Weblog #2347

Saturday 2010-04-17 20:11
Author: Ingmarie Nilsson
Läslust
Ett av "måstena" i Albuquerque (och flera andra ställen i USA) är att besöka någon av de stora bok-affärerna.
Som t.ex Borders.


Jag kan gå runt i timtals och hade det inte varit för att det är maxvikt på vad man får ha med sig hem så hade jag lätt kunnat fylla en hel resväska med nyfunna böcker.

Hittade bl.a de här som onekligen var ganska roliga.Jag köpte dock ingen av dem trots att jag är en Dummie på många sätt och vis. ;-)

Däremot köpte jag den här;


Läste snabbt ut den och fick en hel del "myter" omkullkastade och framförallt ifrågasatta.
T.ex. att kramp orsakas av salt- och vätskebrist, att lågintensiv träning är bäst för att öka fettförbränningen och att man "måste" ha högt max Vo2 för att lyckas som löpare.

Den förklarar bl.a. vad "ekonomisk löpning" är, hur det metaboliska såväl som det neurologiska, cirkulatoriska och muskulära systemet fungerar, vad som orsakar träningsvärk, många av de stora positiva effekterna löpning har mot en rad olika sjukdomar och hur den påverkar vårt allmänna välmående.

Många saker var sånt som jag tänkt och tyckt redan innan men som kanske varit lite "kontroversiellt".
T.ex. att många dricker på tok för mycket, att det inte finns en "perfekt löpstil", att barfota/framfotslöpning inte är bra för alla och att år och ålder spelar roll men kanske inte så som många tror.
(Det där sista ska jag återkomma till.)

Rekommenderas!

11 comments to "Läslust"

Saturday 2010-04-17 20:38
Daniel
Har inte hunnit läsa så mycket bloggar på sistone, ser att du är hemma igen. Hoppas allt är bra med "svansen" och välkommen hem igen! Lite sent kanske ;)

Intressant bok den där Runner´s Body, tack för tipset, ska hålla ögonen öppna efter den.
Saturday 2010-04-17 21:07
Pernilla
Orsak till kramp tvistar de lärde om.. Vätske- och saltbrist, nyligt intag av föda.. Jag vet inte vad det beror på.. Stod det något i boken?
Saturday 2010-04-17 21:16
Ingmarie
Daniel; Tack! nej "svansen" är inte bra. :-( men jag jobbar på det!

Pernilla; Jajjemensan. :-) Man har bl.a sett att elektrolythalten INTE är sämre/förändrad hos de som krampar. Det man hittat är, kort förklarat, att muskelcellen helt enkelt är uttröttad och att det blir "fel" i signalsystemet. Mycket intressant. Får nog skriva ett eget inlägg om det. :-)
Saturday 2010-04-17 21:33
Sofie RW
Verkar som riktigt intressanta böcker! Och Borders är ju så mysiga; oftast med generöst utrymme med soffor, café, och absolut inga sura miner om man tar en hög med tidningar, sätter sig och läser, sen lägger tillbaka tidningarna utan att köpa nåt.
Saturday 2010-04-17 23:20
Ingmarie
Sofie RW; Exakt! Helt galet egentligen. Men härligt!!!!!!!!!!!!!!! Och man får byta/pengarna tillbaks i 30 dagar!!! :-)
Saturday 2010-04-17 23:44
Per
Eftersom jag kommit upp i den åldern så man tänker på ålder så är jag nyfiken på vad de skrev... Återkom gärna om det! :-)
Ps. Ang. dricka: Jag fattar inte varför man ska dricka på ett 10 000m lopp??? Halvmara, visst! Men varför under ett millopp?
Sunday 2010-04-18 09:59
Ingmarie
Per; Det finns hittills ingen som dött av uttorkning på ett lopp men flera som dött av ÖVERvätskning. Det är absolut livsfarligt!Och visst spelar åldern in men för din del nog inte på det viset du tror. Jag återkommer! :-)
Sunday 2010-04-18 13:00
anneliten
Men... Jag vill veta allt om kroppen ju! Får väl bli wet-west-diskusioner med dig då. Om du vill. Kanske ska leta på boken, nu när jag ändå är här...
Sunday 2010-04-18 16:10
Ingmarie
anneliten: Jag ska slussa ut vad det står. ;-) Men helst diskuterar jag live med dig! RW i USA har en hel del bra böcker. Passa på att kolla!
Sunday 2010-04-18 16:46
Oliver Sture
Ser att du är tillbaka, men att svansen ömmar igen. Hoppas verkligen att du får rätt hjälp att reparera skadan. Ser fram emot kommande inlägg om ålder och/eller framfotslöpning.
Sunday 2010-04-18 17:28
Ingmarie
Oliver Sture; Den har ömmat hela tiden mer eller mindre... Inte utan att jag är less... Inlägg kommer! :-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?