Weblog #13

Friday 2007-02-02 12:30
Author: Anders Gustafson
Säkerhetskontroller på flyg kontra tåg
Numer är det stört omöjligt att på ett enkelt sätt kunna ta flyget. Tidskrävande säkerhetskontroller ska passeras i, som det känns, all oändlighet. Dina incheckade väskor ska kontrolleras, ditt handbagage ska kontrolleras, ditt pass ska kontrolleras, ditt boardingpass ska kontrolleras, du ska kontrolleras. Om och om och om igen. Flygplanet vägrar sedan att lyfta ifall det innehåller en väska vars ägare inte finns ombord på planet.


Jämför detta med att exempelvis åka tåg. Där kan du utan problem hoppa på med bomber och granater (både i väskor och kläder) utan att ens ha löst en biljett. Du kan dessutom lasta på tonvis med hockeybagar med gud-vet-vad och sedan själv kliva av och lämna allt. Tåget kommer ändå att åka eftersom ingen bryr sig om vem som är ägare till vilken väska.

Jag kan endast se en enda skillnad mellan risken med att släppa på farliga saker eller farliga personer på ett flygplan jämfört med ett tåg. Ett flygplan kan du kapa och (eventuellt) få att flyga till valfri plats på jordklotet. Ett tåg kan du förvisso kapa, men du har inte så många valmöjligheter till platser du kan köra det. Dessutom är det piloten som bestämmer vilken väg ett flygplan tar, medan tågföraren har mycket mindre att säga till om eftersom tågväxlarna styrs av helt andra system och människor. Vill du dock orsaka förödelse kan du få avsevärt mycket bättre utdelning genom att spränga ett tåg jämfört med att spränga ett plan.

Det jag frågar mig är alltså varför det är så hysteriskt med säkerhetskontroller kring vad och vilka som släpps på ett flygplan medan man i övriga sammanhang inte bryr sig det minsta? Vad är det som är så speciellt med flygplan? Visst, jag vet vad som hände i USA den 11 september 2001, men det har även terroriserats en hel del med hjälp av tåg (exempelvis Madrid 2004), så jag förstår inte riktigt anledningen till den enorma skillnaden i säkerhetskontroller.

No comments yet to "Säkerhetskontroller på flyg kontra tåg"

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?