Weblog #2393

Saturday 2010-05-15 20:51
Author: Ingmarie Nilsson
Ömmande delar
Nu är inte bara ena bakhalvan öm utan nu är hela som ett stort blåmärke.

Men vet du, det har det varit värt!
Från början till slut för vilken helt fantastisk (cykel)dag jag har haft! :-)Nästan fyra timmar aktiv cykling upp och ner på stig, landsväg, grus och sand med en mini lunchochkollabalkongmöbler-paus inklämd mitt i allt tillsammans med älsklingen som mötte upp vid Sickla.


Tuffade förresten till mig rejält idag.
Tills nu har jag nämligen mesat med "vanliga" dojjor när jag cyklat men det håller ju inte i längden.
Jag vill ju kunna kalla mig cyklist och de kör knappast runt i jympadojjor...
Så nu var det dax.
Att utmana mig själv lite till och ta på mina riktiga cykelskor.

Cykelsko-premiär på Sunnen
Cykelsko-premiär på Sunnen

Det är lite läskigare när man "sitter fast".
I synnerhet i de riktigt branta upp- och nerförsbackarna.
Men det funkade!
Inte en enda vurpa. :-)

Det stora problemet för mig är inte trötta ben eller energibrist.
Jag hade kunnat trampa på ett bra tag till.
Nej problemet är, förutom faktumet att baken blir ömmare än en solsvedd näsa och skallebank tillsammans, att mina fötter gör något helt förbenat ont efter några timmar.
(Även när jag har meskört med "vanliga" skor)

Är det bara jag eller är detta en vanlig "cykelåkommer"?
Hur gör bikarna för att undvika rumpskav och gnälliga fötter?
Eller är de bara tuffa och härdar ut?
(Vilket då alltså måste betyda att jag är mesig?)

Hamnade bl.a på Sörmlandsleden en bit men när det blev för mycket lera, rötter och stenar vände jag. Riktigt så tuff är jag inte. Ännu...
Hamnade bl.a på Sörmlandsleden en bit men när det blev för mycket lera, rötter och stenar vände jag. Riktigt så tuff är jag inte. Ännu...

Min beundran för triatleterna blir förresten större och större ju mer jag cyklar.
Hur gör de för att få benen att springa efter att ha suttit timtals på hojjen?
Det skulle krävas bra mycket av mina ben för att få dem att kuta efter dagens övningar.
Går det kanske att muta dem?

I morgon ska de dock få springa.
Mina ben alltså.
Men utan cykeltramp innan. :-)

16 comments to "Ömmande delar"

Saturday 2010-05-15 21:39
Kenn1
Vad beträffar den ömmande baken kan du antingen byta till en mjukare sadel eller cykelbyxor med tjockare vaddering. Men du vänjer dig snart,om du inte har en stenhård tävlingssadel förstås!? Då kan det ta ett par säsonger innan du vant dig. Orsaken till de värkande fötterna är lättare att diagnostisera,du trycker troligtvis för mycket neråt med pedalerna istället för att trampa runt med jämn kraft,"rundtrampet"som det heter i cykelvärlden. En bra övning som du kan träna på är att försöka rita en cirkel,då kommer du märka att du precis som alla andra löpare som börjar cykla att baksida lår släpar i styrka i förhållande till framsida. Försök oxå vrida hälen en aning uppåt när du "drar upp" pedalen för att sen återgå till rak fot vid nedtrampet. Har precis börjat hojträningen själv då nån typ av fotskada stoppar springandet nu:-(men G-varvet ska jag harva runt,om det inte gör megaont förstås!(smartare är inte jag)
Sunday 2010-05-16 07:00
Camilla
Vi har alla våra svaga punkter i både löpning och cykel, tror jag. Skav har aldrig varit en av mina, så jag har inte mycket till goda råd att komma med. Däremot måste jag bara få kommentera att det ser underbart ut och att jag är glad för din skull att du slog till på den där mountainbiken till slut!
Sunday 2010-05-16 07:27
Sofie RW
Funderar också på att muta mig själv och skaffa cykelskor och riktiga cykelbyxor, för att få ont i rumpan är inte speciellt roligt. Vad jag förstått får man en jämnare belastning när man har cykelskor, för då drar man ju både fram, och trycker bak.

Verkade härligt med all den cyklingen! Får bli en tur för mig idag också, men jag är allt för mesig då det gäller terräng, så jag håller mig till asfalt.
Sunday 2010-05-16 09:05
Ingmarie
Kenn1; Miljarder tack! Rumpan tror jag är som du säger, en vanesak. Cykelprofsen och cykelhandlaren sa precis samma sak. Det går bra 2-3 timmar men sen börjar det.
Det där med rundtrampet kan nog stämma ganska bra. Jag gör det men ibland "glömmer" jag. I synnerhet uppför riktigt branta backar. Sen är ju mina fötter inte riktigt gjorda för att klämmas in i hårda och ganska smala cykelskor.
Superbra tips och jag ska träna som attan på det nu!
Hoppas dina fötter håller på varvet. Vad har hänt?
Jag kanske, kanske kommer och kollar. :-)

Camilla; Så är det förstås. Det är som jag inte "vet" vad hälsenor är. Eller knä. (peppar, peppar) Men jag kan berätta allt om fot- och rumpsmärta. ;-)
jag är med superglad för att jag äntligen slog till även om det svider i plånboken.

Sunday 2010-05-16 09:05
Ingmarie
Sofie RW; Båda delarna är ett måste! Jag skulle aldrig klara mig utan cykelbrallor. Knappt cykelskor heller för det är MYCKET bättre!
Att cykla i skogen är NÄSTAN lika härligt som att springa där. Låna en MTB och testa på "snälla" stigar. Men jag varnar dig; Du kommer att bli fast! :-)
Sunday 2010-05-16 12:07
Kenn1
Visst är det skillnad med riktiga SPD-pedaler men precis som du skriver är inte skorna lika ergonomiska som löpdojjor!!tror tillverkarna är låsta vid tanken på att allt ska va strömlinjefomat,korkat! Kör oftast i ett par spinningskor både på racer o MTB-cykeln,Shimano FN-51 som är som en skön löpsko:-)(4veckor nu med lite löpning för mig,en diffus smärta som sitter i hela nedre underben och bakre fot,ska vila från löpning 1 månad efter varvet och träna annat,hoppas sen kunna träna för Lidingöloppet,favvoracet..
Sunday 2010-05-16 12:31
Marianne
Har Du varit i Kina?
Har Du varit i Beijing?
Sunday 2010-05-16 12:52
badgear
Ack ja, jag är en av de mesarna som brukar sluta cykla efter 2-4 tillfällen just för att dass rumpfan är för öm. Men förra året var jag ute och testade nånslags Scott tävlingscykel gjord i något kevlar/titan/apmaterial och det var ju ganska skoj. Löjligt hur fort det gick att cykla på en sådan.

Men även om det går att fixa till med baken, vadderade byxor. Så kvarstår problemet med smärtande rotatorkuff samt nacke som ska böjas onaturligt om man ska se framåt.

Jag tillhör den där kategorin av folk som tycker det är aslångt att cykla 15k, men att det är en lagom springrunda. Vanedjur som man är.
Sunday 2010-05-16 14:46
Ingmarie
Kenn1; tack igen! Ska kolla in de där skorna. de jag har nu köpte jag i USA och de funkar inne så väl som ute. vet dock inte vad det heter... bg?
Helt ok utom på de riktigt långa rundorna men jag tror din "rundtrampsteori stämmer ganska bra.Kan det vara något med hälsenan som spökar för dig? Kör du excentriska tåhävningar? kan vara värt att prova...

Marianne; Ja och ja. :-)
Sunday 2010-05-16 14:46
Ingmarie

Badgear; haha. Cykelbrallor är ett MÅSTE. På min andra hoj har jag dessutom en sån där dyna på sadeln....Ser urlöjligt ut men jag får garanterat INTE ont. På Sunnen funkar det bättre utan dyna och den glider ju tyvärr så jag jobbar på att skaffa mig ap-rumpa. ;-)

Visst är det skillnad på hoj och hoj. Scott och Sunn är typ samma men de heter olika. ("Scott-märket" kostar dessutom 1000kr extra)
och visst är det enklare (och roligare)att springa! Men det finns fördelar med hojjen.Jag hittar nya vägar eftersom när jag cyklar gör det inte så mycket om det blir helt galet. Springa åt fel håll i en timme är ju inte det roligaste alltid...;-)
nack. och rotatorkuff-smärta låter mer som att du spänner dig och kan vara relaterat till svaga coremuskler. :-)
Sunday 2010-05-16 15:34
fine
åh, detta cykelinlägg får mig att längta ut i naturen. Själv har jag svettats kopiösa mängder inne i en spinningsal, med vadderade cykelbrallor på (annars hade min ändalykt gått åt, haha)
Förra året cyklade min pappa från Ljungby till Stockholm utan varken cykelskor eller vadderade byxor. ajaj, han hade ont!

Angående mitt jobb är det som junior projektledare på en PR byrå, på avdelningen för skönhet och hälsa. Som utbildad massageterapeut och hudterapeut samt PR assistent är det som att tjänsten vore utformad just för mig! Jag är fortfarande som en yr höna men snart ska väl alla bitar falla på plats och effektiviteten sätta igång?
Sunday 2010-05-16 19:04
Ingmarie
fine; Spinning är toppen! Svettas med något helt galet mycket!Nu när vädret är så här är jag dock verkligen glad över min nya fina Sunn. :-)
Verkar som om du har hittat det verkliga DRÖMjobbet! Grattis!
Sunday 2010-05-16 20:14
Kenn1
Det är svårt att köpa cykelskor faktiskt,man ska nog tänka som när nya löpskor ska inhandlas,i vilken terräng ska dom användas!? Det blr svårt att ha en sko till allt även om det kan vara lockande. spinningskorna passar bra till soliga,torra sommardagar.Och inomhus förstås. Imorse när det var 7+blev det vattentäta vinterkängor,och så håller det på,speciale till allt:-) Och det där med rundtrampet är inte lätt,det är onaturligt på samma sätt som att börja med ett högre knälyft i löpningen,träna lite då och då och helst i separata korta pass. vad beträffar min skada,hälsenan no no! känner att det gör ont i själva benet men inte så allvarligt stt det kan vara en stressfraktur,eller vet du om sånt kan smyga sig på för sen likt en kallurskada bara smälla till? det här ligger på samma nivå och det gör mig förbryllad. (Roligt att du springer igen utan att få ont,och hela sommaren väntar:-)
Sunday 2010-05-16 21:47
Katarina
Rumpan härdas med tiden. Men man kan fuska med lite Assos rumpkräm under tiden:)

Jag vill ha en hård sadel, ju bredare ju mer skav tycker jag. Men det kan variera från bäcken till bäcken.

För att få en bra kraftöverföring i pedalerna tänker jag mer som att man trampar i en "box" än runt. Dvs dra fram, ner, bak, upp.
Testa långsamt med handen, öka upp farten så får du en cirkel:)
Öva i backar, där märker man fort om man fuskar eftersom bakhjulet släpper om man har ett ojämt tryck i pedalerna.

Härligt att du springer. Härligt att det inte gör ONT!!
Jag hoppas också att jag snart kommer tillrätta med illasittande knölar och barbie-ben syndrom!
Sunday 2010-05-16 22:27
badgear
Rotatorkuffproblemen beror på att jag slog armen ur led för något år sedan, även om rörligheten är ganska bra i axeln numera så knäppet och rister det rätt så bra. Efter ett träningspass med chins förra sommaren så fick jag X##X ont i den - och sedan dess är den tristare, känns mer när jag hänger som en apa över cykeln nu än förr.

Scottcykeln jag provade hade en prislapp på +40tusen när den var ny för några år sedan. En tusing har nog inte så värst stor betydelse i dom prisklasserna. Usch ja, såna priser för två hjul. Jag som är så stolt över mina billigaste löparskor för sådär 49:90, eller var det 24:90... minns ej, men dom e fina, och snyggare än alla andra finmärken jag har.

ride on, eller run on!
Sunday 2010-05-16 23:10
Ingmarie
Katarina; Jag tror sadeln jag har egentligen är "perfekt" Det är nog som sagt var bara rumpan som ska härdas lite. Bra tips med tramptagen. Undra om det är det felet jag gör i uppförsbackarna? Om jag inte sitter ner i de värsta (de branta med med rullgrus) och trampar så släpper däcket.
Hoppas Robban fixar till dig!

Kenn1; Skor ÄR svårt. Fötter med. I synnerhet mina... Övning ger färdighet och här ska tränas! Hela sommaren framför mig som sagt var. Kanske jag blir så (över)modig att jag vågar vara med i ett lopp med snälla backar.
Jag ska försöka fråga mina terapeuter om din åkomma. Knepigt. En stressfraktur känns direkt. Har i alla fall aldrig hört något annat. Det kanske kan vara någon inflammation i en sena, i en slemsäck eller något annat otyg.

Badgear; RIKTIGT så dyr är inte min...Fast på den kanske märket var värt 5000? ;-)
Vilket skit med din axel! Jag rekommenderar PowerPlate träning till det mesta, så även till din åkomma. :-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?