall) upp jord, hårdodlar den och gör den som sagt var obrukbar. Tro inte att kossorna i Sverige äter enbart svenskodlad mat. Glöm Bullerbyidyllen. Ytterst få djur har det så.

Ja där gick jag igång men jag nöjer mig med detta för tillfället. :-)
Friday 2014-05-09 20:11
Ingmarie
Det jag vill få fram är att människor måste förstå att det de gör påverkar i flera led. Inte bara den egna lilla sfären och närmiljön.
Jag är inte på långa vägar "perfekt" för jag köper både prylar jag inte riktigt vet hur de tillverkats, jag åker flyg och hr säkerligen handlat i någon butik där arbetsförhållandena är dåliga.
Men man kan alltid välja och det är de vardagliga sakerna som är det som sätter mest spår. :-)
Friday 2014-05-09 22:03
Lisa
Du är så klok. En förebild.
Jag lyssnar, och påverkas! Även om jag inte är lika duktig så blir jag bättre. Mer vegetarisk...

Vad säger du förresten om "raw-bars" som säljs i många affärer nu?
Friday 2014-05-09 22:54
Ingmarie
Lisa: jag är inte ett skvatt klok. Men jag är nog ganska medveten och tycker jag har ett ansvar som har möjligheten att välja. :-)

Mightys bar är raw. Så länge det är bra grejer i så why not? (Men man sa ju helst alltid läsa innehållsförteckningen. Socker är ju också typ raw...)
Saturday 2014-05-10 19:00
Oliver
All respekt för de som valt att bli vegetarianer oavsett om det är av etiska skäl eller för att man helt enkelt mår bättre av den sortens kost. Jag tycker att det mesta gått snett sedan jordbruket och djurhållningen blivit storskalig och industrialiserad.

Om jag fick välja fritt skulle vi backa bandet och återgå till närproduktion och småskalighet. Men detta skulle förstås innebära att vi fick tömma städerna och skicka tillbaka människorna ut på landsbygden igen och tvinga dem att leva ett helt annat liv än det som nu anses självklart. Det här låter sig förstås inte göras.

Jag gör så kloka val jag kan utifrån mina värderingar. Det här innebär bland annat att jag äter kött. Helst närproducerat på gammaldags sätt. Gärna älg eller ren. Och vet du vad, jag tänker aldrig skämmas över mitt val.
Saturday 2014-05-10 19:32
Ingmarie
Oliver: Jag håller med. Backa bandet!!!! Allt var inte bättre förr men just djurhållningen var det verkligen! Och du, man ska aldrig skämmas över sina val. Däremot göra dem så medvetet som möjligt och stå för dem tycker jag. :-)
Saturday 2014-05-10 21:54
Oliver
Med risk för att framstå som ett nöt: Jag känner de som knappt hinner köpa innan man slänger, som sitter i sin bil av senaste årsmodell i trafikköer flera timmar i veckan, som med förkärlek handlar trendig mat som transporterats flera varv runt jordklotet, som flyger utomlands tre gånger per år och som samtidigt vidhåller att kossan är den största miljöboven i världen. Man dövar säkert samvetet med att lägga problemet utanför sin egen sfär, men ibland tappar människan proportionerna.

Allt detta sagt med bibehållen respekt för hur människor som har ett val väljer att leva.
Sunday 2014-05-11 04:44
Snorkkis
Skönt att det går åt rätt håll. Och av diskussionerna att döma ökar också medvetenheten. Vi blir allt med medvetna och kritiska i vår konsumtion - vilket är bra!
Sunday 2014-05-11 19:54
Ingmarie
Oliver: ja man måste se till helheten men faktum kvarstår. Köttproduktionen är den enskilt största miljöboven. Den innebär ju också enorma transporter, kemikalier och förstörelse/utarmning av jord.

Snorkkis: ja det är bra! Ifrågasätt och ställ krav på den lokala handlaren. För som med allt så är det efterfrågan som styr tillgången. :-)
Friday 2014-05-23 14:50
Malin
Jag skulle gärna äta helvegetariskt, eller veganskt. Har gjort det i perioder. Men mitt största hinder är omgivningen och tiden. För jag orkar inte riktigt laga särskild mat till mig själv varje dag, vilket skulle bli resultatet. Behöver en mer snabblagad vegorepertoar helt enkelt, så kanske jag tar klivet igen. För samvetet, mig själv och världen :-)
Friday 2014-05-23 20:11
Ingmarie
Malin: jag fattar. Ibland får man kompromissa. Fast jag är ganska kompromisslös där.Skulle aldrig, aldrig äta kött bara för att andra gör det. Inte laga heller för att andra vill ha det. (Å andra sidan skulle det bli katastrof för jag vet inte hur man gör kötträtter.. haha)
kanske kan ni ha en/några vegodagar?
Man MÅSTE ju faktiskt inte äta kött varje dag. :-)
Du får välja KRAV så länge i alla fall. :-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?