Weblog #1952

Friday 2009-11-06 10:00
Author: Ingmarie Nilsson
Ok eller inte?
De allra flesta tycker det är helt okej när en person som är "framgångsrik" tränar mycket, liksom någon som gör en prestation utöver det vanliga och "lyckas".

Men när det sen är någon som tränar mycket utan att varken vara superbra eller superduktig så är det genast "fel".
Då måste denna personen på något vis ofta försvara sitt tränande.
(Nu menar jag naturligtvis inte de som tvingar sig till träning oavsett och/eller som är fast i ett ätstörnings-missbruks-beteende.)
Det är som om det skulle vara onaturligt att träna mycket bara för att det faktiskt är kul, för att man vill och mår bra av det, utan det måste finnas ett mätbart resultatmål i det hela.

Låt oss säga att det är någon som tränar 2-3 timmar/dag.
De flesta reagerar direkt och tycker det är väldigt mycket.
Eller hur?
Men titta på Tv 2-3-4 timmar/ dag är helt ok.
Eller måla, sticka, renovera, sy, läsa, fika, shoppa, meka med bilen, baka o.s.v.
Hur kommer det sig?
Vad är skillnaden? Om man spenderar sin fritid på aktivt sätt borde det väl i stället vara väldigt bra?
I synnerhet om man har ett stillasittande arbete vilket många har i dag.

Om man jämför med för bara 50 år sedan så rör vi oss oerhört mycket mindre i det dagliga livet och de flesta skulle må bra mycket bättre om de varje dag ägnade sig åt en timmes träning av något slag.

Vad tycker du är "normal" och "okej" träningsmängd?

17 comments to "Ok eller inte?"

Friday 2009-11-06 12:06
Dunceor
I min värld finns det ingen lagom eller ok träningsmängd. Allting handlar om relation till olika saker. Om du tränar så mycket så du skiter i din flickvän, jobb, att duscha m.m så är det för mycket.

Om du kan sköta ett bra liv där du har valt bort vissa grejor typ gå på krogen, titta på tv, ha andra hobbys så är det ok. Om du hinner med allt det och träna, desto bättre!

Allting är i relation och problemet är att många ser nog inte när man korsar gränsen till att inte vara ok.
Friday 2009-11-06 12:41
mia
Du ska träna så mycket du vill. Jag håller med Dunceor om att väldigt relativt vad som är OK. Sköter man sitt jobb och sina personliga relationer samt mår bra är ddet väl bara att träna på... men sen finns det ju en träningsfysiologisk aspekt på det hela också.
Jag tror att det finns en fara i att älska att träna faktiskt.det är lätt att hamna i en katabol fas, även om det är vansinnigt kul.

mia
Friday 2009-11-06 19:31
Ingmarie
Dunceor; Ha ha. Ja hade man inte behövt sova med så kanske krogen hade hunnits med mellan varven. Om man tycker DET är kul vill säga...Jag är så himla tråkig så när folk tycker det är dax att gå dit, typ efter 21, så är jag redo för pyjamas.;-)

Mia; Träningen i sig kan ju med vara enormt social och många håller ju faktiskt på just därför. naturligtvis måste det vara balans och pulsering i träningen. Få toktränar (förhoppningsvis) varje dag. Det där med vila är ju som bekant väldigt relativt. ;-)
Friday 2009-11-06 19:39
Snorkkis
Så klockrent! Jag har också funderat över detta! Jag har växt upp i en omgivning där det ansågs att man ska genom blod, svett o tårar för att det liksom ska räknas, och tycker att det är väldigt trist att 12-17 åriga tjejer som tränar längdåkning ska ha en sån inställning. Att nu se idrott och träning som något så positivt som jag för tillfället gör känns verkligt skönt, och trots att jag knappast kommer att prestera kanonresultat trots att jag tränar 10 timmar i veckan, bryr jag mig inte; det är träningen som är det jag njuter av! Lite off topic blev det visst, sorry.
Friday 2009-11-06 21:23
Ingmarie
Snorkkis; Jag tycker nog du håller dig till ämnet för det är ju just så. Tränar man mycket ska det blir "resultat" (i form av medaljer/vinster)=då ska det tränas HÅRT=jobbigt och i längden himla slitigt=i värsta fall glädjedöd.
Att träna mycket för att det är KUL och att man lägger ner massor av tid på det verkar många ha svårt att (vilja?)förstå.
(Eller är det avundsjuka??)
I USA är attityden helt annorlunda. Där hyllas och beundras någon som tränar så mycket och är så hängiven.
För mig är det verkligen konstigt att tv-tittande i timtals är ok men inte springande. Nu för tiden bryr jag mig inte så mycket av ifrågasättandet men nog är det enormt tröttande att behöva förklara och försvara i tid och otid...
Saturday 2009-11-07 11:38
mia
..och normalt? vad betyder det? Vem sätter normen?
Jag tänker ibland att det är ett totalt oförstående som gör att det kan fällas kommentarer och att det är vanligt att bli ifrågasatt och nästan idiotförklarad... för att man tränar väldigt mycket utan att det liggen en elitsatsning bakom.
Vissa saker är svårt att förstå om man inte är insatt. Vi människor har en tendens att vilja jämföra saker med någon slags "normal" hela tiden...precis på samma sätt som vi gärna vill kategorisera och skapa någon slags "ordning" en väldigt subjektiv sådan såklart och säkerligen kan avund, missunsamhet ligga bakom, men många gånger bara ren och skär ovetskap/oförstående.
kanske är det lättare att förstå att man lägger ner mycket tid på träning om det handlar om en elitsatsning...det är liksom mer förankrat i våran begreppsvärld.
Kram

Saturday 2009-11-07 20:01
Ingmarie
Mia: Ja det kan man ju fråga sig.Vad är "normalt"? "Svensson" finns ju knappt längre utan är mer ett gammalt dammigt begrepp. I dag kan familjer se ut lite hur som helst, jobb vara tillfälliga, fasta, egna eller andras, boende lite hur som helst och tron från vilken världsände som helst MEN, det finns några saker som triggar folk har jag märkt. Träna mycket är ett och vad man "ska"/"inte ska" äta ett annat.
Funderar på om min (och för all del många andras) relativt stora träningsmängd (och totalvägran att äta kött) helt enkelt gör att folk får lite dåligt samvete och därför genast måste försvara sig. Kan det vara så?
Det ligger säkert både okunskap och oförstånd bakom många kommentarer, men jag tycker man märker skillnad på om det är det kontra rena påhopp.
Och jag tycker fortfarande det är konstigt att det är "ok" att lägga ner massor av tid på vissa grejer (typ titta på tv, sy eller fika) men inte på andra (typ springa).
Saturday 2009-11-07 20:39
bureborn
Det finns få saker som ger folk så dåligt samvete som att de inte tränar. När de då ställs mot en person som tränar mycket blir de provocerade och utbrister saker som att "du tränar för mycket, det är inte normalt". Självförsvar helt enkelt, precis som du var inne på.
Titta på TV klarar alla. Fika också. Men det finns faktiskt en hel del som tycker det är onormalt att lägga hela semestern på att renovera huset. De blir ännu mer provocerade när man säger att man tycker det är kul.
Saturday 2009-11-07 21:57
Ingmarie
Bureborn; Ja där var en grej till renovera hus på semestern är INTE ok (och absolut inte göra det frivilligt med glädje!) men det "går ju över". När semestern är slut blir du/ni ju liksom "normala" igen och ingen i er närhet behöver känna sig lata. ;-) Värre med träningen för där ger man folk dåligt samvete hela året! Och det är ju precis som du säger. Kolla tv och fika klarar alla men renovera hus och träna är inget man bara snyter ur näsan precis;-)
Sunday 2009-11-08 12:11
H
Jag tror att de flesta utgår från sig själva o hur mycket tid de lägger på vissa saker så när du tränar så mycket som du gör, jämfört med dom, tycker de att det är "onormalt" för att de själva inte lägger den tiden. Men de har säkert nåt de kallar en hobby som tar tid o tänker inte på att träning kan vara en hobby för andra.
Jag är ju inte så träningstokig ;) så för mig är träning nåt som gör att kroppen/ huvudet mår bättre o att jag kan äta vad jag vill utan dåligt samvete. När jag jobbar heltid blir träningen mer en hobby/ avslappning för då gör jag av med så mycket energi på jobbet att jag egentligen inte behöver bry mig om vad jag äter.
Sunday 2009-11-08 14:06
Ingmarie
H; Det är nog lätt att bli lite "hemmablind" som du säger. Att man glömmer att ens eget intresse/hobby tar MINST lika mycket tid som någon annans helt annorlunda intresse. Allt handlar ju faktiskt om vad man prioriterar, och gillar, här i livet. Men det är ändå samma fråga som kvarstår. Varför är det ok att lägga ner 2-3 timmar/dag på vissa saker men inte på andra?
Sunday 2009-11-08 21:25
H
För att det är fler som gör dom sakerna? Massan bestämmer ju alltid vad som är rätt o fel...det brukar ju jag känna mig fångad av också fast i andra sammanhang...
Monday 2009-11-09 08:27
Ingmarie
H; Så kan det mycket väl vara! Och i Sverige ska vi rätta oss i leden. ;-)
Monday 2009-11-09 12:13
Jenny
Såå bra inlägg! Tycker att jag ofta själv får försvara mina träningsvanor. För mig är träningen precis lika viktig som att stiga upp på morgonen och gå till jobbet. Att träna ger mig energi och gör mig lycklig. En lycka som någon annan kan få av att renovera, fika, shoppa, läsa...
Monday 2009-11-09 14:40
Ingmarie
Jenny; Egentligen är det mest synd om alla de som aldrig upplevt den där känslan...Kanske de anar att det är "något" och därför är avis? ;-)
Monday 2009-11-16 22:48
magdalena
Oj så bra inlägg. Faktiskt så har jag tänkt på mig själv ibland att jag tränar och tränar och så blir jag inte supesnabb eller så mkt bättre coh ju mer jag tänker så desto mindre träningsglädje får jag så jag skiter i att tänka i prestation och kör på! För jag mår bra av det!
Tuesday 2009-11-17 10:04
Ingmarie
Magdalena; Tack!helt rätt tänkt! Mår du bra så är det ju bra!Och det är ju därför du tränar. :-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?