Archive May 2007 (1 entries)

Sunday 2007-05-13 00:54
Author: Anders Gustafson
Korpturnering i ishockey
Just nu pågår i Moskva en riktig CCL-turnering, nämligen VM i ishockey. CCL står förstås för "Couldn't Care Less". Samtidigt som världens bästa spelare gör upp om Stanley Cup på andra sidan Atlanten, så anordnas som vanligt årets lallarturnering med de som inte räckte ända fram. Trots att detta är en turnering för en massa förlorare, så kallas ändå turneringen för "världsmästerskap".


Ett citat från Wikipedia om standarden på VM:

The annual men's Ice Hockey World Championships are highly regarded by Europeans, but they are less important to North Americans because they coincide with the Stanley Cup playoffs. Consequently, Canada, the United States, and other countries with large numbers of NHL players have not always been able to field their best possible teams because many of their top players are playing for the Stanley Cup. Furthermore, for many years professionals were barred from play. Now that many Europeans play in the NHL, the world championships no longer represent all of the world's top players.

Jämför med att exempelvis fotbollen skulle spela VM samtidigt som klubblagen gör upp om Champions League. De stora spelarna i världen skulle inte få chansen att slåss om VM-guldet, för de skulle ha fullt upp med att försöka bärga ligaguldet till sitt klubblag. I fotbolls-VM skulle man då gå miste om Ronaldinho, Ronaldo, Cannavaro, Zlatan, etc, medan några spelare från andra-sorteringen visar upp sig och tar hem ett VM-guld.

För att skapa någon som helst trovärdighet, så måste hockeypamparna, till att börja med, se till att alla (som vill) har möjlighet att få spela VM. Att de bästa spelarna hindras av sina arbetsgivare och inte kan vara med i VM säger det mesta. Det är jämförbart med att anordna ett EM i någon sport samtidigt som ett VM i samma sport, för att på så sätt kunna dela ut EM-guld till medelmåttor.

När det gäller fotboll kan jag ha (en viss) förståelse för att det är svårt att hitta en tidpunkt som passar, eftersom fotboll spelas året om runt vår jord. Det verkar dock fotbollen lösa genom att ha speluppehåll i de ligor som spelar i juni-juli, för att på så sätt se till att världens bästa spelare har möjlighet att vara med när VM avgörs. Inom ishockeyn däremot, som inte ens spelas året om (och absolut inte runt hela vår jord), har de sett till att allt krockar. För Sveriges del kan jag rabbla upp ett antal spelare som anses tillhöra svenskarnas topp-tio, men som fortfarande är på andra sidan och spelar i NHL: Henrik Zetterberg, Daniel Alfredsson, Nicklas Lidström. (Sen är det dessutom flera av (de bästa) NHL-svenskarna som blivit utslagna, men som tackat nej till "VM" av en eller annan anledning, men det är en annan historia.) Varför kan de inte lägga ishockey-VM i juni (när ingen spelar hockey med sitt klubblag)? Som det är nu är det jämförbart med att lägga VM i boboll samtidigt som Finlands seriespel pågår...

Dessutom envisas de med att anordna VM i ishockey varje år, vilket ger inflation i världsmästare i samma klass som inom simningen.
[Comments]