Archive Apr 2007 (1 entries)

Saturday 2007-04-21 06:22
Author: Anders Gustafson
Nollvisionen på våra vägar
Om det ska bli någon ordning med nollvisionen i trafiken, så gäller två saker. Dels att makthavarna slutar vara så mesiga och framförallt att vi trafikanter börjar använda våra hjärnceller. Om man som trafikant inte använder hjärnan ska det kosta mycket, dock inte endast pengar.Hastighetsöverträdelser

Ett steg i rätt riktning är att böterna för många trafikbrott under hösten har höjts. Dock räcker detta inte på långa vägar. Att endast höja själva bötesbeloppen gör bara att många fortfarande kan köpa sig fria. Enda sättet att få folk att ändra beteende är att, förutom att ta lite pengar från dem, ta deras körkort och kanske även deras bil(ar).

Om man tittar på hastighetsöverträdelser i trafiken, så är det idag (ungefär) följande bötesbelopp som gäller (källa SFS 2006:1137 (sid 15)):
  • 1-10 km/h: 1500-2000 kr
  • 11-15 km/h: 2000-2400 kr
  • 16-20 km/h: 2400-2800 kr
  • 21-25 km/h: 2800-3200 kr
  • 26-30 km/h: 3200-3600 kr
  • 31-35 km/h: 3600-4000 kr
  • 36-40 km/h: 4000 kr
  • 41- km/h: 4000 kr och/eller åklagaren

Eftersom folk har tillgång till olika mycket pengar kommer alltid fasta bötesbelopp endast ha en avskräckande effekt för de personer som inte har råd. Det finns dock inom bilkörning en sak som inte är relaterad till din betalningsförmåga och det jag syftar på är körkortet. Som jag ser det är enda sättet att komma närmare målet med nollvisionen att vi inte är så fruktansvärt mesiga när det gäller trafikförseelser. Visst måste vi ha lite felmarginal, men om någon exempelvis kör 40 km/h över gällande fartgräns så är det en oerhörd stor marginal. Jag anser att om jag kört exempelvis 40 km/h för fort, så borde jag ha förbrukat min rätt till körkortet. Under väldigt, väldigt lång tid. Här ska tiden räknas i decennium och inte i månader. Den som har lyckats få körkortet är fullt medveten om vad en hastighetsskylt innebär och bryr man sig inte om den fundamentala regeln, så har man ingen rätt till att framföra ett fordon på egen hand. Svårare än så är det faktiskt inte. Fortsätter vi endast med de larviga böterna kommer vi aldrig lyckas få in trafikvett i de urholkade hjärnor som tillhör några av de värsta fordonsförarna.

Tyvärr kommer vi aldrig komma åt idioterna som inte bryr sig det minsta om någonting, men problemet med dessa individer gäller inte bara inom trafiken, utan inom alla områden i samhället. Men vi kan i alla fall komma åt och förändra "normala" människors agerande.


Trafiksäkerhetskameror

Detta är ett bra initiativ till att få ned hastigheten och därmed rädda liv på våra vägar. (Samtidigt gäller det att komma ihåg att ingen har dött av att färdas i hög hastighet utan det är acceleration/retardation som dödar, men det är en helt annan historia.) Dock önskar jag att vi även här slutar vara så mesiga.

Citat från Vägverkets hemsida:

Endast föraren kan bötfällas. Det innebär att foto på registreringsskylten och förarens ansikte krävs för att en identifiering och utredning ska kunna ske.

Vilket innebär att de fulaste fiskarna, även kända som kamelerna, som vanligt sväljs medan myggorna silas bort.

Varför kan vi inte bötfälla ägaren till fordonet, ifall nu inte föraren av fordonet går att identifiera? Så länge en bil inte är stulen borde detta vara en helt normal förfarande enligt mig. Äger jag en bil som inte blivit stulen, så bör jag ha koll på vem jag lånat ut den till ifall jag inte kör den själv. Om denna bil då framförs regelvidrigt och det inte går att fastställa vem som kört bilen eller ifall jag inte kan förmå personen jag lånat ut bilen till att erkänna, så bötfäll mig eller ta mitt körkort.

Jag vet att ni kommer jämföra mitt resonemang med skjutvapen. Om jag äger en hagelbössa som använts för att skjuta ihjäl någon och det inte går att avgöra vem som skjutit, ska då jag som ägare åka dit för mord? Ja, varför inte, så länge som bössan inte är stulen är det ju ditt ansvar att hålla koll på den. (Dock behöver kanske inte åtalet mot mig gälla mord utan snarare vållande till annans död eller liknande.)

Visst, även här kommer vi tyvärr aldrig komma åt idioterna som inte bryr sig det minsta om någonting.

Jag önskar även att så många slutar vara "ögontjänare" och ställer sig på bromsen så fort de närmar sig en trafiksäkerhetskamera. Att folk dessutom lägger pengar på att skaffa in verktyg till GPS:erna som varnar för dessa kameror, visar bara på att dessa personer inte är berättigade till att inneha körkort. Varför kan inte folk förstå att reglerna inom trafiken är till (bland annat) för att minska skador och dödsfall. Reglerna är inte till för att jävlas med oss.


Handsfree

Varför införs inte förbud mot mobiltjat för föraren där denne måste hålla en liten, liten telefon mot örat? Eller ska det även vara okay att titta på TV, surfa på nätet, spela TV-spel, valla längdskidorna, laga middag på Trangiaköket, byta blöja på ungen, samtidigt som man framför ett fordon? Det finns faktiskt andra sätt att färdas på ifall man nu vill kunna använda sin kära nallebjörn eller göra andra "viktiga" saker...

Skönt att se att fler än jag är inne på samma linje med hårdare tag mot galningar i trafiken.

Det jag allmänt efterlyser i vårt rättssystem är att få bort mentaliteten att man kan neka och skylla på andra för att klara sig undan i alltför många sammanhang, detta bland annat i trafiksammanhang. Det är för få som är rakryggade och står för vad de gjort när de ertappas med fingrarna i syltburken.
[Comments]