Weblog #2017

Thursday 2009-11-26 16:29
Author: Ingmarie Nilsson
Praktik och teori
I går eftermiddag hade jag finfint besök av min fantastiska och underbara vän Caroline.

Började med ett rejält vattenlöpningspass i en nästan tom Lugnet-bassäng.
Det är lyx av värsta kalibern. ;-)

När magarna var fyllda av mat bänkade vi oss i Högskolans aula för att få lyssna på ett nästan två timmar långt föredrag av Michail Tonkonogi, Professor inom medicinsk vetenskap, på Dalarnas Sports Academy.
Temat var Träningsplaneringens filosofi.


Michail tog bl.a. upp hur viktig den långsiktiga planeringen är och hur man bör dela in de olika nivåerna som kallas Makro- Meso- och Mikro-nivå.
Grundreglerna är desamma för alla idrotter menar han men att de basala kunskaperna ofta saknas.
-En kropp måste byggas som ett hus, d.v.s från grunden.
Nästan vem som helst med hyfsad träningserfarenhet kan planera ett träningspass men kan se och få ihop en långsiktig planering förklarade han.

En rolig och ganska intressant sak han poängterade var att träningsdagböckerna slog igenom långt före träningsplaneringen.

Michail förklarade sen bl.a. hur adaption fungera, när det är bäst på dagen att träna olika saker och hur "toppning" fungerar.
Bl.a. sa han att "bästa tiden" är när du är van vid att träna och han menar att man inte ska/behöver dra ner så otroligt mycket på träningen innan en maxprestation.
Tvärtom så förlorar man på det eftersom det går otroligt fort för kroppen att dega ner sig. På två veckor har alla enzymer och molekyler helt byts ut.
Är man van att träna hårt och mycket så "kräver" kroppen liksom det.
Kroppen vänjer sig vid belastning och kräver mer både för att bibehålla och förbättra sig.
Det gäller därför att "stressa" den med "ovana" och nya övningar.

Däremot ska man se till att ta bort monotonin för det är den som orsakar "utbrändheten".
Man måste variera träningen med olika intensitet och metoder annars inte bara tröttnar man, utan utvecklingen kommer att stagnera och kanske t.o.m gå tillbaks.
Den psykiska tröttheten och utmattningen är det som gör att kroppen inte orkar helt enkelt.

-Om man jämför en utbränd elitidrottare med en utbränd "kontorsråtta" så finns det inga direkta fysiska skillnader.
Stresspåslaget är detsamma i kroppen oavsett.

Men träna ska man och för att bli bra måste man träna mycket. Under 1000 träningstimmar/år skapar ingen framgångsrik idrottare enl. Tonkonogi.

Han menade även på att man kan träna hårt och mycket även om man är äldre.
Tvärtom krävs det mer för kroppen är inte lika lättpåverkad och lätt att bygga upp när man blir äldre.

Men, vilket han poängterar flera gånger, så måste naturligtvis kost och sömn skötas exemplariskt!

Michail Tonkonogi
Michail Tonkonogi

Det var en riktigt bra föreläsning och jag får nog lov att säga att jag höll med till 90% av det han sa.
Hade jag fått fråga och fått förklarat lite närmre på vissa saker kanske det t.o.m hade blivit 100%.
En föreläsning säger ju liksom inte "allt".

Många av mina egna tankar och teorier blev på något vis stärkta med.
Som t.ex. att helvila inte alltid är det bästa och att är man van vid att träna mycket så kan det t.o.m ibland vara förkastligt att vila.
Åtminstone för fysiken.
Däremot kan skallen som sagt var behöva det...

Michail Tonkonogi har ofta varit lite utmanande och kontroversiell med sina idéer men efter ett tag har det visat sig att han haft "rätt".
Bl.a. var han bland de allra första som menade på att barn visst kan styrketräna och satsa om man bara gör det på rätt sätt.
D.v.s med allsidighet och mångsidighet.

Avslutningsvis några tänkvärda ord som gäller det mesta i livet;
Bättre nästan rätt än helt fel.

12 comments to "Praktik och teori"

Thursday 2009-11-26 19:48
Caroline
Tack Ingmarie för de fina orden!! Tack också för igår. Det är alltid lika kul att träffa dig. Du ger energi=). Du är verkligen också en finfin vän!! Ja, vad bra föreläsningen var!!
Thursday 2009-11-26 22:00
Ingmarie
Caroline: Åh tack! Men vet du, jag tycker det är DU som ger energi och framförallt GLÄDJE! Och miljarder tack för de smarriga presenterna! :-D Tacka P för tipset för det var ju därför vi äntligen sågs! :-)
Thursday 2009-11-26 22:27
Caroline
Vad bra, då ger vi varandra både energi energi och glädje =). Vad kul att du gillade presenterna. Jag ska hälsa tack från dig till Peter... fast det har jag nog redan gjort för du bad mig göra det redan igår. God natt!
Thursday 2009-11-26 23:11
Ingmarie
Caroline; :-D
Friday 2009-11-27 05:11
Camilla
Åh, detta är ju ljuv musik i en träningsnörds öron! Jag vill träna mycket, mera, mest!
Friday 2009-11-27 08:26
Katarina
Jag "stör" mig många gånger på den åldersfixering som råder i samhället. Det är lite tabu att satsa på en idrott (över motionsnivå) om man "är för gammal". Många gånger tror jag inte att det är människors fysik som bromsar framgång, utan att samhället inte accepterar "åldringar" som väljer att göra en satsning. Det är hårdare att nå toppen som 34 åring än som 24 åring rent fysiskt, men som 34 åring är man ibland hårdare i knoppen. I vissa idrotter kanske man heller aldrig kan nå toppen om man är över 30, men i många uthållighetssporter tror jag man kan ta sig hela vägen med rätt uppbackning.
Bra återgivet, och det ger ju "åldringar" som mig själv "vatten på min kvarn", men jag måste träna smartare och lite hårdare än mina yngre konkurrenter!

Rättvist? Nej, men vem lovade att livet skulle bli det??!
Friday 2009-11-27 09:42
medeldist
Jag tycker han har en hel del intressanta och relevanta saker att säga. Det där att man inte ska dra ner för mycket på mängden inför tävlingar är mycket sant. Jag sprang 10 mil samma vecka som Lidingöloppet och det verkade vara helt rätt. Felet som jag ser många motionärer som springer marathon gör att de under 2-3 veckor innan loppet drar ner alldeles för mycket på mängden. Sådan sk "tapering" funkar ju bra för elitlöpare som har en bra aerobisk ba av att sprungit 15-16 mil i åratal, men för en hoppbylöpare som ligger på max 4-5 mil per vecka (utslaget per år) och som inte har nån aerobisk bas att snacka om, kan det vara förödande att dra ner så mycket på mängden. Visst, det känns bra och benen blir pigga, men efter 2-3 veckor är uthålligheten sämre och det visar sig ofta på resultaten. Synd att inte fler inser detta.
Friday 2009-11-27 10:26
Ingmarie
Camilla; Visst ÄR det! Skrota "det går inte". ;-)

Katarina; Håller med dig till 100%. "Satsa" överhuvudtaget men inte bli "bäst" är också tabu i jante-Sverige. Efter 30 är man på utgång och en annan som passerat 40 är dax för soptippen. ;-) Det finns en bra bok som heter; "Masters Running" av Hal Higdon" som det står mycket bra i. (Kan säkerligen ganska lätt översättas till cykel med)Så kör på! Det tänker jag göra!:-)

Medeldistansaren; Visst är det synd att inte fler fattar och "tänker om". Jag har alltid upplevt det som att jag blir seg och trött av helvila och att dra ner för mycket på träningen. (Lite behövs dock) Däremot måste jag inte springa men kroppen kräver liksom rörelse. Han poängterade ju som sagt var det där med att träna "anat" så att skallen inte tröttnade. jag fick ett tips av en av mina gamla tränare att man måste "tänka som om man tränar hårt" även när man lättar lite på träningen för annars tror kroppen att den kan slöa. ;-) Faktum är att det stämmer på mig!
Friday 2009-11-27 14:10
anneli
Bra att min personliga tränare förkovrar sig ännu mer i träningens mysterier! Men hur kom det sig att du inte kunde fråga det du ville? Bra föreläsare tillåter frågor och får till ett interaktivt klimat!
Friday 2009-11-27 14:30
Ingmarie
Anneli; Ha ha, ja visst är det bra! Anledningen till att jag inte "kunde" fråga var väl mer att jag inte tyckte det "passade in" med SÅ specifika frågor som jag hade...;-) Dessutom var det fullt i aulan och det var massor av andra som med ville fråga.
Friday 2009-11-27 19:04
gullfot
Man kan gå på öppna föreläsningar med massor av åhörare och fullt i aulan... eller så kan man läsa 7.5 hp idrottsfysiologi och träningslära och få Tonkonogi för sig själv på varenda föreläsning :-)

Kursen går på distans, och vi är bara tre (!) som faktiskt går på föreläsningarna. Gissa om vi pumpar Tonken på ALLT! Så om det är något du vill fråga kan du maila mig, så kan jag vidarebefodra. Tyvärr är inte nästa gång förrän i april, men då så!
Friday 2009-11-27 22:32
Ingmarie
Gullfot; Aha! jag har hört ryktas om att du varit i Falun x flera och nu vet jag varför! Vad roligt! Den kursen ska jag söka när den startar nästa gång! Shit vad spännande! (Hur många långpass har du tid med..;-) )Ska absolut maila några frågor. TACK!

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?