Weblog #2494

Monday 2010-07-19 21:41
Author: Ingmarie Nilsson
Där var den! :-)
Den där "berömda" 48-timmars kom även till mina framsida lår efter lördagspasset.
D.v.s. det är då träningsvärken sätter in.
Men eftersom den sortens "smärta" inte är farlig och verkligen inte gör ont-ont så bekymrar jag mig inte så mycket.
Tvärtom gillar jag den!

Jag visste ju att den skulle komma.
Hade varit ytterst konstigt annars!

Träningsvärk får man (mest) vid excentriskt arbete.
D.v.s när musklerna arbetar i en bromsande rörelse så som jag gjorde när jag sprang brant nedför.

Teorin om varför man får träningsvärk har länge varit att de s.k. z-banden som finns i muskelfiberns myofibriller brister vilket i sin tur leder till att myofibrillerna och muskelfibrerna skadas och blir inflammerade.

I bl.a. en avhandling gjord av Ji-Guo YuUmeå universitet, visar dock att att Z-banden inte alls brister.

Nu vet vi att Z-banden inte är skadade, utan förändringarna är ett led i bildandet av nya sarkomerer som gör att myofibrillerna förlängs och muskeln blir tåligare, säger Lars-Eric Thornell, professor i anatomi, som har forskat i muskler i många år.

Nästa gång man gör samma övning så blir träningsvärken mindre (om det inte går för länge mellan gångerna vill säga) eftersom muskeln förstärks direkt och förbereder sig på mer arbete i stället för att reparera en skada som man tidigare trodde.

Varför får man då värk?
Den sitter inte i muskelfibrerna, för där finns ingenting som kan känna den, utan nerverna finns utanför, i bindväven runt fibrerna.
De är dessa nerver som registrerar att någonting har hänt, att vi har ont och känner ömhet när vi drar samman våra muskelfibrer, förklarar Thornell.

Thornell menar med att man inte nödvändigtvis behöver vila men att man bör ta det lite lugnt eftersom det blir en svullnad och därmed en kraftnedsättning i muskeln efter hårt (ovant) arbete.
Inte heller hjälper det att stretcha. Faktum är att det inte verkar finnas några vetenskapliga bevis för att det skulle lindra eller hjälpa.

Så nästa gång kanske jag inte känner någonting efteråt!
Och så stark jag kommer att bli! :-)

Jag har nog med gjort ganska "rätt" i dag på veckans lugnaste dag.
90 minuter vattenlöpning och Powerplate träning med extra massage på framsidan av låren.
Dundergrejer för trötta och ömma ben det där.
Hade finaste sällskapet både i poolen och på plattan bredvid mig av min "nästan-syster" Ulrika.
Då kan det ju liksom bara bli superbra! :-)

Ulrika och jag. Tro det eller ej men hon är MINST lika mycket vattenlöpngsfantast som mig.
Ulrika och jag. Tro det eller ej men hon är MINST lika mycket vattenlöpngsfantast som mig.

Hur gör du när/om du får träningsvärk?

15 comments to "Där var den! :-)"

Monday 2010-07-19 22:00
anneliten
Skönt att veta att du är mänsklig, och inte bara medmänsklig :-)
Monday 2010-07-19 23:57
Daniel
Tack för intressant info!
När jag får träningsvärk så ler bara! :)
Tycker det är ett kvitto på att jag utmanat mig själv.
Tuesday 2010-07-20 04:33
Taina Olsson
Jag blir nöjd om jag känner träningsvärk. Efter Lidingöloppet brukade jag känna en brännande känsla framsida lår och det enda som hjälper för mig är att springa av det helt enkelt. Att kunna avsluta i en bastu och sedan slå på låren är riktigt skönt.

Tuesday 2010-07-20 06:20
Camilla
Länken funkade inte :(
Jag blir jättenyfiken på att veta mer, som när, var och hur studien utfördes. Jag tränar nämligen ganska ofta med träningsvärk och säger till mina adepter ungefär det som du nämner i inlägget: det är ok att köra, men ta det lite lugnare.
Efter 16 ggr upp och ner i Väsjöbacken fick jag sån träningsvärk att min gång- och löpstil påverkades i fem dagar efteråt!
Tuesday 2010-07-20 10:45
MarathonMia
När jag får träningsvärk återhämtningsjoggar jag. Eller tränar mer. Dessutom är jag lite löjlig - jag projicerar ut en massa tankar i musklerna, tankar med proteiner och positivitet så att benen ska bli starkare... hehe och jag tror det funkar!
Tuesday 2010-07-20 11:18
badgear
Träningsvärk är ett obehag, och är bortkastad tid. Jag tror inte heller på att träningsvärk är nån indikator på att man gör rätt. Vissa vill ju ha konstant träningsvärk, och då måste något ha slagit slint i huvudet.

Jag tränar sällan så att jag får träningsvärk. Jag finner ingen poäng med den.
Tuesday 2010-07-20 11:55
Kenn1
Cyklar till den värsta värken försvunnit,men tack o lov är det ju bara efter första passet där längre sträckor som nedförslöpning ingår som det värker ordentligt,typ skidgång i slalombacken med tillhörande 800m bromsjogg nedför!! (det går ju inte springa när det är brant tyvärr)Under "värktiden" använder jag oxå min muskelstimulator,cefar myo-xt och kör både återhämtnings och massageprogram. Duschar oxå alltid iskallt så länge jag står ut efter långpass i värme för att hindra de små inflammationerna som ger lite stela,svullna ben..
Tuesday 2010-07-20 12:21
jumper
Vid lättare träningsvärk tränar jag nog lite lagom. Vid svår träningsvärk (som efter min numera världsberömda stenbaxning) går det inte att träna. Även om det inte är något direkt dåligt i sig, ser jag nog träningsvärk som tecken på att man gått onödigt fort fram i träningen.
Tuesday 2010-07-20 13:25
Ingmarie
anneliten; haha. Jag är VÄLDIGT mänsklig. :-)

Daniel; Tack själv! Lite så ser jag det med men det ska ju ändå vara "lagom". ;-)

Taina Olsson; Ja där har du klart excentriska övningar; nedförsbackarna. Jag tycker som du, springa "bort" det är det bästa. Rör jag mig inte alls stelnar jag helt.

Camilla; Nu funkar den! (Skyller på min webredaktör. hehe) Ja det händer att det blir så illa och gör så ont att det bara inte funkar att kuta. Då är vattenlöpning GULD! :-)

MarathonMia; Helt klart funkar det! Det har du ju bevisat. :-)

Tuesday 2010-07-20 13:26
Ingmarie

Badgear; Kan vara så. Det är åtminstone ett tecken på att man gjort något annorlunda och för mycket till vad man egentligen grejar. Ibland vet man dock inte vad som är "för mycke" förrän någon dag efteråt. ;-)

Kenn1; Låter sunt! Jag får (peppar, peppar) heller "aldrig" träningsvärk mer än efter sådana här extrema nedförslöp. Tror med på kyla efter långpass/hårda pass. Typ Flaten. :-)

Jumper;Visst är det så. Man har ju gjort lite "för mycket" men det behöver som du skriver inte vara av ondo. "Stenbaxning" låter onekligen väldigt tufft!(Men fiint blir det)
Tuesday 2010-07-20 14:44
Dunceor
Träningsvärk är ju oftast ett bevis på att man har kommit åt och tränat muskler som man kanske inte tränar så mycket och det kan ju även var att det är som du nu gjorde, man tränade excentrisk vilket kanske inte är så vanligt på benen.
Jag tycker man kan jogga lite lätt vilket är bättre än vila helt. Genomströmning är trevligt =)
Tuesday 2010-07-20 18:53
Pernilla
Njuter :) För då vet man ju att man fått sig en rejäl genomkörare..
Tuesday 2010-07-20 21:23
Ingmarie
Dunceor; Så är det. Och visst är genomströmning trevligt. :-)

Pernilla; Haha. Härlig inställning!
Wednesday 2010-07-21 00:14
Fisken
Jag berättar om det för ALLA! :-)
Wednesday 2010-07-21 09:26
Ingmarie
Fisken; Haha! Det kanske SYNS med?

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?