Weblog #2478

Wednesday 2010-07-07 21:04
Author: Ingmarie Nilsson
Färgval
Jag skulle kunna välja att måla i svart.

Möjligtvis med inslag av grått och brunt.

Tänka att jag är en gammal och patetisk f.d. hyfsad löpare som aldrig kommer att kunna kuta riktigt fort igen.
Jag skulle kunna välja att vara avundsjuk på alla unga människor som har livet framför sig och på de som bor i fina villor och har obegränsat med pengar.

Jag skulle kunna välja att förbanna min kropp och min platta rumpa, de fula fötterna, mina spinkiga armar, rynkorna, de gråa hårstråna och små brösten.
Bitterheten över att ha missat många chanser som livet erbjudit men som jag inte tagit och över alla som varit elaka mot mig, skulle kunna genomsyra min kropp, liksom jag skulle kunna gräma mig fördärvad över alla jag sårat och varit elak mot genom åren.

Jag skulle kunna välja att tänka att troligtvis mer än halva mitt liv har försvunnit och att det nu bara går utför.
Det vore ännu enklare att då med tänka att jag inte ens har hus, barn, bil eller har gjort en ”riktig” jobbkarriär som en "vanlig" människa har.
Troligtvis kommer jag aldrig ens att hitta ett arbete där jag känner att ”här vill jag stanna” för min själ är av mycket rastlösare natur.
Så rastlös att jag inte ens kan bo på ett och samma ställe längre än på sin höjd några år innan det börjar krypa under skinnet och jag söker vidare.

Jag skulle med kunna tänka att jag bara är en obetydlig liten skit, som en fis i rymden, och egentligen inte är ett dugg viktig för varken planeten eller vår framtid.
Jag kommer inte att göra några märken i vår historia och kommer antagligen att bli bortglömd ganska fort när jag inte kan påminna om att jag finns.

Men jag målar inte så.

Visst finns det stråk av de där mörka kulörerna men mest väljer jag andra färger ur min palett.
Vitt, gult, rött, orange, klarblått.

Jag väljer att tänka att även om det finns många medelålders kvinnor som springer fortare än mig så är det betydligt fler som inte kan springa 18 stycken 2-minuters intervaller i 4-minuters tempo.
Jag har starka fina vader, får plats med rumpan i byxorna, måste inte ha bh, rynkorna ger mig karaktär och med hårtoning försvinner de där gråa hårstråna om jag vill.

Livet har hittills gett mig fantastiska upplevelser, äventyr och vänner.
Faktiskt mer än många upplever under en hel livstid!
Jag väljer att tänka att med varje dag, månad och år så har jag även blivit lite klokare och mer erfaren och om det så bara är en person jag kan inspirera eller hjälpa så är det bra nog.

De fel jag har gjort kan jag förvisso inte göra ogjorda men just då, när det hände, visste och kunde jag inte bättre. På samma sätt som det troligtvis var för de som sårat mig. Jag väljer att förlåta mig själv och ska göra mitt bästa för att inte göra om samma misstag.

Jag väljer att tänka att min rastlöshet också gör mig flexibel, nyfiken, orädd och initiativrik vilket i sin tur borde göra att sinnet, kanske t.o.m kroppen, håller sig ungt.
Att inte ha barn är ett medvetet val jag gjort efter att noga ha lyssnat på min inre röst.
Jag har helt enkelt ingen längtan.
Hus och bil kan jag skaffa om jag vill men just nu är det inget jag eftersträvar.

Varje atom och molekyl i universum är viktiga.
Mina med.
Så även om jag inte blir ihågkommen så kommer delar av just mig att vandra vidare i all oändlighet och vem vet, en dag kanske en del av min materia hamnar hos någon som verkligen är och blir historiskt viktig!
Eller som kutar snabbare än någon annan någonsin gjort!

Jag väljer att vara tacksam för det jag fått, det jag har och det jag kommer att få.
Livet är ingen varken rättighet eller skyldighet.

Ingen självklarhet heller.

29 comments to "Färgval"

Wednesday 2010-07-07 21:15
Sofie RW
Klok som en bok Ingmarie. Och stark! Jag tror att du lever precis det liv du vill leva och det är så oerhört viktigt att göra.
Wednesday 2010-07-07 21:16
Andréa
Jag vet inte om jag är extra känslig just nu kanske, men jag sitter med ögonen fulla av tårar. Du skriver så fint! Och du har så rätt i det du skriver!
Wednesday 2010-07-07 21:29
Katarina
Nej, du målar verkligen inte i SVART!!
Tycker du är fantastiskt snygg, inspirerande och en människa som verkligen sätter avtryck.

Så det så.

Wednesday 2010-07-07 22:03
Ann-Charlotte
Jippi för dig Ingmarie, för så skall livet tas.
Så sant som du har skrivit.
Inga bitter****** här inte. Våra liv blir som vi själva väljer, allt och alla räknas.


ACB
Wednesday 2010-07-07 22:31
Daniel
Vad fint skrivet och vilken skön inställning du har!
Wednesday 2010-07-07 22:53
Jeppe
Du kommer alltid att kommas ihåg av mig som den underbara människa du är. Du har gjort komet karriär som min bloggande kompis trots att vi aldrig mötts IRL. Den värme och med mänsklighet som du förmedlar går inte att köpa för pengar den förtjänar vi. Tack för att du är den du är.

Jag är evigt tacksam att du valt den vägen i livet som du gjort. Det har givit mig så mycket, jag hoppas att jag kan ge dig tusenfalt igen för att visa min tacksamhet.

Kram J
Wednesday 2010-07-07 22:58
Camilla
Du är grymt snygg i gult! ;)
Wednesday 2010-07-07 23:07
anneliten
Om du bara kan inspirera en enda människa skriver du - du inspirerar mig igen och igen och igen. Det vet jag säkert. Att du varit och är en fantastisk löpare - det imponerar förstås. Men det är inte det som är du. Du är det som finns innuti dig. Ditt stora hjärta. Din medmänsklighet och ditt värnande om djuren. Jag är så glad att jag mött dig! Och du skriver så vackert! Orange tycker jag texten ser ut att vara...
Thursday 2010-07-08 07:36
bureborn
Du målar fantastiskt vackert Ingmarie!
Thursday 2010-07-08 09:55
MarathonMia
Du är Värdefull.
Thursday 2010-07-08 10:01
Ingmarie
Sofie RW; tack! Ja nästan som jag helt vill. Just nu. I morgon kan jag vilja annat. ;-)

Andréa; Åh söta! Vill inte göra dig ledsen! Bara skapa eftertanke och inspiration!

Katarina; Precis som du då! :-)

ACB; Precis. Vi väljer själva. Men de flesta vill/kan inte inse det. Mycket enklare att se sig själv som ett offer och skylla på annat/andra...

Daniel; Tack! Du ska veta att du skapat mycket funderingar hos mig. Fått mig att mer och mer inse hur viktigt det är att leva här och nu.

Jeppe; Nu blir jag rörd så tårarna kommer. tack snälla för så fina ord! Ska bli jättekul att ses IRL! Och tack för att du är du! :-)

Camilla; Du med. ;-) Och jag gillar ju gult. Som solen.

anneliten; Tack du min fina, fina vän. Är så glad att det var du som "vann" den där bildgåtan. Tänk om vi aldrig mötts. Hemska tanke! och orange är min absoluta favoritfärg så det är nog den färgen texten har.

bureborn; Tack snälla!
Thursday 2010-07-08 10:02
Ingmarie
MarathonMia; Och du med! :-)
Thursday 2010-07-08 10:35
Ulrika
Varmt tack för din text! Jag målar i svart. Ofta. Tyvärr.Din text väckte mig.

/Ulrika
Thursday 2010-07-08 10:57
Petra
Ah vad fint skrivet! Tack for att du alltid delar med dig med dina kloka tankar om traning, livet och allt annat. Du ar verkligen inte obetydlig for historien utan en stor inspiration som sprider gladje till sa manga - bara pa det sattet gor du ju ett enormt avtryck! Kom ihag det! Varfor ska det vara sa himla langt till Sverige?! Jag skulle vilja fa tillfallet att traffa dig irl nagon gang.
Thursday 2010-07-08 11:16
Erik
Vet knappt vad jag ska skriva, och det tillhör inte vanligheterna, men jag är fascinerad över ditt språk och över dina kloka funderingar gällande det mysterie vi kallar livet. Ta hand om dig!
Thursday 2010-07-08 11:29
Fisken
Du har rätt. Anledningen till att t.o.m en inbiten löphatare, adrenalinjunkie och köttälskare av rang som jag läser din blogg är inte för att jag är din totala motsats utan för att jag uppskattar din kompromisslöshet. Att våga satsa 100% och chansa. Men MEST för att du accepterar att ibland så skiter det sig om man chansar och inte grämer dig för detta... GUD vad trist det är att omge sig med gnällspikar!
Nej jag gillar att läsa dig för att du är den positiva äventyrslystna risktagerskan. Du inspirerar i allafall MIG att tänka ett varv till och till att röra på mitt karriärarsle.

(och för dina starka snygga vader såklart...)
:-)


Thursday 2010-07-08 12:16
Mamma
Min underbara dotter
Använd hela din stora färgpalett. Lev väl och använd dina possitiva tankar. Du är unik. Älskar dig

Miljoner kramar från din Mamma
Thursday 2010-07-08 13:03
Ingmarie
Ulrika; Åh! Gör du? Men vad bra att det nu kanske blir lite brokigare färger! :-)

Petra; Tusen tack snälla Petra för dina ord! Ja varför är det så långt? Men vet du, jag kan ju komma till dig med! För ses, DET ska vi!:-)

Erik; :-) Ja livet är ett mysterium men samtidigt alldeles, alldeles underbart! Ta hand om dig du med! Vi ses snart!

Fisken; Nu blir jag riktigt glad! Rent av tårögd. Just dina ord smäller högt på något vis. Kanske just för att jag vet (tror) att du är så tvärtemot mig och ändå läser du mina ord...

Mamma; Det finns ingen som du och jag älskar dig så det gör ont i hjärtat. Du har gett mig den bästa av gåvor; livet. TACK! KRAM

Thursday 2010-07-08 14:11
Staffan
Kloka ord från en stark person med självinsikt och förmåga att reflektera över livet, dvs DU!!

Och det räcker väl med att läsa kommentarerna på detta inlägg (och många många andra inlägg...)för att förstå och se det stora avtryck i ljusa, varma, positiva färger som du gör i många andras tillvaro, och du har du säkert inte ens träffat många av oss även om jag haft den stora förmånen att få hälsa på dig och ha dig som hejarklack på Stockholm Marathon!!

Kram
Staffan
Thursday 2010-07-08 15:42
Pernilla
Du är lika klok som vanligt Ingmarie!
Visst är det underbart att ha glada, pigga färger i målarlådan.. Visserligen hör ju de mörka, burriga färgerna livet till..
Livet är också en massa val - vissa är vi mer nöjda med än andra..

Och det där med att inspirera och hjälpa - det är ju DU i allra högsta grad! :)

KRAM
Thursday 2010-07-08 17:45
Daniel
Tror vi tänker ganska lika! Jag bara nickar och håller med när du skriver inlägg som detta. ;)
Hörde några visdoms ord en gång som jag lade på minnet...

"Livet behöver inte vara perfekt, huvudsaken är att man lever det"

Många glömmer bort det där med att leva och blickar bakåt och framåt alldeles för mycket....
Thursday 2010-07-08 22:28
Ingmarie
Staffan; TACK! Jag ser det mer som att det är JAG som haft den stora förmånen att få träffa dig! Och jag hoppas det blir snart igen förstås. :-)

Pernilla; Visst hör alla färger till. För vad tråkigt det skulle bli om allt var vitt! Och väljer gör vi, hela tiden, och det blir till vårt liv. Och tack söta för snälla ord!

Daniel; Det var ett oerhört bra citat! TACK! Och vad är "perfekt"?
Thursday 2010-07-08 22:38
Miss Agda
Fina, kloka ord från en fin person! Tack! Trots att så många verkar tycka det så finns det ingen mall här i världen som säger huruvida man har gjort rätt eller fel val -du har gjort de rätta valen för DIG och lever det liv DU vill leva. Inget annat kan vara mer rätt.
Kram
Friday 2010-07-09 10:19
Ingmarie
Miss Agda; Tack Milla! Det är just det som är så spännande med! Hur olika vi väljer. Det är ju lätt att tänka att just jag gör och tänker "rätt"...
Friday 2010-07-09 13:56
Miranda
Vackert skrivet och sicken vacker bild!!
Friday 2010-07-09 19:15
Magnus
Hmmmmm, svart? Näe, regnbågens alla färger har jag läst i allt du målar för åtminstone mig (och troligen alla andra)! Jag gillar normalt sett svartvitt (är en person som levt i tron att IQ är viktigare än EQ), men bland annat dina målande och talande texter har gjort att jag nuförtiden tillåter mig att måla med turkost och rosa även jag :-) Ibland slinker det med lite svartvitt, men även det är väl färger så länge vi inte BARA låter svart och vitt gälla... Att ha träffat dig IRL gör inte uppfattningen annorlunda :-) Syns vi i skärgården imorgon (Muskö)?
Friday 2010-07-09 21:11
Ingmarie
Miranda; TACK!

Magnus; Vad roligt! Alla färger behövs men det är lätt att måla i för mycket mörka toner. Det blir varken roligt eller fint då.
Jag siktar på att komma i morgon. Har ordnat skjuts men vi kommer tidigt så det blir 5:an och sen får vi se. ;-)
Friday 2010-07-09 23:45
Maria
Tänkvärt skrivet. Verkligen.

Här har du i alla fall en person du verkligen inspirerar :)
Saturday 2010-07-10 09:19
Ingmarie
Maria; Tack! Och vad glad jag blir!:-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?