Weblog #1375

Tuesday 2009-05-05 20:47
Author: Ingmarie Nilsson
Alkoholens (å)verkan
Ska först bara nämna att jag varken är helnykterist eller direkt mot alkohol men det här var intressant.

Kollade nämligen på dr.Åsa i kväll. Ämnet var bl.a. det där om att alkohol, särskilt då vin, sägs vara så himla nyttigt.

Precis som jag faktiskt alltid hävdat så är sanningen den att det är en bluff.

Skadorna från alkoholen är mycket större än den ev. "vinsten".
Dels för att olycksfallsrisken ökar betydligt och dels för att alla kroppens organ, för eller senare, påverkas negativt av alkoholen enligt alkoholforskarna.

Många vill nog gärna tro att vin skulle vara bra för hjärtat och blodet, men inte heller det finns det några riktiga forskningsbevis på.
Att gå ner i vikt, motionera och se till att blodfetterna är inom normalgränserna är det absolut bästa för ditt hjärta.

-Många vill gärna tro att alkohol i måttliga mängder skulle vara nyttigt, men det finns inga vetenskapliga belägg för det, säger Åsa Vilbäck. Vill man vara rädd om sin hälsa är det bättre att äta vindruvor och så förstås ta hand om sig genom att motionera, sova, inte stressa och äta bra.

När forskare undersöker alkoholens hälsoeffekter så har det gjorts på friska människor eftersom sjuka människor helt enkelt inte dricker lika mycket.
Därför ser det ut som om människor som dricker är friskare.
Men därmed inte sagt att de är det, eller att alkohol är bra.

De ev. positiva effekterna som vin kan ge gäller dessutom bara om man är över 40 år och dricker max en halv flaska vin utspritt på en vecka.

Att många sen dricker vin för att det är gott är en helt annan sak.

8 comments to "Alkoholens (å)verkan"

Tuesday 2009-05-05 21:39
Kenn1
Det kan inte sägas för många gånger,alkoholen är en katastrof för hälsan. Tyvärr dröjer det väl bara några dagar innan nån kvällstidning(som fler läser på nätet än tittar på Dr Åsa)rycker ut en del av en studie för att glorifiera spriten och DET gillar alla som kanske är i farazonen? Det är är ju bara några dagar sen en professor påstod att man blir fet av frukt!! Vilken idiot!! Nä,ta död på myterna en gång för alla om sånt som är glasklart. Och frågan är vilket som är svårast att reda ut,alkohol eller skräpmatsproblemen??
Tuesday 2009-05-05 22:30
anneli
Att njuta av ett glas vin då och då känns i alla fall rätt i min själ... Och jag tror att kroppen mår bra av att själen mår bra. Harmoni och måtta! Farligt blir det när alkoholen dövar och bedövar - det är så det blir missbruk och "kroppsförstörelse".
Tuesday 2009-05-05 22:58
anneli
Var tvungen att göra en liten "quick and dirty" Medline-sökning... Det finns massor av seriösa epedimiologiska studier med slutsatsen att måttligt alkoholintag (inte nödvändigtvis i form av vin) minskar cardiovaskulär dödlighet. Men det finns nog inga prospektiva studier (skulle behöva vara jättelånga studier med 1000-tals försökspersoner på strikt vin-diet jämfört med lika många på alkoholfritt alternativ) - undrar om det var det Dr. Åsa menade med avsaknad av bevis? Synd att jag missade programmet...
Wednesday 2009-05-06 08:07
Camilla
Programmet finns på svt Play! Det var skönt att få bekräftat att många myter kring alkohol är osanna! Om alkohol skulle "uppfunnits" idag skulle det direkt ha blivit förbjudet, så stor är skadeverkan på kroppen.
Wednesday 2009-05-06 08:55
Ingmarie
Kenn1: Ja myter finns det gott om. En av de senaste var att det är farligt att springa marathon för man kan dö av hjärtattack. (!!!) Jag blir så TRÖTT! Att det sen är fler som får friskare hjärtan står inte. Eller att personen som dött troligtvis hade dött av hjärtattack ändå, och troligtvis TIDIGARE om denne inte sprungit, står inte.Och fet av frukt... Ja jisses vad de kan hitta på va??
anneli; Precis som jag skrev så det att vin är GOTT är en helt annan sak. Och gör det gott för själen så är det ju bra. Å andra sidan finns då risken att man vill göra "gott i själen" allt för ofta..Att påstå att det är nyttigt och bra för kroppen är direkt fel.Du kan som sagt var se programmet på Svt. Klicka på ("dr.Åsa" i min text)
Camilla:Jag gillar med när det går att slå hål på myter. :-) Liksom alkoholen aldrig skulle blivit godkänd om den uppfunnits i dag skulle SOCKER troligtvis heller aldrig blivit det.Rena rävgiftet.;-)
Thursday 2009-05-07 22:45
anneli
Hmm,jag väljer att lita på vetenskapliga studier (medline) framför Dr. Åsa - jag vet av personlig erfarenhet att TV ibland är väldigt vinklat för att bli underhållning...
Friday 2009-05-08 09:15
Ingmarie
Anneli: Jo visst har du helt rätt ang. tv, men samtidigt tycker jag det är bra att de drar ner den påstådda (vinklade?)positiva effekten som vin sägs ha. Ett glas BLIR lätt 2,3,10 st. "Bag-in-box" har raserat mer än en människas liv..
Friday 2009-05-08 11:59
anneli
Alkohol-svärdet är tveeggat (stavas det så?) och jag känner att jag hamnar på fel sida i denna debatt :-) Men det är faktiskt så att många vetenskapligt sunda studier har visat positiva effekter på CV-risk. Jag skulle dock gissa att in alles så har alkohol skadat fler människor än det har hjälpt, men det är för att det lätt blir missbruk och olyckor! Och det är verkligen superhemskt!

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?