Weblog #1805

Thursday 2009-09-24 10:26
Author: Ingmarie Nilsson
Alternativ
Alternativträning är enormt bra vare sig man är skadad eller ej.
Det blir variation i träningen så varken kroppen eller knoppen tröttnar plus att olika muskler används vilket i längden gör dig till en bättre löpare.(Eller vilken huvudidrott du nu har)

Under hela min elitaktiva tid alternativtränade jag och många av dagens elit gör det med.

Att ha olika alternativ till löpningen är med bra om (när) man har någon slags krämpa så det inte funkar att kuta (som jag som är en slags "halvtids-alternativare" just nu) men även för att kunna träna fler hårda pass utan att slita på "löpmusklerna".

Fallgropen med att vara "alternativare" är att det är oerhört lätt att göra för mycket.
Löpning är ju faktiskt en av de jobbigaste och mest ansträngande aktiviteter du kan göra, och som därmed gör dig tröttare, vilket i sin tur då naturligtvis gör att det blir tungt och slitsamt att kuta om kroppen inte är redo.
Springa med seg, trött kropp är verkligen superjobbigt.
Resultatet brukar (ska) bli att man vilar eller drar ner på träningen.

Men att t.ex. cykla eller springa med wet west är inte alls lika "tungt" även om man är trött. Mycket för att det helt enkelt inte behövs lika mycket rörelseenergi för att utföra det. Det går faktiskt även att "fuska" eftersom kroppen liksom inte behöver förflyttas med hela sin tyngd uppåt-framåt hela tiden. Vilket är en omöjlighet när du springer "på riktigt" för då trillar du. I löpningen kan du heller aldrig vila under tiden som du kan med t.ex. cykling.

Anders på MTB:n uppför backarna i Bad Gastein
Anders på MTB:n uppför backarna i Bad Gastein

Det kan förstås låta motsägelsefullt att det då är lätt att göra "för mycket" men just för att man inte direkt känner att man blir lika trött så är det lätt hänt att det blir mycket "hård" träning med intervaller och snabbpass.
För hur det än är så blir du sliten även av alternativ träning.

Min favvoalternativare-Wet west löpning
Min favvoalternativare-Wet west löpning

Helt klart går det att göra mycket fler alternativa kvalitetspass kontra löppass, åtminstone tycker jag det, men det är även viktigt att ha lugna återhämtningspass så det blir någon nytta med allt det där alternativ-slitet.

Simma lugnt är bra återhämtning (Även om jag just här inte simmade så himla mycket för det var SNORKALLT i vattnet)
Simma lugnt är bra återhämtning (Även om jag just här inte simmade så himla mycket för det var SNORKALLT i vattnet)

Sammanfattningsvis så är (som vanligt) variation det viktiga.

Själv har jag en "riktig" dag så idag ska jag springa! :-)

2 comments to "Alternativ"

Thursday 2009-09-24 13:25
Dunceor
4,6km löpning för mig igår och antingen 6,5km eller 11km löpning i våldsamt lugnt tempo idag =) Benen känns bra, mest lite träningsvärk kvar i ovansida lår.

Även om löpningen är min huvudsyssla så ser jag det andra inte nödvändigtvis som alternativ-träning. Jag tycker det är skoj att gå på gymmet och även simma, cykla och roddmaskin.
Thursday 2009-09-24 15:59
Ingmarie
Dunceor; Jag tycker med att det är kul med "annan" träning men mest vill jag förstås springa. (Säkert du med) jag säger som Rune Larsson, ultralöparen en gång sa; "Man ska inte älska ihjäl något". Ligger mycket i det...Om jag får råda så ska du hålla dig till 6,5 km både i dag och resten av veckan. INTE över en mil. och gärna aktiv vila som inte är löpning men bara lätt, lätt. Även om du känner dig fräsch så är du det INTE. Gör du för mycket denna veckan kommer du att få sota för det. Tro mig!

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?