Weblog #1965

Tuesday 2009-11-10 15:11
Author: Ingmarie Nilsson
Powerplate- the full story
För att du ska förstå lite mer om hur Powerplate-träning fungerar så har jag gjort en sammanfattning som jag hoppas kan hjälpa.

Obeservera att vibrationsträning med Powerplate inte ska förväxlas med Tv-shops "skaka-loss-fettet-mackapärer" som mest bara är buffel och båg.
Det här är en helt annan grej där det finns år av forskning och vetenskapliga studier bakom och som är väl beprövat.

Det ska även påpekas att det går alldeles utmärkt att träna "vanlig" styrketräning, gå på olika klasser och utöva vilken idrott som helst även om man tränar med Powerplate.
Tvärtom ska du helst komplettera med någon konditionsidrott.

Det ena utesluter inte det andra men vibrationsträning kan definitivt hjälpa dig framåt oavsett vilka mål och behov du har.

Bakgrund

På 1970-talet började vibrationstekniken användas av kosmonauter för att de snabbt skulle bli starka i muskler och skelett. Resultaten var så bra att ryska elitidrottare och Bolsjoj-baletten började använda den. I dag använder bland annat svenska golflandslaget och många elitidrottare metoden.
Det finns flera olika typer av vibrationsmaskiner men här beskrivs träning med just Power Plate® eftersom de är de absolut ledande inom marknaden.

Så fungerar det:

I de flesta fall av styrketräning används själva vikten som motstånd, till exempel i maskiner eller med fria vikter. Vid vibrationsträning på Powerplate® tillförs kroppen i stället acceleration medan kroppsvikten förblir densamma.
Genom vågor av energi sänds vibrationer genom kroppen och det skapas en instabilitet eftersom musklerna i ren reflex sammandrar sig vid varje vibration. Power Plate plattan vibrerar med 30-50 svängningar per sekund och musklerna kontraherar och sträcker ut sig reflexmässigt i samma hastighet.
Dessutom i flera riktningar eftersom Power Plate®-maskinerna rör sig i tre plan, på precis samma sätt som människokroppen. Det är även lättare att komma åt muskler som annars kan vara svåra att finna. Till exempel bäckenbotten och djupt liggande ryggmuskler.

Fördelen är att stötar, hög belastning och andra stressfaktorer minskar, men att kroppen på effektivast möjliga sätt ändå belastas. Tyngdkraften gör att kroppen känns som om den väger mer varje gång accelerationskraften ökar.
Oavsett din fysiska förmåga, ditt mål, ålder eller liv kan vibrationsträning enligt Power Plate® hjälpa och göra stor nytta för att få en starkare kropp och bättre hälsa med så lite som 15 minuters träning tre gånger per vecka.

Forskning:

Över 40 års forskning och erfarenheter har visat på en rad positiva resultat såsom till exempel förbättrad blodcirkulation, ökad muskelstyrka och flexibilitet, större rörelseområde, bättre grundkondition och stabilitet samt snabbare läkning. Power Plate®-koncernen har stöd från en högt kvalificerad internationell vetenskaplig medicinsk expertgrupp innehållande meriterade ledamöter med medicine respektive filosofie doktorsgrad.

Några exempel:

  • Universitetet i Graz i Österrike gjorde en studie på knäskador där det visade sig att på fem veckor ökade styrkan hos Power-Plateanvändarna med 125% vilket var dubbelt så mycket mot gruppen som använde konventionell träning.

  • Likande resultat fick Leuven universitetet i Belgien där man kom fram till att Power Plate® användare ökade sin styrka mycket snabbare jämfört med vanlig styrketräning. De kom även fram till att bentätheten ökade hos alla kvinnor på en grupp av 70 i åldern 58-70 år.

  • Under en sex veckors period jämförde man två olika grupper vid Universitet i Aten där den ena gruppen tränade efter ett specifikt program på Power Plate® och kom fram till att det blev en signifikant ökning av både steglängd och hastighet i Power Plate-gruppen.

Det finns över 400 olika styrkeövningar att göra beroende på ditt mål. Det finns även flera olika behandlingsprogram för stretching, massage och avslappning.
Power Plate® finns i dag i över 65 olika länder och har vunnit flera utmärkelser.

Några exempel på styrkeövningar:

Anders Lind instruerar min lillebror Daniel som gör "bänkpress" på plattan.
Anders Lind instruerar min lillebror Daniel som gör "bänkpress" på plattan.

Sidoplankan är mördande jobbig! Och grymt effektiv
Sidoplankan är mördande jobbig! Och grymt effektiv

Liksom "vanliga" plankan är
Liksom "vanliga" plankan är

Magövning: Man börjar med sträckt kropp och liksom rullar bollen in mot plattan
Magövning: Man börjar med sträckt kropp och liksom rullar bollen in mot plattan

Och sen ut igen. Så samtidigt som jag ska hålla balansen och orka föra bollen så vibrerar alltså plattan
Och sen ut igen. Så samtidigt som jag ska hålla balansen och orka föra bollen så vibrerar alltså plattan

Magövning som ovan men som även kan "kryddas" med...
Magövning som ovan men som även kan "kryddas" med...

...lite armhävningar
...lite armhävningar

Grymt bra exempel på benövning
Grymt bra exempel på benövning

Liksom den här. För att göra det ännu jobbigare så kör man helt enkelt "upphopp". 30 sek. brukar räcka ganska bra...
Liksom den här. För att göra det ännu jobbigare så kör man helt enkelt "upphopp". 30 sek. brukar räcka ganska bra...

Rygg + axlar
Rygg + axlar

Klassiska "hunden". Blir liksom inte enklare av att plattan vibrerar...
Klassiska "hunden". Blir liksom inte enklare av att plattan vibrerar...

SJUKT jobbig magövning
SJUKT jobbig magövning


Är då detta något för löpare?

Enligt bland annat Marita Johansson på Powerplate® Nordic så är det absolut det och hon förklarar varför;

För motionslöparen såväl som elitlöparen:

En långdistanslöpare vill helst ha långa muskler, vilket innebär att de blir mer uthålliga för till exempel mjölksyraträning. Att stretcha och massera stela och ömma muskler på Power Plate® ger en fantastisk effekt för att förlänga musklerna och föra bort mjölksyra
Musklerna blir som ”smör” efter ett tufft stretchpass på Power Plate®. Vid stretch skall alltid en låg frekvens och amplitud användas. Massage kan med fördel användas vid varje pass.

En riktigt vältränad elitidrottare använder ca 70-80 % av sin
muskelkapacitet. Med Power Plate® kan personen öka styrkan och utveckla muskelmassan ytterligare eftersom hela 97% av musklerna arbetar/stimuleras instinktivt på den vibrerande plattan. Muskelstyrkan kan alltså utvecklas upp till 20-30 % mer, vilket inte går med enbart konventionell styrketräning.

För den skadade löparen:

Vid en skada tränar en löpare med stora fördelar på Power Plate.® Dels för att bibehålla muskelmassan och dels för att den ökade blodcirkulationen kan hjälpa till att absorberar bort en eventuell blödning på det skadade området, vilket innebär att det svullnade skadade området reducerar rehabiliteringstiden.
Vid olika knäproblem är träning på Power Plate® att rekommendera eftersom träningsformen innebär en minimal belastning för leder och ligament.  Endast statiska träningsövningar rekommenderas i det här läget.
Mycket massage på Power Plate® är också en viktig del för att läka en eventuell skada.

Hur ofta bör respektive grupp träna med Powerplate?

Det beror på var i sin träningsperiod löparen är. Det är mycket lätt att bli övertränad med träning på Power Plate® eftersom du aktiverar upp till 97 % av musklerna. Vissa perioder är två till tre gånger per vecka att rekommendera, andra perioder endast en gång per vecka. Även träning med skivstång och vikter är att föredra. Någon period rekommenderas endast stretch- och massagepass på Power Plate®.
Ett träningsschema är att föredra.

Det här är vad som händer:

  • Ökad muskelstyrka.
Nästan 100% av muskelfibrerna påverkas vilket gör att muskelstyrkan ökar mycket fortare än med konventionell styrketräning.

  • Effektiv fettförbränning.
Ämnesomsättningen ökar vilket leder till bättre fettförbränning och minskning av underhudsfett.

  • Ökad blodcirkulation.
Musklerna arbetar som en pump vid Power-Plate träning och pumpar då även in blod i de minsta blodkärlen, kapillärerna, upp till 50 gånger per sekund. Kroppen dränerar då bort slaggprodukter mycket fortare och förbättrar uppbyggnaden av nya celler.
Massageövningarna löser upp spänningar, koaguleringar och hopväxta vävnader.

  • Förbättrar koordinationen.
Reaktions- och balanssinnet förbättras liksom både den yttre och inre muskulaturens koordination.

  • Avslappning.
Blodcirkulationen ökar och musklerna blir varma av övningarna på Power Plate® och gör därmed att rörligheten och smidigheten ökar.

  • Ökat välbefinnande.
”Stresshormonet” kortisol minskar medan ”glädjehormonet” serotonin ökar.
Dessutom ökar produktionen av en rad andra viktiga hormoner, till exempel tillväxthormonerna HGH, IGF-1 och testosteron, vilka bland annat är viktigt för uppbyggnaden av muskler och för att celler ska kunna repareras och förnyas.
Smärta kan minska då även endorfinerna ökar.

Stretch baksida lår och...
Stretch baksida lår och...

...framsida
...framsida

Om det verkar bra så är det ingenting mot vad det är i verkligheten. :-)

Källor:
Powerplate
Vibes For Life
Vybe studio
Jason Feavers

11 comments to "Powerplate- the full story"

Wednesday 2009-11-11 09:35
Dunceor
Jag tror faktiskt de har en sån på mitt gym, dock tror jag den enbart är för dem som går på sjukgymnastik där. Man kanske ska fråga om man får testa någon gång.
Wednesday 2009-11-11 13:44
Ingmarie
Dunceor; Absolut ska du testa! Om det inte går så kolla på Powerplate.se, gå in under "här finns vi" och kolla efter närmsta anläggning. :-)Och när du kommer till 08-land så ska du ta dig till Torsgatan 19. :-)
Wednesday 2009-11-11 21:18
bureborn
Jösses! de där styrkeövningarn ar ju jobbiga som sjutton även utan vibrationer. Vågar knappt tänka på hur maggen skulle kännas dagen efter bollrullningar med PP.
Wednesday 2009-11-11 21:36
Ingmarie
Bureborn; Du kommer att veta EXAKT var du har dem. ;-)
Thursday 2010-10-14 13:48
fettförbränning
nice blog
Thursday 2010-10-14 14:55
Ingmarie
fettförbränning; Thanks! :-)
Tuesday 2011-03-29 21:17
Bantningspiller
Får tacka för en intressant läsning =)
Friday 2012-11-09 20:11
Bantningspiller
good job :)
Wednesday 2013-01-23 09:30
voir le site
Femmes matures sex photo pornographique gratuit
Thursday 2015-09-17 07:12
tsohost coupon
They helped me with pre-gross sales enquiries and wonderful after
gross sales service getting replies inside eight half of minutes - VERY good.
Saturday 2015-09-26 23:42
www.youtube.com
Liking the web site, came right here for a World of Warships cheat.

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?