Weblog #11

Thursday 2006-11-02 12:26
Author: Anders Gustafson
Ingen verkar någonsin lära sig
Nu behövs krafttag mot alla bilister som opererat bort sina hjärnceller.

Igår kom vintern till Stockholm. Även i år blev det alltså vinter i Stockholm. Precis som de flesta andra föregående tusen åren, så kom det snö till huvudstaden. Denna gång har det till och med varnats flera dagar i förväg om att det ska komma in oväder med snö och vind. Men inte hjälper det inte. För inte lyckas folk utrusta sin bil med en så självklar sak som vinterdäck inte. Nej, nej, vissa nötter tror att de ska kunna köra isracing med sommarpjucken på bilen. Trots att dessa personer vet att det kommer att komma snö, så väljer de ändå att använda bilen utan att byta till vinterdäck.

Igår var körtiden från Häggvik till Solna längs E4:an ungefär fem timmar, en sträcka som i "normalfallet" bör kunna köras på långt under halvtimmen. Att skylla kaoset i trafiken på snöröjarna håller inte. Dessa gör så gott de kan med de förutsättningar de har. De personer som ska hållas som ansvariga för att det blir sånt oerhört kaos är de som aktivt väljer att ge sig ut med sommardäck på bilarna och sedan glider omkring helt okontrollerat.

Indraget körkort på obestämd tid och ingen utbetalning från försäkringsbolagen, vore ett rimligt "straff" för sommardäcksförarna. De åsamkar ju inte bara skada för sig själva utan de lamslår hela trafiknätet, vilket drabbar även de som använt hjärnan och i alla fall bytt däck på bilen. Dessutom riskerar man att möta dessa sommardäcksförare överallt och det är ju en markant större risk att dessa bilar halkar över i mötande fil, än att en vinterutrustad bil gör det. Tyvärr tror jag att andelen av fordonstrafiken som kör omkring på sommardäck, trots att väglaget består av snö och is, är skrämmande hög.

No comments yet to "Ingen verkar någonsin lära sig"

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?