Weblog #2328

Wednesday 2010-04-07 04:23
Author: Ingmarie Nilsson
To do or not to do
Det finns de som tycker att man inte ska träna alls när man är skadad.
Anledningen är att de anser att all träning stressar kroppen och att det därmed kan förlänga läkningstiden.

Jag håller, som du nog förstått, inte med.

Tvärtom så tror jag att alternativ träning är bra eftersom blodcirkulationen ökar, lungorna transporterar mer syre till kroppen, hormoner frisätts, hjärtat och musklerna får jobba.
Man ska heller inte glömma den positiva mentala biten som träning ger.
Alla dessa saker anser jag hjälper och påskyndar läkningen.

Visst finns det undantag.
Om du t.ex. har opererats, har brutit ett ben eller varit med om ett trauma av något slag ska du naturligtvis inte träna, åtminstone inte direkt, men annars ser jag ingen anledning till att låta bli så länge det inte förvärrar själva skadan.
D.v.s så länge träningen inte gör ont.

Hur hårt och mycket man ska träna får dels din utgångsform och dels skadans art bestämma.
Har du sprungit tre dagar/vecka innan så fortsätt göra något minst tre dagar i veckan även om du inte kan springa.
Det "bra" med alternativträning är att man kan (oftast) göra mer eftersom det inte sliter lika mycket som löpning.
För hur bra det än är att springa så är det en hög belastning för kroppen.

Det finns absolut fler fördelar med att alternativträna än att inte göra det.

  • Du kan upprätthålla din kondition och slipper därmed att börja om från noll när du väl kan springa igen. Särskilt viktigt om det är en långdragen skada. Risken finns att du inte kommer igång alls.

  • Du kan bibehålla mycket av din muskelstyrka som tar väldigt lång tid att bygga upp igen, särskilt med stigande ålder, plus att minskad muskelstyrka gör att det blir ökad risk för nya skador.

  • Passa på att träna upp dina "svaga" delar för de finns! Jag lovar! De allra flesta behöver träna mycket mer styrketräning. Som löpare behöver du inte bara starka ben, du behöver en stark bål med. Få in styrketräningen som en naturlig del i din träning. Det är inte omöjligt att det hjälper dig att slippa andra skador i framtiden.

  • Alternativträning tar oftast mer tid men kanske kan du göra det till ett "socialt event" tillsammans med en vän? (Löpande eller icke-löpande)

  • Passa på att prova nya saker som du inte har "tid" med annars när du löptränar. För som den gamla klyschan säger; All träning är bra träning.

  • Dålig fantasi på vad du ska göra? Allt beror på förstås på vilken typ av skada du har men här några förslag på alternativ; Spinning, cykla ute, vattenlöpning, långfärdsskridskor, rodd, cross-trainer, simma, styrketräning, jympa, box, yoga, tennis, skidåkning och paddling.

Cykla MTB. Extrafint här i Alb. :-)
Cykla MTB. Extrafint här i Alb. :-)

Skidåkning (Väderberoende förstås..)
Skidåkning (Väderberoende förstås..)

Långfärdsskridskor (Dock "Not my cup of tea"...)
Långfärdsskridskor (Dock "Not my cup of tea"...)

Vattenlöpning. Inne eller ute
Vattenlöpning. Inne eller ute

Styrketräning på t.ex. Powerplate som Karin gör här. Finfina grejer! :-)
Styrketräning på t.ex. Powerplate som Karin gör här. Finfina grejer! :-)

  • Ett avbrott kan få dig att uppskatta löpningen ännu mer när du väl kan löpträna igen. Det är lätt att ta för givet att man alltid kan springa men är ingen självklarhet att kunna.

  • Alternativträna gärna året runt som ett komplement till din löpträning. Om/när du blir skadad (det händer de flesta som springer regelbundet förr eller senare vare sig man vill eller inte) så har du redan "alternativen" klara och slipper bli så stressad över avbrottet. Läs mer om det här.

Så där, bara att sätta igång! :-)
Eller gör du redan?

6 comments to "To do or not to do"

Wednesday 2010-04-07 09:03
Karin
Håller med! Jag blir galen när folk säger - "det är inte nyttigt att springa - man förstör knäna". Ååååh, jag orkar knappt svara. Och Power plate är ju absolut outstanding för styrkan, förstås! Det finns ju massor av alternativ, tur är väl det. Rätt som det är åker man på något och klättrar på väggarna med hjälp av tänderna. :-)
Wednesday 2010-04-07 16:54
Ingmarie
Karin; Jag hörde om en läkare som hade sagt att kvinnor över 40 år inte ska springa.
!!!!!!!!!!!???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Skrämmande!
Och ang. knäna så finns det, vad jag vet, inget som tyder på att löpning skulle vara skadligt. Däremot om du ökar på för mycket för snabbt. Men det gäller ju i princip alla idrotter.
Nu har du snart ett eget bälte så då behöver du inte klättra på väggarna. ;-)
Wednesday 2010-04-07 17:32
Anna
Det är väl alltid bättre att träna något än att inte träna alls. Bara för att man för tillfället inte kan springa betyder ju inte det att man inte kan cykla eller simma. Det är nog mer en fråga om motivation för i rlighetens namn är simning så trååååkigt och löpning så mycket roligare.
Wednesday 2010-04-07 21:59
anneliten
Du är på god väg att lära mig tycka om vattenlöpning. Efter att ha tittat på bilderna vet jag nu hur jag ska återgälda dig den insatsen. Men vi får vänta till vintern för då blir det... Långfärdsskridskor!
Wednesday 2010-04-07 22:13
bureborn
Min kopp av te, på pricken! Det gäller att se upp bara, så man inte fastnar alltför djupt i alternativträningen och plötligt inser att man tycker den är roligare än löpning. :-)
Wednesday 2010-04-07 23:11
Ingmarie
Anna; Nej jag ser ingen anledning till att inte träna men undantag finns som sagt var även om de är få. Helt klart är det motivationen det hänger på för visst är det roligare att springa! Och enklare.

anneliten; Man ska prova allt inan man ratar det och jag har verkligen provat långfärdsskridskor massor av gånger men jag gillar det inte. Ungefär som utförsåkning.Tycker det är läskigt från början till slut och så ska träning INTE vara.(Helt ok att kalla mig mes...)

Bureborn; Jag har varit inne på det där med, nästan varit rädd för att det skulle bli så, men löpningen kommer alltid tillbaks till mig.Den är liksom en del av mig. Och jag en del av den.:-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?