Weblog #2212

Saturday 2010-02-13 23:12
Author: Ingmarie Nilsson
En fundering..
(Slö)kollar lite på skidskyttet från OS.
Tuffingar som verkligen ger järnet.
Åtminstone ser det så ut.
De allra flesta fullkomligt rasar ihop när de väl kommit över mållinjen.

Kan då inte låta bli att jämföra med löpningen.
Det är nästan likadant men inte riktigt lika vanligt att det blir såna där tvärstopp på slutet.

Men något jag i princip aldrig har sett är en afrikan trilla ihop så där.
De springer vidare med ett leende och knappt en svettdroppe i pannan.
Tänk t.ex. Haile Gebrselassie.
Trots att han har slagit (ofta sitt eget) världsrekord så ser han knappt ansträngd ut!

Hur kommer det sig?

Och undra just hur skidvärlden hade sett ut om det fanns snö i Afrika...
Hade vi sett lika många ihopdrösande åkare vid mållinjen då?

15 comments to "En fundering.."

Sunday 2010-02-14 00:01
Pernilla
Ja varför är det så?

Tror att om snö fanns i Afrika så hade de INTE rasat ihop efter mållinjen - de hade väl gjort "som vanligt" fast på skidor..
Sunday 2010-02-14 07:23
Camilla
Någonstans hörde jag att de bästa afrikanska marathonlöparna har en mjölksyratröskel på 95% av VO2max. Om kroppen kan jobba bort mjölksyran så blir man inte sådär "slut". De boorde alltså se lika oberörda ut även i skidskytte!
Sunday 2010-02-14 10:48
Ingmarie
Pernilla; Det undrar jag med...tror med att de bar ahade åkt vidare med ett leende på läpparna. :-)

Camilla; Jo så är det säkert men frågan kvarstår-varför? Är det så enkelt att de tränar mer och hårdare? På något vis tror jag det...
Sunday 2010-02-14 12:02
Per
Hejsan!
Samtidigt är det ju väldigt olika bland skidåkarna... En del av de ser ju oberörda ut oxå... Och oftast är det ju inte de som verkligen är i form och vinner som faller i hop när de passerat mållinjen...
Det är första gången som jag är inne och skriver något här. Fick tips om din blogg av syrran häromdagen som tycker jag ska börja springa igen... Ska väl göra ett litet försök. :-)
Sunday 2010-02-14 15:30
Janne
Det kanske är mentalt jobbigt att skjuta? Eller så står det något "blåbär" i målområdet och tror att det är 5:e skjutstationen och det är därför vissa fullkomligt ramlar ihop vid målet... :)
Sunday 2010-02-14 16:26
Ingmarie
Per; Välkommen hit! Klart du ska börja kuta lite igen! Vad roligt!Var bara klok och börja försiktigt så kommer det att bli hur bra som helst! Och visst har du rätt ang. att det är olika även bland skidåkarna men över lag så trillar de ihop oftare än löparna och afrikaner är absolut de som trillar ihop MINST.;-)

Janne; Ha ha. Ja så är det kanske. Men det är inte bara inom skidskyttet de rasar samman så ofta utan överhuvudtaget inom skidåkningen tycker jag. Ungefär som de där som bara vill göra det roliga en liten stund (sprintrarna alltså. Typ 110 m häck eller 400m). Dock inte afrikanerna...Inte där heller!
Sunday 2010-02-14 18:37
Camilla
Ingmarie, här spelar nog genetiken in en hel del, är jag rädd. Tror inte att det går att träna upp sin mjölksyratröskel till 95% för vem som helst...
Sunday 2010-02-14 19:35
Per
Tack!
Jag tror det kommer att bli lättare att komma i gång om jag är på såna här bloggar då och då och läser! Och jag tycker även om att du inte äter kött. Jag kanske inte kommer att kalla mig vegan i framtiden men mitt köttintag kommer absolut att minskas...
Angående att slänga sig omkull efter mållinjen tror jag är något slags konstigt mode... De tror det ser bra ut i TV... Alla vi har ju tänkt tanken när man sätt målet närma sig, att va gött att lägga sig ner när man kommer i mål. Men så fort man passerat mållinjen glömmer man de känslorna. Det är nog så egentligen för skidåkarna oxå. Och det var väl inte lika vanligt på Gundes tid? Eller?
Sunday 2010-02-14 20:37
Ingmarie
Camilla; Jag passar där för jag vet inte... Är det "vetenskapligt bevisat" att det är så? Enl. allt jag har läst och hört så har ingen "kommit på" hur det kommer sig att de är så mycket bättre än oss.

Per; Det finns hur mycket inspiration som helst på nätet. Det svåraste är att välja...
Roligt att du "gillar" att jag inte äter kött. Har varit vego i 28 år och kan omöjligtvis tänka mig att ändra på det. Jag "är" liksom vego. ;-)
Minskar alla sitt köttätande genom att äta vego 1-2 dagar/vecka så skulle både jag, djuren och miljön bli gladare!
Måste kolla hur det var på Gunde´s tid... Inte rasade väl Wassberg ihop på mållinjen? Eller Mogren? :-O
Sunday 2010-02-14 21:48
Gunde
Löparna har inte tagit ut sig på samma sätt som skidåkarna.. Och även om de skulle ha gjort det så skulle de slå sig om de stupade mot det hårda underlaget jämfört med snön.

Jämför sedan tävlingsmängden mellan löpning och skidåkning, när Gebrselassie har genomfört sitt lopp så har han ett längre uppehåll innan nästa tävling. Medans skidåkarna ofta har ett nytt lopp någon dag senare. I OS exempel så är det lopp nästan varanan dag. Kanske är det därför de "stupar" över mållinjen.
Sunday 2010-02-14 22:36
Ingmarie
Gunde; Minsann! Är det så? Intressant... (Hur många lopp har förresten du sprungit?;-) ) Att det är längre "paus" mellan löparnas lopp köper jag inte riktigt. Har själv sprungit lopp med mindre än en timme mellan eller redan nästa dygn. Utan att rasa på mållinjen trots att jag varit supertrött. Och det har varit gräs.
Och oavsett om tex. Gebrselassie har längre uppehåll till nästa tävling borde han väl vara lite trött efter att ha satt VÄRLDS rekord?
Jag har inget svar, bara en himla massa frågor. ;-)
Monday 2010-02-15 06:45
Camilla
Frågorna är mååånga, så nu startade jag en tråd på Funbeats forum för att se om någon vet svaret på det där om mjölksyratröskeln. Ska bli spännande att följa!
Monday 2010-02-15 07:52
Ingmarie
Camilla; Åh vad bra och roligt! Superspännande! :-D (Har du en länk?)
Monday 2010-02-15 10:44
Camilla
Självklart!
http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=645527&ScrollTo=645710#p645710
Monday 2010-02-15 16:40
Ingmarie
Camilla; TACK! Spännande som sagt var. Frågade en skidåkartjej idag och hennes teori var faktiskt att det är lite "tradition" att slänga sig efter målgång. Eller att de åker så fort på slutet och är för trötta för att stanna "vanligt" så då slänger de sig ner i stället. ;-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?