Archive Jan 2007 (1 entries)

Sunday 2007-01-28 11:10
Author: Anders Gustafson
Köbildning
När det finns flera kassor att nyttja på samma plats, varför har man flera separata köer? Praktexemplet är matvarubutiker dagen innan en storhelg, där stadens alla invånare ska handla samtidigt. Varje kassa har femton personer med fullastade kundvagnar i kö och du chansar och ställer dig i den som du anser vara "kortare".


Som vanligt har du dock valt fel, eftersom i din kassa händer följande innan du kommit fram till varubandet:
  • Kvittorullen måste bytas ut.
  • Några personer framför dig har dålig koll på sina kortkoder och misslyckas slå in PIN-koderna.
  • Någon har "glömt" någon vara och springer ut i affären för att leta. Givetvis kommer denna någon på vad de glömt först när de precis ska betala.
  • Det saknas prisinformation om en vara i databasen, så kassörskan måste manuellt kolla upp priset antingen genom att springa iväg eller ringa efter hjälp.
  • Det visar sig att hon som endast stod med ett paket mjölk i kön framför dig har en make med fullastad kundvagn som dyker upp från ingenstans.

Visst, jag kan också vara denna någon, som sinkar bakomvarande. Men varför ser man inte till att ha en gemensam kö som går till flera kassor. När man kommit längst fram i kön går man till första lediga kassa. Denna lösning finns ju dessutom på många platser runt om i vårt samhälle. Jag är inte irriterad på köandet i sig utan på hur fruktansvärt dåligt kösystemen för det mesta är uppbyggda.
[Comments]