Weblog #2307

Sunday 2010-03-28 07:19
Author: Ingmarie Nilsson
Vattenlöpning
Springa i bassäng är helt klart ett av de allra bästa sättet att träna alternativt eller som komplement till "riktig" löpning.
Att jag gillar det är väl inte direkt någon hemlighet? ;-)

Det är skonsamt för senor, ligament och skelett samtidigt som du kan göra det precis så jobbigt eller lätt som du själv vill.
All löpning går att "översätta" till vattenlöpning.
Utom möjligtvis backträning. ;-)
Distans, intervaller, långpass, fartlek, tröskel, löpskolning eller snabbdistans-allt det där funkar.

Många bra och seriös löpare kör periodvis åtminstone ett vattenlöpningspass/vecka just för att det går att köra tufft samtidigt som det är skonsamt.
Under mina år som elitsatsande fick jag in ett extra intervall-pass i veckan tack vare vattenlöpningen. Något som, för mig, aldrig skulle ha funkat om jag försökt "på land".

Man måste inte ens ha en pool. Den här lyxen hittade jag i Bad Gastein förra året (Jag springer omkring där som en liten, liten prick. ;-) Klicka på bilden så ser du)
Man måste inte ens ha en pool. Den här lyxen hittade jag i Bad Gastein förra året (Jag springer omkring där som en liten, liten prick. ;-) Klicka på bilden så ser du)

Faktum är att jag tycker många fler borde göra det.
Både för att det är bra och för att "kunna" det den dagen en ev. skada kommer. (Och det gör det förr eller senare hos de allra flesta som springer.)
Om det "bara" blir ett pass/vecka så rekommenderar jag intervaller av något slag.

Vattenlöpning är även perfekt som ett återhämtningspass.
Vattnets tryck blir som en slags massage för kroppen.
Tidsmässigt så kan du räkna med samma tid på land som i vattnet. Här går det dock utmärkt att springa *mer.
Faktum är att mer=bättre när det gäller vattenlöpning.

Några saker som kan vara bra att veta;

  • Spring med ett något överdrivet löpsteg och jobba samtidigt hela tiden ordentligt med armarna. Luta dig inte för mycket varken fram eller bak. (Lutar du dig fram blir det som hundsim och det är ju inte riktigt meningen. Det är ganska lätt att "fuska".) Jobba även med fötterna. Testa olika steglängder, frekvenser och böjning/rakhet på benen.
  • Du ska inte nudda botten
  • Bältet är inte en flytväst. Den klarar inte av att hålla dig flytande.
  • Pulsen inte blir riktigt lika hög som på land eftersom vattnets tryck "hjälper till" att forsla tillbaks blodet till hjärtat.
  • En del specialister på ämnet menar att förutom den bra träningen så ökar även kroppen antalet mitokondrier, "energifabriker", eftersom trycket gör att det blir en liten syreskuld i musklerna.
  • Ge inte upp! Prova vattenlöpningen åtminstone 5-10 gånger innan du sågar den.
Det tar lite tid att lära sig och "bli vän" med att springa i vattnet, men när du väl kommit på hur bra det är så vill du inte vara utan det. :-)

Det finns bälten att köpa på vissa ställen hemma i Sverige eller prova nätet.
Om du vill så har jag även några att sälja.
Märket är Speedo och det är ett enkelt bälte med ett spänne. det torkar fort, väger nästan ingenting och är lätt att "rulla ihop".Pris; 450 riksdaler.

Vattenlöpning är inte varken lika roligt eller härligt som "riktig" löpning, men det är ett bra alternativ.
Extra roligast är förstås att ha sällskap.
Som här med min fina vän Caroline. :-)

14 comments to "Vattenlöpning"

Sunday 2010-03-28 09:45
anneli
Nämen! Precis vad jag behövde. Tror att jag telepatibeställde detta blogginlägg när jag glötade i Huddingehallens vatten. En fråga bara - vaderna och frånskjutskraft, det tränar man väl ändå inte? På mig känns det nog mest i låren.
Sunday 2010-03-28 10:21
Caroline
Kul att jag fick vara med som "vattenlöpningsreklam" ;-). Ja, det blir mycket roligare med sällskap!!!
Sunday 2010-03-28 12:27
Anna
Tänk att det är så effektivt! Jag har varit usel på vattenlöpning senaste tiden MEN måste ju bara ta tag i det nu.
Sunday 2010-03-28 14:01
Caroline
Förresten jag glömde skriva att jag är grymt imponerad av dig som klarar av att hålla på så länge som 2 timmar och 40 min. På den tiden hinner man tänka många tankar=). Tack förresten för att du introducerade vattenlöpning för mig!!!
Sunday 2010-03-28 14:02
Peter
Vad har bältet för upgift då?
Sunday 2010-03-28 14:34
jumper
Oj då! Jag har alltid trott att man sprang på botten och att bältet var ett sänkbälte för att man skulle få ordentlig bottenkontakt?
Sunday 2010-03-28 15:43
Ann-Charlotte
Verkar himla kul det där. En annan är ju ett riktigt vattendjur, så mig skulle det passa som handsken. Tyvärr har jag liiiite noja för badhuset i min hemstad...väldigt ofräscht.

ACB
Sunday 2010-03-28 15:44
Ann-Charlotte
Förresten så kanske man skulle prova utomhus i sommar....tilsammans med Taito...som åxå skall träna...

Hmmm

ACB
Sunday 2010-03-28 16:55
Ingmarie
Anneli: Frånskjutet tränar du om du ökar steglängden men inte vaderna så mycket. Prova att verkligen jobba med fötterna och se vad som händer. :-)Och det är ganska lätt att komplettera med lite vadövningar.Det är som sagt var inte helt som "riktig" löpning men bra nära.

Caroline x2: Tack själv för allt sällskap! Ang. tiden så sitter det nästan enbart i skallen. ;-)

Anna: Ja på det igen! Perfekt nu när du har din 30-dagarsutmaning! -.-D

Peter; Bältet gör att du kan hålla dig upprätt och därmed kunna hålla ett löpsteg mycket bättre. Utan bältet får du jobba för att håla näsan över ytan och det är lätt att det blir "hundsim". Ska man köra sprint funkar det troligtvis bra utan. Vet att bl.a systrarna Kallur gör det.
Sunday 2010-03-28 16:56
Ingmarie

Jumper: Det finns kanske sånt med men då blir det en helt annan sak. Inte alls lika skonsamt som att springa på djupt vatten då dessutom överkroppen får jobba.

ACBx2: De sunkiga badhusen är trista men jag försöker att inte tänka så mycket på det.... Jag tror Taito skulle tycka det vore superkul med springsällskap!
Sunday 2010-03-28 19:41
Oliver Sture
Jag trodde precis som jumper att man skubbade på botten. Att springa svävande som en sjöhäst låter svårt. Mitt första och kanske bästa simsätt är faktiskt hundsim, så jag skulle säkert tappa stilen och börja veva med framtassarna.
Monday 2010-03-29 02:28
Ingmarie
Oliver Sture; nejdå. Du skulle greja det men det kanske skulle krävas lite träning. ;-)Armarna och händerna ska vara som vid löpning på land men lite överdrivet det med. Hela överkroppen får jobba vilket är ännu ett +!:-)
Monday 2010-03-29 07:49
bureborn
Fortsätter du så här har du snart frälst poolnojjiga jag för vattenlöpning. Och det är verkligen bar jobbat! :-)
Begriper inte hur du får skallen att hålla för 2:40 i bassängen. Så impad!
Monday 2010-03-29 08:06
Ingmarie
Bureborn: :-) Det kommer snart mer! Och skallen-den lever sitt eget liv där i vattnet. Det handlar bara om att bestämma sig. Fyra timmar på en cykel i en mörk(?) spinningsal-DET är imponerande!

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?