Weblog #2315

Wednesday 2010-03-31 05:06
Author: Ingmarie Nilsson
Veckans (värdelösa) vetande
Harar springer fortare i uppförsbackar, än i nerförsbackar och så här slits mina löpardojjor;

Framdelen är i princip helt nedsliten medan bakdelen är nästan oanvänd. Visst borde jag bara behöva betala för HALVA skon? ;-)
Framdelen är i princip helt nedsliten medan bakdelen är nästan oanvänd. Visst borde jag bara behöva betala för HALVA skon? ;-)

12 comments to "Veckans (värdelösa) vetande"

Wednesday 2010-03-31 07:23
Dunceor
Japp samma problem här, slits där framme och är helt orörda där bak.
Dock så sliter jag mer på ena sidan av framdelen så jag kanske bara ska betala 1/4? =)
Wednesday 2010-03-31 10:41
Oliver Sture
Nyfiken på vad nötningen beror på. Är du poserunner? På mina skor ser man i år lite av samma tendens vilket nog beror på att jag försökt springa mer på framfoten. Högerdojan har dock fortfarande en kraftig nötning på hälen, vilket väl tyder på att min teknik inte är särskilt bländande?
Wednesday 2010-03-31 11:16
Daniel
Kan du inte se till att hitta ett par Newtons du kan testa. Tror dem hade passat dig riktigt bra, om inte annars hade det varit intressant att se vad du tyckte om dem. :)
Wednesday 2010-03-31 12:09
Dunceor
Daniel: Jag är inte så säker på det ändå. Jag har en rätt ren framfotsstil (precis som Ingmarie verka ha) och jag har ett par NEwton jag köpte i Boston 2008. Dock så tycker jag att de är för tunga och otympliga och jag är mycket mer bekväm att springa i ett par tunna racers istället. Mina Newton kan jag ta fram vid återhämtningsjobb men aldrig annars.
Wednesday 2010-03-31 17:15
Ingmarie
Dunceor x2; Ha ha. Vi borde testa och fråga! Jag tror inte heller Newtons är helt rätt för mig eftersm jag redan springer så. Men kanske har de mer stötdämpnng i framfoten? Och det finns väl olika modeller antar jag?

Oliver Sture; Jag är en ren framfotslöpare. Inget jag har "tänkt" på eller tränat på. Jag bara "är" så. Jag vet inte om din teknik är varken bra eller dålig men kanske kan den ojämna belastningen orsaka en del av dina rygg-problem? Å andra sidan verkar du inte ha ont när du springer så det stämmer inte helle rriktigt... Personligen tror jag inte man ska laborera för mycket med själva löpsteget för vi är alla olka. Däremot kan man träna upp styrka och balans och på så vis bli "effektivare".

Daniel; Jag har faktiskt frågat efter dem men ingen verkar ha dem här. Vore kul att testa men jag kan ju inte det just nu. :-( De är dyra som skam med. :-( Vet inte heller om de är bra för såna som mig som redan är framfotslöpare? Har de extra support i framfoten?
Wednesday 2010-03-31 20:09
Daniel
Vet inte vad jag ska svara riktigt. Dämpningen sitter ju framtill men jag vet inte om jag ska kalla det mittfot eller framfot?
Thursday 2010-04-01 02:46
Ingmarie
Daniel; Jag ska absolut kolla upp det för när jag tänker efter så har jag nog läst att de har det eftersom det ju är en del av själva grejen. Att "pose-springa" och få extra support. Tack för idé och svar!
Thursday 2010-04-01 08:50
Dunceor
Frågan är ju om man behöver dämpning på framfoten, frågan är om inte kroppen klarar det själv? Eftersom man sätter ner hälen (dock inte först bara) så tror jag att det kan bli en lång väg ner för hälen om man har mer dämpning där framme.

Missförstå mig inte, jag tycker om mina Newton men de har blivit degraderade till återhämtningsjobbskor.
Thursday 2010-04-01 08:58
Daniel
Du kan kolla denna videon där dom förklarar dämpningen i framfoten. Som vanligt tycker ju alla att deras sko är bäst ;). Sen vet jag inte om dom är "svindyra", du borde betala ca 1250:- fördom om du hittar dom i USA. Dyrt för att vara USA men helt ok ändå tycker jag.

http://www.youtube.com/watch?v=A5cr3cHp8SY&feature=related
Thursday 2010-04-01 09:11
Daniel
Skrev samtidigt som dig Dunceor! ;)
Intressant det du säger! Jag är ju helt inne på det här med att springa utan dämpning och få en naturlig löpstil. Funderar på att stärka kroppen med att träna lite i "Fivefingers".
Tror också kroppen klarar det själv fast min behöver nog bli lite mer härdad först ;).
Sen kör jag kanske som dig med Newtons och har dem till lugna pass och dylikt? Min favoritsko annars är Lunaracern.
Thursday 2010-04-01 12:14
Dunceor
Jag shoppade ett par Aquasocks som jag har sprungit några pass i och det funkar bra.
Det jag också tycker är ett av problem med Newton är att de är så tunga. Jag är van att springa i 150g skor på alla mina pass så när jag då kör i mina Newton som väger 250-300g så blir det TUNGT!

Lunarracern har jag ej testat, mycket för att det är alldeles för mycket dämpning för mig.
Thursday 2010-04-01 17:03
Ingmarie
Daniel; Det är sant det du skriver att de är inte så dyra med svenskt mått. :-) Jag har sett filmen innan och det verkar vara en sko för mig! Måste nog helt enkelt testa dem för att veta hur det är.
Grejen är ju att mina fötter är så galet känsliga. Jag tror med på ett naturligt löpsteg och att man inte ska laborera och ändra för mycket. Däremot kan, och ska, man träna upp musklerna så man orkar hålla det där naturliga steget.

Dunceor; Mina fötter skulle aldrig klara Aquasocks. :-( Kan ju knappt gå i strumplästen...Inte något jag kan träna upp heller eftersom det till stor del är genetiskt. Tror jag i alla fall... Gillade heller inte Lunar. Kändes som en brädbit. ;-)Skulle vilja prova K-Swiss. Verkar vara fina med!

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?