Weblog #2204

Wednesday 2010-02-10 10:13
Author: Ingmarie Nilsson
Den grymma verkligheten
Det här inlägget handlar absolut inte om träning och det är ingen feel-good läsning.
Ändå väljer jag att ha det med.

När jag har inlägg om djurplågeri, och särskilt då om hur köttet egentligen hamnar på tallriken, så brukar det vara väldigt "tyst" i kommentarsfältet.

Vet inte om det är "ointressant" att läsa om det, eller om det är för jobbigt att inse, så finns den denna verklighet kvar vare sig vi blundar eller inte.

Men vi har ett val.

Vi kan välja om vi vill vara en del av det här eller inte.

I förra veckan avslöjade SvD hur
kött från plågade djur säljs i våra mataffärer.

Det handlar om halal- och kosherslaktat kött.
I alla EU-länder, utom Sverige, är det tillåtet att skära upp strupen på fullt medvetna djur för att sen låta dem förblöda.
En extremt plågsam död och något som bl.a. veterinären Åke Rutegård starkt fördömmer.
-Man kan se på ögonens rörelser att djuret är vid medvetande. Ofta försöker de råma, men kan inte då luftstrupen är av. Har man sett det så är det inte något man glömmer, säger han.

Han beskriver hur obedövade kor stängs in i en ställning som mest liknar en torktumlare, vänds upp-och-ned på ett för kor helt onaturligt och plågsamt sätt, för att slutligen få strupen avskuren.
Vill du se hur det går till så finns en grafik längst ner på denna sida eller kolla här;
(Jag varnar för fruktansvärda bilder men det här är den bistra sanningen vare sig vi vill se eller ej...)


Det är inget litet snitt, som en del försöker göra gällande. Det handlar om ett jättestort operativt ingrepp utan bedövning. I alla andra sammanhang skulle jag som veterinär omedelbart bli fråntagen min legitimation om jag gjorde något liknande.

Trots att nerver, artärer, mat- och luftstrupe skärs av kan djuret vara vid medvetande flera minuter. Kniven når inte två stora artärer bakom halskotpelaren som fortsätter att pumpa upp blod i djurets hjärna.
En fransk kartläggning visade att det tog upp till elva minuter innan djuret dött av blodförlust. I genomsnitt tog det 4–5 minuter.

Ute i Europa har det skapats en enorm överproduktion av kött från obedövade djur vilket har gjort att Sverige importerar och säljer.
SvD:s rundringning visade att ingen av de stora svenska grossisterna har en heltäckande kontroll av hur djuren slaktats.

I-n-g-e-n.

Michel Courat, verksam inom Eurogroup for animals i Bryssel, har följt djurskyddsproblemen i många år och menar att konsumenterna måste få veta.
Det handlar om miljoner djur som varje år får en plågsam död.

Michel Courat oroas även över att veterinärer allt mer sällan får delta vid slakten i flera EU-länder.
När tempot skruvas upp i slakterierna–ofta slaktas ett djur i minuten vid de stora anläggningarna–hinner djuren ofta inte dö innan de släpps lösa.
Följden är att djuren matas vidare längs det löpande bandet eller helt enkelt vinglar runt på golvet i dödskamp.

Men det är inte bara vid dessa ritualslakter plågeriet finns om nu någon tror det.

Den här typen av problem kan uppstå även vid konventionell slakt. Det är inte ovanligt att bedövningen missar. Om en veterinär finns på plats tar han ansvar för att avsluta djurets lidande, säger Michel Courat.

Jordbruksminister Erlandsson menar på att obedövad slakt är ett onödigt lidande för djuren och att konsumenterna måste ställa krav på leverantörerna.

Har svårt att tro att han egentligen bryr sig, med tanke på hur han resonerar och agerar i andra sammanhang, utan att det mest sas för att det skulle låta bra.
(Ingen politiker med något vett i skallen skulle väl säga att plågsam slakt är bra?)

För mig blir detta ytterligare ett argument till att vara vego.Fakta:

  • 3–5 minuter är en obedövad ko i genomsnitt vid medvetande sedan strupen skurits av.
  • 11 minuter var en ko vid medvetande efter snittet vid en fransk studie.
  • 80–90 procent av fåren slaktas utan bedövning i länder som Belgien, Frankrike och Irland. Slakt utan bedövning är också mycket vanlig i Sydeuropa.
  • 10–15 procent av korna får ingen bedövning i flera stora EU-länder, enligt veterinärer med insyn.
  • 0 myndigheter inom EU har officiellt redovisat omfattningen av den obedövade slakten.

18 comments to "Den grymma verkligheten"

Wednesday 2010-02-10 14:08
Therese
Vidrigt. Och inte helt överraskande.
Wednesday 2010-02-10 15:25
Markus
Inte ett dugg överraskande! I princip all slakt som sker idag är helt hjärteskärande, man vet inte vad man skall ta sig till.
Hade de haft glasväggar på slakterierna hade vi haft fler veggisar än köttätare...
Wednesday 2010-02-10 18:34
medeldist
Ang få kommentarer så har jag märkt att löparcommunityn som helhet inte är speciellt intresserad av diskussion utan 99% av alla kommentarer är av typen peppning eller liknande, typ "Bra gjort" eller "Du är bäst". Vid seriösa eller "svåra" ämnen lyser kommentarerna ofta med sin frånvaro. Sen kan det ju vara så att alla inte brinner lika mycket för samma sak som en själv och därför inte kommenterar. Det är ju träning i huvudsak vi bloggar om, och det är väl vad de flesta förväntar sig att läsa. Därmed inte sagt att man inte ska blogga om andra saker; man måste ju skriva det man brinner för men kanske inte ska förvänta sig att alla håller med.

När det gäller halalslakt tycker jag det är riktigt vidrigt, och en sedvänja jag inte önskar fanns i Europa eller i Mellanöstern, där det tydligen också är vanligt.
Wednesday 2010-02-10 19:27
Katarina
Igår läste jag i Sydsvenskan om en gård där man hittat självdöda och döende får. Jag grät.
Innan jag fick barn sa någon till mig, vänta till du fått barn, då bryr du dig inte om det där, då kommer du bara gråta när du läser om att barn far illa.
Nu gråter jag för både barn och djur.
Jag förstår inte hur man kan stå och se på hur djur svälter ihjäl. Kan någon hjälpa mig att förstå hur en sådan hjärna fungerar?
Jag är inte vegetarian, men jag äter mindre kött än förr. Som du och jag har diskuterat innan så har vi djur, främst för att hålla markerna öppna. De bor hos oss och dör oftast av ålderdom. Någon enstaka kalv går till slakt, ofta är det flickorna som får stanna...
Wednesday 2010-02-10 20:34
Ann-Charlotte
Alltså, man kan inte finna ord.
Jag får mardrömmar av de där filmsnuttarna su lägger in, törs inte titta, fast man skulle, och borde.
Finns inga ord...

ACB
Wednesday 2010-02-10 20:34
anneli
Det är tur att det finns sådana som du som tar upp dessa missförhållanden. Jag skulle önska att vi som konsumenter kunde visa vad vi vill genom att köpa kött från djur som hanterats på ett bra sätt. Det kräver vettig märkning och upplysning. Själv väljer jag ofta vilt eller lamm (och alltid svenskt) i tron att det är snällare, men ibland blir man förvirrad och frustrerad över att inte få rätt information för att göra vettiga val. Naturligtvis ska vi äta mer vegetariskt, men att alla ska bli helveggisar är nog ett lite för stort steg...
Wednesday 2010-02-10 23:21
Miranda
Alltså jag är ju halvirakier (inte muslim själv) och halva min släkt är alltså muslimer. Jag har massor av vänner som är det och det har liksom aldrig varit något konstigt med halal-kött, jag har haft mycket värre tankar om islam angående andra saker. Men vilka chockerande bilder. Visste men visste ändå inte rikigt på något vis..
Thursday 2010-02-11 00:30
Ingmarie
Therese; Nej, det kanske inte är så överraskande...Ändå verkar få veta..

Markus; Det bästa man kan göra är väl att avstå och/eller kräva att köttet man äter har kommit till tallriken på det mest skonsammaste sättet som kan åstadkommas.(?)

Medeldistansaren; Sant. Den här bloggen har dock aldrig varit en renodlad löp-blogg och kommer aldrig att bli. Mitt liv, och förhoppningsvis andras med, innehåller så mycket mer och det vill jag gärna ha med. Visst brinner jag extra mycket för bl.a. djuren. Kan inte ha undgått någon. :-) Tyvärr är det som sagt var inte bara kosherslakten som är så här vidrig eller som man vet var köttet kommer ifrån...

Thursday 2010-02-11 00:31
Ingmarie
Katarina; Jag är helt övertygad om att era djur har det bra och lever ett "riktigt" djurliv. Jag skulle med vilja ha hjälp med att förstå hur en sån där hjärna fungerar som kan plåga och döda ett djur. (eller människa för den delen) Det är helt obegripligt och fruktansvärt tragiskt!Hade jag sett det som hände på de där filmerna IRL kan jag säga att jag inte längre skulle kunna ansvara för mina handlingar även om jag då skulle vara en lika "ond" människa som de.

ACB; Jag kan inte heller titta. Det jag ser räcker och det gör ont in i hjärteroten. Men det hjälper inte att blunda för det finns ändå kvar...
Thursday 2010-02-11 00:32
Ingmarie
Anneli; Tack! Vi är en hel del såna här "obekväma" människor nu. ;-) Det där att lägga sig i vad andra äter är ofta minerad mark...kan förstå att det är förvirrande. Även om det är en utopi att alla ska bli veggisar så har jag valt att vara "på den säkra sidan" och alla kan välja att ställa krav. :-)

Miranda; Intressant. Eller vad man nu ska säga..Om att veta men ändå inte. Islam i sig är inte "annorlunda" någon annan religion men, precis som med allt, när det blir fanatiskt blir det hemskt. Som att djuret måste vara obedövat när det slaktas. Om jag inte missminner mig så står det i koranen att djuren inte får lida...(?) Vad jag inte kan förstå med någon religion är hur man "får lov" att göra en annan varelse illa överhuvudtaget. Vore intressant att få reda på om de som absolut vill ha denna typ av kött "vet". Och om de "vet", hur kan de acceptera det? För mig är det helt obegripligt...
Thursday 2010-02-11 04:39
Camilla
Jag tror, precis som medeldist, att de flesta av dina läsare vill läsa om DIG och om LÖPNING. De gånger som du berättat om "svåra" ämnen som rört dig personligen har du fått många kommenterer, så det är nog inte det "svåra" i sig som vi läsare låter bli att kommentera. När du skriver om fördelar med att vara vegetarian så blir du ofta påhejad av de som redan är vegetarianer medan vi köttätare kanske skäms lite i tysthet. Jag tror att alla djur som industrislaktas idag har det j-ligt och vi har helt klart en överkonsumtion av kött i Sverige. En hemsk sak är också att vi ratar många delar av de slaktade djuren och vill bara äta "finare" kött. Det finns massor av ätbara djurdelar som bara ligger på hög i slakteriernas jättefrysar... För vi vill bara ha filé. Förr tog man tillvara på allt och då behövde man inte heller föda upp och slakta lika många djur.
Thursday 2010-02-11 09:33
Ingmarie
Camilla; Ja så är det kanske. Ämnet blir "känsligt" på ett annat plan för många kanske upplever det som ett "påhopp". (?) Det jag vill är att mana till eftertanke och faktiskt informera. Många "vet" helt enkelt inte.
Förr inte bara tog vi till vara på allt, vi åt även mindre kött. Mer vill ha mer på något vis. Som med det mesta...
Men vi här, i överkonsumtionens värld, kan ju som sagt var välja.
Thursday 2010-02-11 10:14
Dunceor
Jag är ju också en av vegetarianerna som brukar kommentera här men samtidigt så ser jag ingen större skillnad på Halal-slakt eller vanlig slakt, det är samma slutresultat nämligen att djuret avlivas.
Jag är inte ute efter ge någon dåligt samvete eller liknande. Jag bryr mig faktiskt inte så mycket om vad andra äter även om jag givetvis helst hade sett att alla åt vegetariskt. Men det är deras val och så länge de kan stå för det så har jag inga problem med det.
Thursday 2010-02-11 10:19
Ingmarie
Dunceor; Jag ser egentligen inte heller någon direkt skillnad, liksom jag inte ser någon skillnad på att äta hund, katt, häst kontra ko och gris.
Det som ändå förundrar mig är hur människor kan stå för, och vara en del, i det. Men som du säger, det är deras val...
Thursday 2010-02-11 12:30
Ingmarie
Ett Ps. till alla; Det är smickrande att ni vill läsa om mig och om min löpning. Det är jag jätteglad över! :-) Samtidigt ÄR detta "om mig" för det är ju något jag värnar om och tycker är viktigt. Kan jag få en endaste en att tänka efter och göra en liten förändring, vare sig det handlar om att börja springa eller tänka på djuren, så blir jag glad. :-)
Thursday 2010-02-11 21:05
gullfot
Jag vill läsa om dig och om din löpning och om dina tankar och om allt! Fortsätt med det. Det finns alldeles för många rena träningsdagböcker i bloggosfären för att det inte skall vara lite extra spännande med lite extra material ibland.

Visst kan man peka ut enstaka företeelser inom djurhållning och slakt som extra barbariska, men att köttindustrin utsätter djur för enormt lidande gäller nog tyvärr över lag. Som köttkonsument anser jag att man bör vara medveten om detta, och inse vad ens konsumtion av animaliska produkter har för moraliskt pris.

Thursday 2010-02-11 21:05
gullfot
(forts) Det är mig totalt främmande att utsätta en annan kännande varelse för lidande bara för mitt eget nöjes och njutnings skull, när jag har alternativ att välja. Jag skall erkänna att jag övergick till vegankost av hälsoskäl, men allt eftersom släppte liksom hjärtat igenom och hela köttproduktionsapparaten tedde sig som alltmer grym och barbarisk. Som om man som köttätare kanske förträngde de här egentligen självklara känslorna om vad som är rätt och fel att göra mot en annan varelse. Veta men inte veta, som Miranda uttrycker det så träffande.

Jag dömer inte heller köttätare, men jag kan bli ganska irriterad när folk gör sig lustiga över ens argument eller kostval. Att rättfärdiga sina egna handlingar och val genom att försöka få andras val framstå som sämre och lite löjliga, liksom.

Jag har svårt att se det löjliga i att vara reko gentemot våra medinvånare här på planeten.
Friday 2010-02-12 13:50
Ingmarie
Guulfot; Tack! Det här ju som sagt var ett ämne jag brinner för och liksom är "jag"... Precis som du skriver så tror nog många att det där grymma händer bara händer "någon annanstans". Absolut inte i Sverige. Vi må vara "bättre" än andra länder men därmed inte sagt att det är bra! Folk blundar och låtsas inte veta eller kanske stänger de av? Jag kan hur som helst inte förstå det hur gärna jag än vill och försöker. Hur kan man välja att vilja vara en del i detta djurplågeri?
Och precis som du blir jag så himla trött på att förlöjligas i tid och otid och att jag alltid ska behöva försvara mig. Som om jag gör något FEL i att inte äta döda (plågade) djur.
Och nej, det är inte något som helst fel i att vara snäll mot andra varelser. :-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?