Weblog #4062

Thursday 2014-05-22 21:05
Author: Ingmarie Nilsson
Jädrans rubriker!
Redan samma dag som Göteborgsvarvet gått av stapeln hade flera tidningar stora f-e-t-a rubriker om ett dödsfall och två som behövde intensivvård p.g.a hjärtstopp.
Resten av mediavärlden hängde (förstås) på direkt.
Kontentan var i många fall (läs de flesta)ungefär att löpning är livsfarligt.

Visst fasiken är det oerhört tragiskt men var/är det verkligen nödvändigt att basunera ut det på detta viset varenda gång det händer?
Hur känns det för de anhöriga?
Är det ens relevant att skriva/säga att löpning är mer eller mindre livsfarligt?

F.ö. var detta det första dödsfallet i Göteborgsvarvet under hela 2000-talet. Tidigare har fem löpare drabbats av hjärtstopp sedan starten på 80-talet och fyra av dem har avlidit.
Och det är ju inte första gången media fullkomligt skriker ut om de ytterst dödsfall som blir i samband med löpevent.

Några av de få exempel som finns:

2010 avled två personer under Midnattsloppet i Stockholm, två män, 26 och 50 år gamla. Två år senare dog en man född 1975 under loppet Kungsholmen runt. Samma år avled också en person under Lidingöloppet.
Det är en handfull som dött under väldigt många år och bland 100 000-tals löpare. T.o.m miljontals!
Hur många promille blir det?
I de allra flesta fall, som jag har förstått det, så är det dessutom något medfött fel som hade hänt oavsett.

Jag tycker det är så himla trist att det blir så GIGANTISKA rubriker i media om någon dör/blir sjuk på ett lopp.
Rubriker som skrämmer och får människor att tro att det är farligt att träna. På t.ex. Aviciis senaste konsert var det (minst) 29 pers som fick åka till sjukhus p.g.a fara för livet. (Framförallt p.g.a alkohol)
Hur mycket skrevs om det? (Jag "råkade" se en liten, liten notis om det men inte sjuttsingen basunerades det ut på nyheterna!)
Hur många dör inte dagligen p.g.a t.ex. bilar, läkemedel, rökning, övervikt och droger?
Visst ska man vara försiktig men att tro och påstå att löpning/träning i sig är farligt är bara sorgligt och tyder på okunskap.

Livsfarligt är det däremot att inte träna alls, att komma oförberedd till ett lopp, att inte lyssna på kroppens signaler och att inte inse att vädret spelar roll.

Ja så tycker och tänker jag.
Hur funderar du?

6 comments to "Jädrans rubriker!"

Friday 2014-05-23 08:32
Staffan
Jag håller fullständigt med dig, det är betydligt farligare att inte springa än att springa och precis som du skriver så är det nog en kombination av många olyckliga faktorer när det slutar så tragiskt, medfött, dolt hjärtfel, överansträngning, vätskebrist eller övervätskning (kanske vanligare). Väldigt onödigt och dumt att göra så stor sak av det.

Det enda jag väl inte håller med dig är väl ordet "läkemedel" eftersom det räddar en väldigt massa fler liv än det tar men det vet vi ju att vi har lika åsikter om :-) Ha en fin fredag, det är ju riktigt Ingmarie-väder!!!
Friday 2014-05-23 10:44
anneliten
Håller helt med. Hur många dör av hjärtstopp vid andra tillfällen? Och hur många förlänger sitt liv genom att träna? I det senare fallet jättemånga tror jag. Det är ju i det perspektivet man måste se det. Sedan kan man förstås reflektera att det finns en del som tar sig vatten över huvudet under lopp. Springer fortare än vad de är tränade för och så... Men det är mänsklig dumhet och inte löpningens fel.

Själv ser jag ju min hjärtgenomklappning under lopp som något positivt. Tänk om sjukdomen hade fått puttra på oupptäckt. Dessutom tror jag att löpning och annan träning gjort mitt hjärta så starkt att jag nu klarar sjukdomen bättre. Så tror jag.
Friday 2014-05-23 10:48
anneliten
En grej till... Står mittemellan Staffan och Ingmarie när det gäller läkemedel. Vi har ett gigantiskt problem i att läkemedel (som i sig kan vara utmärkta) används fel eller ges till fel patient och därmed kan skada. Vilket ju har med kunskap att göra. Kunskapen om läkemedel inom vården och bland patienter är problemet som jag ser det.
Friday 2014-05-23 20:19
Ingmarie
Staffan: Visst räddar läkemedel liv!! Ingen tvekan om det!!! Men det skördar också! Biverkningar, felmedicinering och överdoser är vanligare än man tror och jag har sett både det ena och det andra under mina år "på golvet"...

anneliten:Det "svåra" är att vi aldrig kommer kunna få någon statistik på hur många som faktiskt förlänger/räddar sina liv tack vare löpning/träning.
När jag varit sjukvårdare så har den "värsta" gruppen varit de som springer i mitten. Dvs inte eliten och inte de som är längst bak.
Och jag tror som du när det gäller ditt hjärta. :-)

Håller även helt med dig ang. läkemedel. Visst finns det bra grejer. Ingen tvekan! Men mycket "skit" och onödigt också. Plus att det används helt fel. Pratade t.ex med en kompis i går. Hennes dotters kompisar knaprar alvedon som godis. och en annan kompis hade dött pga av någon sömnpilla som var beställd via nätet. Sorgligt och hemskt!
Saturday 2014-05-24 09:52
bureborn
Jag blev tvungen att läsa igenom artiklarna om händelsen (har förstås inte hittat alla) och kan inte riktigt hålla med om att löpning framställs som livsfarligt. Att tre personer får hjärtstopp under ett och samma lopp är - förutom att det är oerhört tragiskt - statistiskt sett rätt många så jag förstår att det blev omskrivet. Men varför de alltid ska dra på med feta rubrikstilen frågar jag mig också. Men det frågar jag mig å andra sidan nästan varje dag. Monstervärmen!
Självfallet håller jag med om att löpning räddar mångdubbelt fler liv än den släcker, om nu någon tvivlade på det.
Saturday 2014-05-24 10:11
Ingmarie
bureborn: Feta rubriker med "Löpare död i bla bla loppet" räcker för mig. Det var ingen monstervärme i Göteborg!
Jag vet flera som är rädda för att springa just p.g.a av dessa rubriker och texter....

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?