Weblog #2566

Wednesday 2010-09-08 14:18
Author: Ingmarie Nilsson
Nu är det SLUT!
En (den största) orsaken och anledningen till den extrema trögheten i mina ben är troligtvis löst.
Egentligen visste jag själv men kunde inte göra något åt det utan behövde hjälp.

Naprapat-PA som hjälpt mig massor av gånger fixade till det värsta i måndags (Låt dig inte luras av han jobbar för Härnösands Ryggklinik. På måndagar är han nämligen i 08;a land. :-) ).

Det var en riktigt tjurig låsning i korsbenet och ända upp i nacken.
Som i sin tur var orsakad av att jag gått knasigt p.g.a av min onda tå.
Allt hänger som bekant samman.
No wonder att det känns som att springa med handbromsen i hela tiden!

"Vilade" snällt från löpningen (på land) i går men i dag bestämde jag mig för att nu får det banne mig vara slut på jamsandet!

Inspirerad och peppad av Katarina gav jag mig ut i morse.
Jag var så himla säker på att det skulle vara busenkelt så när det inte var det blev jag mest förvånad.

Men gav jag upp?
Struntade jag i mina föresatser och lullade på i mysfart?
Kastade jag in handduken?

Nähä!

Jag har inte ont någonstans och mår inte dåligt (peppar peppar) och jag "måste" ju börja någonstans om det ska hända något.
Anledning nummer två till trögheten är trots allt att jag mes-sprungit för länge nu.
Det kommer heller inte att bli lättare bara för att jag väntar.
Snarare tvärtom.

Så det var bara att bita ihop.
Av de 70 minuter jag kutade höll jag en rel. hög fart i 40 min.
Gissningsvis runt min tröskelfart eller lite snabbare.
Jag ljuger om jag säger att det var enkelt, för det var ganska slitigt, men jag gjorde det!
Och det höll! :-)

Kanske värmen hjälpte mig med? Underbara sol!
Kanske värmen hjälpte mig med? Underbara sol!

Uthålligheten har jag så det både räcker och blir över.
Nu är min plan att satsa mycket mer på fart men behålla ett långt pass i veckan.

Det får bära eller brista.
Bågen ska spännas!

21 comments to "Nu är det SLUT!"

Wednesday 2010-09-08 15:29
Katarina
Haha, KONCEPTET är enkelt. Men det är ju inte detsamma som enkelt att genomföra:)

Vi tar det igen; Hårt slit lönar sig!!

Bra jobbat, det SKA kännas slitigt i den farten, annars är det för långsamt. Det vet Du bättre än jag!
Wednesday 2010-09-08 15:43
MarathonMia
Jag hade ett riktigt trögt 59-minuters pass igår. Men de behövs ju de också. Jag vill gärna hänga med dig på vattenlöpning någon gång. Skulle verkligen vilja testa. Maila mig :)
Wednesday 2010-09-08 16:01
Fisken
Hmmm...jag skulle nog behöva en liknande kur? Sedan jag fick den där låsningen i mellan skuldrorna för en månad sedan så gör nästan allt jag gör lite småont. Det är ju rejält hämmande faktiskt...
Det KAN vara för att jag är livrädd att spänna bågen och bli sjukskriven också. :-s
Wednesday 2010-09-08 18:50
Sofie RW
Viktigast att det inte gör ont någon stans; att kunna springa och att det liksom är flåset som begränsar är otroligt skönt, för det blir rätt frustrerande när det alltid är skador som är den begränsande faktorn.
Wednesday 2010-09-08 19:32
Kenn1
Det är nog rätt läge att satsa på mer kvalite utomhus nu,du har ju både långpass o hårda intervaller i vatten bakom dig!! hjärta/lungor har uppenbarligen fått jobba riktigt hårt ett tag så överträning lär inte vara aktuellt för dig. Problemet är ju som bekant nästan alltid senor,ligament o muskulära bristningar så det gäller att välja lagom mjuka,rytmiskt lagda terrängspår som är snälla mot kroppen och inte är ockuperade av en massa stenar,rötter och annan skit som bara är i vägen och hindrar flytet i löpsteget och att få upp pulsen på rätt nivå,eller vad tror du? Kämpa på bra nu ett tag så kan du få till en formtopp i höst med bra resultat på några tävlingar.
Wednesday 2010-09-08 20:52
Jeppson
Ja säger och de först kommer inget sen inget och sen ja du vet. Skönt att det löste sig med lite omplacering av muskulaturen.

Jag är själv inne i en riktig gnällperiod men jag hoppas att det löste sig idag med dagens styrketräning. Fick lite hormonkickar trots att det var aptungt för att inte tala om måndagens löprunda =/.

Johannes fick inte jobbet till vår allas förvåning, vi trodde det var klart men tydligen någon kommunikationsmiss. Så han är tillbaka till ruta ett tyvärr.

Ta hand om dig jag ringer och bubblar någon dag när jag nu inte kan bubbla med dig på Eriksdalsbadet =)

Peace Love och Löparskor!
Wednesday 2010-09-08 20:59
Ingmarie
Katarina; Ja det är ju det att det ska GÖRAS med! Jag är varken sugen eller motiverad till att träna lika hårt som förr men LITE mer än vad jag har gjort hittills vill jag allt. Förresten så KN jag inte träna som förr. Kroppen vill inte det. :-(

MarathonMia; Mail skickat!:-)

Fisken; Sjukskriven vill man då INTE vara. I synnerhet inte med dnna regeringen. ;-) Kom till oss en måndag vet jag! Maila mig om du vill/kan.

Sofie RW; Ja det ÄR det viktigaste! Inte ha ont.

Kenn1; Precis så har jag tänkt! Knoppen vill men kroppen pallar inte. Måste ha mycket alternativintervaller som komplement. Kanske jag skulle be dig om ett program? Så jag inte förivrar mig (Som vanligt...)Ska du springa LL i år?

Wednesday 2010-09-08 21:02
Ingmarie
Jeppson; Vi har alla våra gnällperioder och kanske det behövs? När börjar skolan? DÅ kan vi väl bubbla i badet? ;-)

Fy vad tråkigt ed Johannes! jag ska klura vidare om jag kan komma på något. Det MÅSTE finnas något!
Wednesday 2010-09-08 22:26
Ann-Charlotte
Heja heja.

ACB
Wednesday 2010-09-08 22:29
Matilda
Jag är rädd ibland, när det går för fort och jag vet att bromsarna inte kommer ta, eller när jag kommer in i en kurva fel eller när jag kan bli trängd av bilar. Då är rädslan där och det bygger väl på ren mänsklighet. Men samtidigt så är glädjen, lusten och lyckan så mycket större att det vinner. Det är bara att försöka ha is i magen och försöka kontrollera situationerna när det känner som om det kommer gå snett. Men jag har kysst asfalten och jag har skadat mig, men på något sätt tillhör det sporten. Kolla bara på touren i år, var och varannan av dem kysste ju asfalten :)
Thursday 2010-09-09 07:44
Katarina
Hårt på dina vilkor idag såklart, du har nog "förbrukat" din kvot av hårt,hårt:)

Det är en konst att acceptera att man aldrig kommer "slå" sig själv igen. Vi hamnar alla där tillslut, och då får man kanske flytta fokus en aning?
Thursday 2010-09-09 08:09
Ingmarie
ACB; :-D

Matilda; Det är väl just det som är mitt problem. Att jag "fastnar" där i olyckan. Miljöskadad antar jag (Är ju sjuksköterska) Ser inte bara hur jag kysser asfalten utan det blir tut tut bil, akuten, intensiven, respirator och så småningom rullstol...

Katarina; Ja på mina villkor! Men det ÄR svårt. Och hur flyttar jag fokus? (Det här börjar bli spännande!!!)
Thursday 2010-09-09 08:58
Daniel
Nu ska bågen spännas! Det där gillar jag! :) Heja dig!

Kanon att din naprapat fick loss skiten och visst hänger allt ihop ;) När jag hade löparknä så kom det från en överbelastning i höft/ryggslut. Jag som trodde det kom från knät!? Kluddigt värre! ;)
Thursday 2010-09-09 13:04
Katarina
Det där är en svår en. Funderar mycket runt just fokus.

Du har varit bäst, du VET att du har varit bäst. Du vet hur det är på toppen och vad som krävs för att ta sig dit. Samtidigt kan du inte ta dig tillbaka toppen eftersom kroppen inte håller, som jag skrev, just på den punkten är troligtvis din kvot förbrukad.

Så vad fokuserar man på då? Att bli så bra man kan från år till år? Eller att dela med sig av sin resa mot toppen, vad som krävs för att bli bäst? Eller så fokuserar man på upplevelserna? Eller så håller man det så enkelt som att fokusera på att vara hel och frisk och kunna träna livet ut.

Thursday 2010-09-09 13:05
hon igen
Jag kommer aldrig att bli bäst. Mitt max på både löpning och cykel ligger väl en BRA bit under max för eliten. Men jag vill se hur långt JAG kan komma, hur fort jag kan springa och cykla innan det tar stopp. För jag vet inte var stopp är och hur det känns! Sen får jag brottas med fokusfrågan igen;)

Och förresten så kan du aldrig lägga av med löpningen för då har vi inget att läsa om...
Thursday 2010-09-09 20:47
Maria
Ja, jag ska faktiskt ta och se om någon av de du rekomenderade kan "fixa" till mig - eller hjälpa till på traven :) Tack för tipset!
Får egentligen bo där jag bor hur länge jag vill, eller iaf under höst-vinter. Men jag har lite svårt för att bo inneboende. Det är svårt.
Kika in i butiken om du har vägarna förbi!:)
Thursday 2010-09-09 20:53
Kenn1
För att använda biltermer,tror nog ditt problem just nu är att din motor är bra mycket starkare än ditt chassi!? Det kan faktiskt bli kontraproduktivt när hjärta/lungor inte begränsar löphastigheten utan istället benen överbelastas när uteträningen återupptas efter mkt bassängintervaller, med mer skador som följd. Så lite tips har jag men skulle inte våga mig på att skriva ett program till dig även om det är oerhört smickrande såklart:-) Efter samarbete i sommar både med friidrottstränare och styrkelyftare är jag övertygad om att styrka/spänst/löpskolning är superviktigt! distansträningen måste delvis offras för en rejäl grund ska kunnas byggas för att sen underhållas under tävlingsäsong. Själv ha jag plockat bort 4 av 6 löppass men helgträningen går lika bra trots att kondisen försämrats,detta efter bara 4-5veckors specialträning!! Och vad beträffar LL, kommer inte springa distanser jag tävlat på innan,10km-42km. men träna, det är härlig..
Thursday 2010-09-09 20:56
Ingmarie
Daniel; Ja det ÄR kluddigt! ;-) Jag hade en bursit (slemsäcksinflammation) i nät som var redigt jäklig. Trodde det var knät som var problemet. Provade 38 olika teraoier men untan resultat. Felet satt i ryggen. En justering och jag var frisk!
Magic!
Thursday 2010-09-09 20:57
Ingmarie
Katarina; Hur ska jag nu skriva det här utan att det missuppfattas... Jag är bara så himla GLAD att jag hittade dig och din blogg! (Fastän det började med lite oliktänkande...;-) ) Du sätter fingret på EXAKT rätt punkter!
Jag vet vad som krävs och jag har varken tid eller lust om jag ska vara ärlig att ens försöka. Nu säger kroppen ändå STOPP så jag behöver inte fundera så mycket. ;-)
Men jag kan bli bäst på att vara det snabbaste jag kan i min ålder eller kanske bland en hel grupp i min ålder. Nästa år blir jag ju yngst i klassen. :-)
Och upplevelsen- DEN ska jag vara bäst på.
Att kuta så mycket som det bara går utan att bli skadad/sjuk är ett fantastiskt fokus!
Shit, nu måste jag plötsligt välja!
Eller nä, jag tar allt. :-)
Sluta kuta kommer jag inte att göra så länge kroppen inte helt protesterar. Och när den gör det kommer jag ändå att DRÖMMA löpning. :-)
Thursday 2010-09-09 22:29
anneliten
Rättvist! Om jag ska spänna bågen så ska du det också... Betyder det att du springer på Lidingö?
Friday 2010-09-10 14:38
Ingmarie
anneliten; haha! Men jag har spänt min båge så många gånger att den börjar bli rejält utsliten. Din är fortfarande stålstark!
LL....Nja, vi får se. Om kroppen vill och vädret är fint så JA, men inte annars. :-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?