Weblog #2587

Thursday 2010-09-23 22:54
Author: Ingmarie Nilsson
Rundgång i hjärnan
Vill, vill inte.
Kan, kan inte.
Ska, ska inte.

Så där går det runt i min stackars skalle när jag tänker på lördagens race på Lidingö.

Jag vill för att det (oftast) är roligt att vara med i lopp, springa i skogen, uppleva stämningen och bli så där ljuvligt trött i kroppen, men samtidigt vill jag inte för någonstans där bak härjar den där förbenade prestationsdjävulen.
Den som säger att jag inte duger om jag inte springer fort nog.
Som hånskrattar åt mina halvdana försök och gång på gång påminner mig om att några 2.10 som du gjorde för fyra år sedan kommer du aldrig att göra igen.

Jag kan för jag har en kropp som fungerar. Jag är frisk och jag vet att jag orkar men jag kan inte om min fot () bestämmer sig för att bråka.
Då är det tok-kört.

Jag ska för att jag vill och kan, men nästa sekund ska jag inte för tänk om det blir pannkaka av allt i hop och, framförallt, tänk om foten blir helt kass och jag inte kan springa på veckor och månader.
Är det värt det då?

Så där far det alltså runt.
Då är det kanske inte så konstigt jag blir trött i huvudet!

Prestationskraven kan jag slänga på tippen.
Egentligen har ingen några krav på mig.
Det är bara mina egna som spökar.
För vad är det jag måste "bevisa" och göra?
Jag har, mig veterligen i alla fall, inga skyldigheter att prestera något alls.
Jag måste faktiskt ingenting mer än att må bra, ha kul och göra det jag vill.


Dessutom kan jag inte kräva så mycket av mig själv för jag har inte tränat ens i närheten av hur jag tränade inför förra Lidingö och mitt längsta pass sen Vertex är på två timmar.
Några backpass har det heller inte blivit.

Nog kan väl jag få kuta ett lopp bara för att jag vill och för att det är roligt utan att behöva prestera?
Nog kan väl jag få springa ”dåligt” utan att jag för den skull är en dålig löpare eller blir en sämre människa?

Det största problemet är ändå den där tån.
Jag är livrädd att jag ska förvärra något.
Att det åter igen blir en period av smärta och alternativträning. En tid då bara tanken på att springa smärtar.

Så visst kan jag kuta om bara jag och kroppen vill.
Visst kan jag få se hela loppet som ett fint långpass med full service och sällskap på vägen.
För ett bra träningspass, det blir det oavsett.

Det lär bli blött och kallt med.
Något jag verkligen inte gillar, men det är ett annat problem.

17 comments to "Rundgång i hjärnan"

Friday 2010-09-24 04:55
Petra
Svaret kommer nog att klarna nar du minst anar det! Men jag forstar att det ar jobbigt nar du inte har nagot konkret beslut annu. Hur du an valjer att gora sa blir det bra!!
Friday 2010-09-24 09:18
Jenny
Förstår prcis vad du menar! Har haft liknande tankar, men jag har bestämt mig, som du vet för att inte springa. Det beslut du tar kommer att vara rätt för dig!
Friday 2010-09-24 09:44
Magnus
Hmmmm - rundgång som tjuter sådär hemskt! Vad du än bestämmer dig för så kommer här en skopa positiv energi! Jag har beslutat mig att inte starta. Startar du så har du ett fan som följer på webben :-) Startar du INTE så har du ett fan som följer dig på webben - också! Lycka till oavsett!
Friday 2010-09-24 10:15
Ingmarie
Petra; Ja hur jag än väljer så måste jag tänka att det är bäst. Det gäller "bara" att bestämma sig...

Jenny; I bland ÄR det jobbigt att behöva välja. Ett riktigt megalyxproblem. :-O

Magnus; Åh tack snälla! Och du ska krya på dig!
Friday 2010-09-24 10:35
Oliver Sture
Jag tror det löser sig. Springer du så springer du och väl inne i loppet kommer omständigheterna att avgöra. Tar djävulen över är det bara att hänga på. Och går det åt fanders så vet du att det är tillåtet att bryta.
Friday 2010-09-24 10:44
Ann
Död åt prestationsjävulen! Men tån å andra sidan...vilket dilemma.
Jag hoppas förstås att du springer och beträffande vädret så är prognosen ändrad. Mulet, 12 grader. Perfekt ju!
Stora kramar!!!
Friday 2010-09-24 10:49
Ingmarie
Oliver Sture; Ja det måste lösa sig för jag tror inte de väntar med startskottet tills jag har bestämt mig. ;-)
Och du har helt rätt i dina förslag...

Ann; Vädret ändrar sig hela tiden! Just nu ser det positivt ut. Ska ha en överläggning med tån under dagen... ;-)
Friday 2010-09-24 11:09
jesperson
Prestationsdjävulen är en ful en även jag brottas med honom under mina rundor och då har inte jag 2:10 i bagaget.

Min enda start i LL 1993 blev akut blödande löparknä, 1,2km kvar till mål och läkaren vägrade att släppa iväg mig trots att jag bönade och bad. Japp jag hade det på känn innan loppet och efter 20 km i loppet. Men prestationsdjävulen drev mig vidare.

Att bli buren på bår den gången var kanske lika bra det då jag inte kunde stödja på benet och att det tog över ett år att rehabilitera. Så med andra ord jag har en oplockad gås att ta hand om =)

Lyssna på kroppen, det vet jag att du gör, och prestationskraven är tyvärr dina egna spöken att brottas med. Önskar ibland att jag hade förmågan med dom magiska orden du vet. Jag är dock övertygad om att vi läsare gillar dig skarpt med eller utan LL i år =)

Peace Love och Löpartå !
Friday 2010-09-24 12:12
Anna
Jag önskar att du kunde slänga prestationsångesten på tippen men jag vet själv att det inte är så lätt. För även om man inbillar sig att loppet är kravlöst så måste man TRO på det också. Vi springer för att det är kul och för att vi, okej vill pressa oss lite men på det stora hela för att det är KUL! Du sa ju själv till mig när vi träffades att man inte kan prestera max alla gånger. Jag tänkte på det i lördags när jag sprang och kroppen kändes tung inför start och det blåste hej vilt. Det var oerhört skönt att tänka dom tankarna inför start även om jag var taggad att göra mitt bästa. Man ska sluta att jämföra sig med tidigare års resultat, det blir orättvist. Man är ju egentligen inte snabbare än det klockan visar här och nu. Är det så att du är ängslig för tån så tycker jag att du ska skita i loppet. För finns minsta risk att ett delatagnde på LL innebär att du sen inte kan springa på länge är det ju inte värt det. Kram!
Friday 2010-09-24 12:57
Emilia
Jag sitter här nu, skadad pga av loppet i lördags. Det är inte kul :(. Nu väntar veckor av alternativ träning för mig och ingen löpning om jag känner av knät minsta lilla. Utan jag har tvingats bli en gymråtta och ska bygga upp min kropp från grunden... Det är tråkigt men jag är glad över att få träna och jag lär mig väldigt mycket av det här :)!
Jag tycker att du ska springa om du vill, det är som du säger kul med lopp och hela stämningen. Men jag tycker inte att du ska pressa dig om du inte är hel...
Det låter som ett väldigt härligt långlopp om inget annat :) Kram på dig!
Friday 2010-09-24 14:31
Katarina
Du har väl redan bevisat för världen att du är snabb. Färdig med det.

Och du är vuxen nog att bestämma själv. Men jag förstår ditt dilemma!! Följ ditt hjärta:)

Trevlig helg och kram från Malmö

Friday 2010-09-24 14:44
Ingmarie
Jesperson; Bli buren på bår har inte ens jag blivit. Så envis är jag INTE. ;-)
Du får ta revanch nästa år!
tack för värmande ord. :-)

Anna; Tack för långt härligt svar. :-) Om jag visste nu hur tån kommer att reagera vore det busenkelt. Jag kan kuta lugnt. Inga som helst problem! men ont? nej. Bryta? Njaeee. Det är apa, och frågan är när jag är klok nog att göra det...

Emilia; Usch och fy! Jag har ju gjort den där typen av "resa" så många gånger att det inte går att räkna och jag är inte särskilt sugen på att göra om det redan nu. Mitt problem är ju egentligen inte ens löprelaterat. :-( LL är ett härligt lopp (även om jag aldrig kutat "bra" där). Hoppas du snart blir bättre i knät!

Katarina; Huvudet på spiken som vanligt. :-) Visst är jag vuxen nog att få bestämma själv, det är nästan det som är problemet. Det är nu jag behöver en coach... Ska lyssna på lilla hjärtat ordentligt. :-) Tack snygging!
Friday 2010-09-24 15:57
jumper
Hur du än springer, hejar jag. Trevlig tur i morgon!
Friday 2010-09-24 16:18
Fisken
Klart du skall springa. Du vet att du vill och du vet att du måste. Om tån inte håller så får du lägga ned, men å andra sidan så måste du ju lära dig att sprina MED den tån utan att den skadas för annars får du ju lägga ned löpningen helt väl?
Sen lär det bli en massa folk i trikåer, löpardrägg, backigt och jobbigt vilket JAG verkligen inte gillar men det är ett annat problem... ;-)
Friday 2010-09-24 18:50
Ingmarie
jumper; Tack härliga du! De orden ska jag tänka på oavsett var jag kutar. TACK! :-)

Fisken; Haha. Jag måste ingenting. När tån trilskas funkar det inte att springa hur mycket jag än vill. Då måste den vila... (En lat rackare) Så du hakar inte på om jag kutar alltså? :-(
Friday 2010-09-24 19:16
Sofie RW
Knepigt detdär. Gissar att man om man som du varit på en så professionell nivå är prestationsdjävulen alltid med; annars skulle du ju aldrig varit så framgångsrik som du är/varit. Säger som Kataring - följ hjärtat.
Friday 2010-09-24 22:22
Ingmarie-blog.nemonisimors.com
Sofie RW; Proffs vet jag verkligen inte om jag varit men man kan väl säga att jag var snabbare förr. ;-) Och hjärtat ska jag följa. Det blir bäst då! :-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?