Archive Aug 2006 (3 entries)

Thursday 2006-08-10 11:43
Author: Anders Gustafson
Nytt världsrekord i höjdhopp
Jag tror att vi inom några år har en ny världsrekordhållare i höjdhopp.

Om inte ryssen Andrej Silnov håller på med doping och annat trams, kommer han inom fem år radera ut det nuvarande världsrekordet på 2.45 meter. Mycket länge sedan jag såg en så imponerande hoppning. Silnov lekte med startfältet i EM-finalen i Göteborg och flög verkligen över sina höjder. Får han ytterligare några år med utveckling av sin teknik och styrka, så kommer vi återigen ha en hoppare i världen som gör "strömhopp" över 2.40.

Imponerande! Hoppas Silnov får vara hel i många år framöver.
[Comments]
Saturday 2006-08-05 23:53
Author: Anders Gustafson
Svävar bland molnen
Idag provade jag på att segelflyga. Vilken underbar känsla!

Efter två års vånda lyckades jag nu utnyttja mitt presentkort på segelflyg. På darrande ben begav jag mig till Borlänge Flygklubb på flygfältet i Romme för att ta mig upp i luften. Som jag trott innan så var det inte helt lätt att få med en tvåmetersman i ett litet, litet segelflygplan. Jag är ju van vid att de flesta fortskaffningsmedel inte är byggda för oss normalväxta, så det var ju ingen överraskning. Men efter positionsbyte med piloten, så löste sig även detta. Upp i luften drogs vi och när draglinan lossats så var det bara jag och piloten i den lilla farkosten, en kilometer ovanför backen. Helt magnifikt och jag förstår verkligen de som fastnar för segelflygning.

Nu har jag testat både fallskärmshoppning och segelflygning. Helt olika sorters upplevelser, men en oerhört häftig upplevelse i bägge fallen. Vid fallskärmshoppet var det sprutande adrenalin till max, när jag blev "utknuffad" av min tandempilot på 4000 meters höjd. Segelflygningen idag fick mig istället att känna ett lugn när vi gled fram på tusen meters höjd i sakta(?) mak.

Bägge adrenalinkickarna rekommenderas varmt!
[Comments (2)]
Thursday 2006-08-03 14:23
Author: Anders Gustafson
Konflikter, krig, misär
Människan anses tillhöra de mest intelligenta varelserna på denna planet. Trots detta visar han (jag skriver han istället för hon eftersom detta gäller framförallt så kallade män) dagligen prov på motsatsen.


Nu är det krig nere i Libanon. Ännu en gång... Jag var i Beirut 2003 och såg en massa sönderbombade hus från det tidigare kriget som utspelades i Libanon för 20-30 år sedan. Dock fanns det för tre år sedan många nya byggnader och även en hel del återuppbyggt. Beirutborna började så smått hitta tillbaka till sin framtidstro. Så kommer nu detta. Alla hemska bilder som återigen blossar upp i minnet på dem som var med förra gången.

Detta är dessutom bara en av alla konflikter som pågår runt om på vår planet. Även i detta fall verkar man(nen) tro att det bästa sättet att lösa detta är genom att visa vem som har de största missilerna, de största stridsvagnarna, de snabbaste helikoptrarna, den största armadan av bomber och granater. Men det enda man egentligen visar är feghet.

Vem som har rätt och vem som har fel när det gäller kriget mellan Libanon och Israel (och alla andra inblandade i krigen som pågår runt om i världen) ska jag inte försöka uttala mig om. I mina ögon är det dock ingen som har rätt, eftersom det endast finns förlorare när män börjar fäktas som tuppar. Skjut ihjäl din granne så får du det bättre, eller hur tänker de? Nämn ett krig som bara haft vinnare...

Fridtjof Hansen hade så rätt:
War will cease when men refuse to fight.
[Comments]