Weblog #2000

Saturday 2009-11-21 17:56
Author: Anders Gustafson
Fusk är fusk
Just nu är det mycket rabalder kring fotbollsmatchen mellan Frankrike och Irland i kvalet till VM. Frankrike gick vidare till VM efter att Thierry Henry spelat handboll värre än självaste Maradona. Svenska domarteamet, med Martin Hansson i spetsen, får utstå hätsk kritik, framförallt från de som håller på Irland (bland annat spelare och någon minister har sagt vad de tycker). Dock stannar det inte där utan även svenska lallare tar chansen och passar på att uttrycka sitt missnöje över hur dålig Martin Hansson varit i någon allsvensk match genom historien.

Min åsikt i frågan är självklar. Om det är någon som gjort fel i detta fall, så inte är det domarna. De har gjort så gott de kunnat utefter sina förutsättningar och huvudregeln för dem måste ju vara att för att kunna döma för något regelbrott så måste de ju ha sett det. De kan ju inte döma på indicier eller efter vad de tror har hänt. Sen kan man tycka vad man vill om att inte fotbollen tar hjälp av exempelvis TV-bilder. Domarna kan omöjligt se alla fula tricks och allt fusk som fotbollsspelarna håller på med. Om någon, i detta fall, ska kläs i tjära och fjädrar så är det Thierry Henry som inte hade ryggrad nog att direkt under matchen påpeka att han spelat handboll.

Varför lägger vi så mycket ansvar på domarna? Har inte spelarna själva ett (minst) lika stort ansvar för att se till att reglerna följs? Visst, "domarna dömer" lyder uttrycket, men det är en lite väl lätt väg att gå, tycker jag.

Nu är det dock inte bara Henry som medvetet, och gång på gång, bryter mot reglerna och det är inte heller endast inom fotbollen som detta fuskande förekommer. De flesta (alla?) sporter, både lag och individuella, innehåller ett medvetet fuskande där det framförallt går ut på att dölja det för domarna. För inställningen hos spelarna är, ser domarna inte regelbrottet så har det inte hänt. Denna inställning hos många av utövarna gör mig både förbannad och besviken.

Angående till exempel tröjdragningar, knuffar, hands och filmningar inom fotbollen, så anser jag att det är lika mycket fusk som att exempelvis dopa sig. Skidåkaren Johann Mühlegg blev uthängd som en av de största fuskarna genom tiderna för att han fuskat med preparat, men vad är det som säger att det som Henry (och väldigt många andra gjort genom åren) inte ska klassas som lika mycket fusk? Kanske är jag naiv, men varför ser man genom fingrarna när det gäller det fuskande som exempelvis Maradona stod för i fotbolls-VM 1986 ("Guds hand"), medan man anser att fuskandet som Mühlegg gjorde i vinter-OS 2002 är avskyvärt? I bägge fallen anser jag att man har tillskansat sig en seger på ett ytterst otillbörligt sätt. Ett annat, inom fotbollen, mycket uppmärksammat fall är ju Zidanes skallning av Materazzi i VM 2006, där Italien till slut vann guld efter att Zidane blivit utvisad. Jag försvarar inte Zidandes idiotiska utbrott det minsta, men det jag undrar är ifall herrar som Materazzi och Henry i efterhand njuter av segerns sötma? Är man stolt över att kalla sig vinnare när man inte följt reglerna (oavsett ifall någon domare sett eller hört regelbrotten)?

Vart har gentlemännen inom sporten tagit vägen? Har hungern efter pengar helt ätit upp all etik och moral? Är en vinst verkligen viktigare än sättet man vinner på? Varför håller man på med en sport med en massa regler om man ändå inte följer dessa regler (och dessutom i många fall till och med tränar på att inte följa reglerna)?

Ett av de tillfällen under senare år då jag fått uppleva riktig sportsmannaanda är när VM-stafetten i orientering avgjordes i somras. För er som glömt så kan ni läsa mer om detta hos Orienteringsförbundet, SvD och DN. I övrigt har det tyvärr ofta varit bedrövligt få sportsmän, där många verkar kunna "gå över lik" eller "sälja sin egen morsa" för en vinst.

1 comments to "Fusk är fusk"

Saturday 2009-11-21 18:12
Ingmarie
För att inte tala om vadslagnings-skandalen i Champions League som som har kommit fram och där spelare såväl som domare, tränare och andra officiella personer är inblandade.

Och när jag ändå håller på, varför ska de hålla på att SLÅSS i fotbolls- och ishockeymatcher? Och det är dessutom "ok"! Verkar t.o.m vara en del av själva grejen att nita någon utan att det syns verkar det som.
Är det SPORT?
Trams säger jag!
Och helt idiotiskt.

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?