Weblog #2009

Tuesday 2009-11-24 15:27
Author: Ingmarie Nilsson
Fartlek
Fartlek är, som många nog vet, en svensk "uppfinning" och betyder helt enkelt leka med farten.
Jag har sprungit fartlek med andra löpare i bl.a. USA, Australien, Nya Zeeland och Japan och det lite roliga är att alla kallar det samma sak!

Det är helt enkelt ett världsbegrepp!

Fartlek är en slags intervallform som kan varieras i det oändliga. Långa, korta, snabba, halvsnabba, backar, slätt, mellan olika riktmärken, sträckor eller efter klockan.
Du väljer och anpassar helt efter dina egna förutsättningar.
Grejen är att känna skillnad i farten.
D.v.s under de "snabba" och de "långsamma" perioderna.

Hur de där perioderna ser ut kan som sagt var variera.
Personligen gillar jag att köra efter klockan och min absoluta favorit är en gammal kvarleva från min tid i IFK Halmstad.
(Och den var redan då gammal så med andra ord är den mossgammal!)
Carlzén special kallas den och varje sektion är på 10½ minut.

Hur många man vill köra, och hur hårt, är upp till var och en.
När jag sprang som mest (och bäst) på 90-talet gjorde jag fyra serier.
I dag nöjde jag mig med tre och de var inte ens i närheten av farten då för länge-länge-längesedan men känslan och glädjen är precis den samma.
För trots att jag kört det här passet hundratals gånger så tröttnar jag aldrigCarlzén. :-)

Hur den är uppbyggd?

Jo, så här; (varannan är snabb med början på den första och varannan långsam. Siffrorna är sekunder)
90-90-30-60-90-30-120-120. Totalt 10½ minut.

Ingen vila mellan varje serie utan man kör på tills allt är klart och det blir exakt så jobbigt som man vill att det ska bli. ;-)

Totalt sprang jag 100 minuter och benen kändes nästan kusligt pigga.
(Därmed inte sagt att det gick så himla fort)

Blöt blev jag med och det var inte bara av svett...

Det kanske verkar som om jag alltid har samma jacka men det har jag faktiskt inte. Den här är dock kalasbra vid regn och "hårda" pass
Det kanske verkar som om jag alltid har samma jacka men det har jag faktiskt inte. Den här är dock kalasbra vid regn och "hårda" pass

9 comments to "Fartlek"

Tuesday 2009-11-24 18:20
Therese
Låter grymt! Det ska jag testa. Känns inte som att det kommer bli några fyra serier dock...:)
Tuesday 2009-11-24 18:57
anneli
Sprang en annan variant med Petras motionärsliga igår. Den går tyvärr inte att göra ensam. (3-2-1 min)x2 i grupp där alla vände efter 3, 2 och 1 minut för respektive intervall och fartdelen är klar först när snabbaste löpare sprungit ikapp den långsammaste. Vi var rätt ojämna, vilket gjorde fartintervallerna ganska långa. Gåvila 60s emellan. Att underlaget var gegga gjorde det hela ännu jobbigare. Men nöjd efteråt är man.
Tuesday 2009-11-24 19:06
Ingmarie
Therese; Den ÄR grym! Testa på Galgberget vet jag! 5:ans slinga är som gjord för Carlzén!:-) (Undra just om det inte var där någonstans den blev till...)Men nöj dig med två till att börja med. :-)

Anneli; Ju värre pass desto nöjdare är man absolut efteråt.Gegga (och is)är dock bland det värsta för risken att halka och slå sig halvt fördärvad är HÖG!Och vem vill det..? Anar att du låg bland de första? :-)
Tuesday 2009-11-24 22:08
Lisette
Det där lät superkul. Måste lägga den bakom örat och testa den någon gång. Kanske redan på torsdag.
Wednesday 2009-11-25 09:01
Ingmarie
Lisette; Ja gör det! Enklast är dock att programmera in den på klockan så inte fartvinden gör att den blåser bort från örat. ;-)
Wednesday 2010-06-02 21:15
Lisa
Gud va roligt att du e igång i kutar:) Och vad bra med inspiration! Jag e så usel på att komma på roliga intervaller, kör bara mina trista 8 x 2min helatiden... hehe.

kör du något på bana förrästen? vad tycker du om banlöpning? Jag känner att det sliter ganska mkt på fötter o knän!
Wednesday 2010-06-02 23:43
Ingmarie
Lisa; Det ÄR superkul! 2-minutare är inte så illa men varför inte variera med olika "stegar" t.ex.? Bana är kul men man får vara försiktig. Kurvorna sliter så ett tips är att springa åt "fel håll" ibland. Jag vågar mig inte på det nu... De flesta banor är annars ganska mjuka och "snälla" men det går lika bra att köra sina intervaller på grusvägen eller cykelbanan! :-)
Thursday 2010-06-03 19:56
Taina
Hej!

Det låter som ett tufft pass. Jag är en glad motionär med 8 maror bakom mig. Dock långsamma sådana. Är glad att jag kommer i mål. Men nu har jag börjat variera min träning lite mer och fartlek är ju en av dem. Undrar hur du fick ihop 100 min då du körde serien 3 ggr a 10 1/2 minut per serie? Dum fråga kanske men jag lär mig ju inget om jag inte frågar...

Hälsningar
Taina i CT, USA
Thursday 2010-06-03 20:27
Ingmarie
Taina; Välkommen hit! Lyllos dig som bor i USA! Det finns inga dumma frågor, bara dumma svar. :-) jag värmer alltid upp minst 20 minuter, kör stegringslopp och sen själva kvalitetspasset. Avslutar alltid med minst 20 min. nedjogg. Just denna gången blev det extra lång nedjogg. :-) Lycka till!

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?