Weblog #2656

Wednesday 2010-11-17 19:48
Author: Ingmarie Nilsson
Släng den i väggen!
Svd har haft en riktigt intressant artikelserie om avundsjuka.

Den har handlat om avundsjuka rent generellt men även avundsjuka mellan syskon, arbetskollegor, vänner, i förhållande och i familjen.

En viss avundsjuka kan säkert vara bra.
Den kan bli en drivkraft och en motivationsfaktor som tar dig framåt.
Men när den byts till en slags sjuk missunnsamhet och blir till ren elakhet, då har det banne mig gått för långt och är allt utom sunt.

Det förvånar och gör mig ledsen när jag hör hur en del människor både hånar, förtalar och sprider osanningar om t.ex. andra löpare som det går bra för.
Eller människor som smutskastar någon som tränar mycket utan att vara "världsbäst".

Just det där sista är ett väldigt konstigt fenomen men tyvärr verkar det vara vanligare än vad jag vill tro.

Varför kan man inte få träna "mycket" (allt är som bekant relativt) utan att prestera en massa?
Varför kan man inte få köra stenhårda pass utan att ha varken något mål eller plan?
Varför kan man inte få träna massor av timmar varje dag och vecka utan att behöva be om ursäkt för det?
Och varför kan man inte få träna bara för tränandets skull?

Måste man visa resultat för att det ska vara ok och liksom "legalt" att spendera tiden på träning i stället för... tja vaddå?

För mig är det där ett helt galet tankesätt.

Jag tycker det är mycket konstigare att det finns människor som väljer att inte träna.
Som väljer att inte känna hur kroppen blir starkare, orken ökar, känna syret som fyller lungorna, svetten som rinner, den underbara tröttnaden efteråt, behaget som sprider sig i kroppen när man väl står i duschen och hur extra bra maten smakar efter att ha tränat.

Det är helt ok att de väljer bort allt det där, men skit då i vad jag (och alla likasinnade) gör!
För jag tränar helt och enbart för min egen skull.

Och okej, jag har både en plan och flera mål, men jag väljer att inte basunera ut dem.
Inte just nu i alla fall.
För om det är något de där avundsjukingarna göder sig på så är det när mål och planer inte nås och det tänker då inte jag unna dem just nu. ;-)

Och tränat har jag i dag.
Hårt och (ganska) mycket.

Travade i väg till min kära (!) Hammarbybacke och satte i gång.
Upp på "framsidan" och ner på "baksidan".
Vände och samma igen från andra hållet.
Åtta gånger upp och ner, d.v.s fyra upp-ner på varje sida.

Här är starten. Vid liften. Sen tar jag den vänstra vägen och den må verka enkel men...
Här är starten. Vid liften. Sen tar jag den vänstra vägen och den må verka enkel men...
...alldeles efter kurvan kommer första "knölen" innan...
...alldeles efter kurvan kommer första "knölen" innan...

...den andra upp mot toppen som är rejält brant
...den andra upp mot toppen som är rejält brant

Väl uppe så är det typ 10 meter platt men eftersom jag är högst upp och ska ner så...
Väl uppe så är det typ 10 meter platt men eftersom jag är högst upp och ska ner så...
...går det ner, ner, ner till...
...går det ner, ner, ner till...

...vändpunkten vid backens fot
...vändpunkten vid backens fot

(Tydligare bilder från i somras hittar du bl.a. här.)

Varje runda tog ca. 13-14 minuter och alles totalt, med upp- och ned-jogg, höll jag på i 100 minuter utan att jag ens tänkte på tån!
Men trött blev jag. :-)
Och förbenat nöjd när jag väl var klar.

Inte helt lätt att ta kort på sig själv i farten...
Inte helt lätt att ta kort på sig själv i farten...

Och eftersom det är Novemberfest hela månaden så la jag lite extra grädde på dagen genom lite lugn vattenlöpning.

Egentligen skiter jag i vad de där avundsjukingarna tycker och tänker men jag blir ledsen när jag ser och hör att de förpestar livet för underbara människor.
Men de kan gå runt där med sin avundsjuka och må pyton för ingen kan väl möjligtvis må bra av det?

Och som någon klok sa, minns ej vem, 50% av alla människor kommer inte att gilla dig oavsett vad du gör så varför bry sig om dem?
Sant!
Jag ägnar hellre tiden åt de 50% som faktiskt gillar mig och slänger avundsjukefolket långt, långt bort. :-)

Hur gör du?

30 comments to "Släng den i väggen!"

Wednesday 2010-11-17 20:07
jesper
Ha jag var inne på samma tema idag när jag läste ledaren i senaste numret av Runnersworld. Visste inte att det fanns något som DNF och att det går att använda det som negativ kritik..... Ibland känns det så skönt att vara en noob i löparsverige =)

Jag har äntligen blivit så gammal att jag lägger endast energi på människor som tycker om mig för den jag är! Jag har fullt sjå att hinna med att hålla kontakten och umgås med dom. Jag behöver inte fler vänner som jag behöver apa mig inför för att vara accepterad.

Peace Love och Löparskor!
Wednesday 2010-11-17 21:15
bureborn
Ärligt. Jag har aldrig stött på någon avundsjuka eller smutskastning över min träning. Kanske tränar jag för lite. :-)
Med jag är avundsjuk. På din mördarbacke. Vilken härlig en!
Wednesday 2010-11-17 21:18
fine
oh ja! De där människorna som ALLTID ska komma med sina pekfingrar och påpeka precis vad man gör fel kommer alltid att cirkla ovanför ens huvud.

Du är en sån otrolig positiv inspiration och jag älskar att läsa din blogg. Kommer ihåg när jag sprang halva jubileumsmarathonsträckan i somras och tänkte att du var med mig hela vägen - jäklar vilken energi det gav mig!
Wednesday 2010-11-17 21:25
Hypofysen
Diskuterade just det här på gymmet igår med en som jobbar där. Alla behöver ju inte ha mål med sin träning heller. Vissa vill tävla med andra eller sig själv o pressa sig. Andra är helt nöjda med att bara känna att de rör på sig o mår bra. Jag är nog nånstans där emellan o det räcker för mig. Man ser resultaten på kroppen o orken. Men ibland kommer en liten djävul fram på axeln o tycker att jag ska öka hela tiden.. Huvudsaken är ju att det är roligt att gå dit igen.
Wednesday 2010-11-17 21:44
Maria
Heja heja världens bästa Ingmarie! Du är så härlig för du står verkligen upp för dig själv och vårat gemensamma intresse - träning. Och du har helt rätt. Det är bara att rensa bort de människor som man inte synkar med. Det mår alla bäst av. Varma kramar till dig min goa vän! M <3
Wednesday 2010-11-17 22:06
Andréa
Jag har faktiskt inte fått höra särskilt mycket om att jag skulle träna förmycket eller så. Läser på vissa ställen om folk som blir "påhoppade" om både det ena och det andra, men själv har jag nog skonats från det. Om inte folk pratar bakom ryggen vill säga, men det får man väl hoppas att de inte gör!
Wednesday 2010-11-17 22:32
anneliten
Jag brukar tänka att det är synd om de missunsamma - de har nog en yttepytte självkänsla.

Har liksom Bureborn aldrig upplevt just avundsjuka/missunsammhet när det gäller löpningen (men i andra sammanhang) - är nog för medelmåttig för det. Ingen käner sig hotad av en medelmåtta. Har dock sett rätt grova exempel på bloggar. Till exempel på Petras marathonblogg (SvD).
Wednesday 2010-11-17 22:32
Lennart
Hej Ingmarie!
Jag förstår vad du menar och jag har märkt att de som kommenterar är de som inte gör någonting. Dom har bara ingenting bättre för sig. De som kommenterar träning kommenterar säkert andra saker också som inte "faller dom på läppen".

Jag har stött på några under senate året och jag bryr mig inte om dom. Jag lägger energin på de som är värda det. Jag förstår att det ibland kan vara svårt att distansera sig.

Lite nyfiken bara. Är det någon som har kommenterat idag?
Wednesday 2010-11-17 23:43
Johan
Hellre avundsjuka än missunsamhet, var nu gränsen går. Det kanske är samma sak. Om någon är avundsjuk på mig beror det ju på att jag lycktats i något avseende, men missunsamhet är trist och omoget och bottnar ofta i någon form av dålig självklänsla. Att glädjas med andra ger ju så mycket mer glädje i livet.

Jag håller med Jesper. Livet är för kort för att kastas bort på surkartar. Man ska umgås med de som ger tillbaka och man ska ge som mycket som möjligt så får man tillbaka ännu mer.

Men nog kan man vara lite avundsjuk ibland, på dina löpartider t ex, men avundsjuka är ju en ganska bra sjukdom eftersom den inte kräver nedbäddning och träningsuppehåll;)
Thursday 2010-11-18 06:19
Therese
Jag har nog nästan aldrig hört några kommentarer om min träning som jag kan tolka som avundsjuka på något sätt. De flesta i min omgivning är mest fascinerade av all min träning och mina upptåg, och genuint nyfikna på vad jag ska ta mig för inom den närmsta framtiden.

Däremot kan det fortfarande vara ett jäkla liv om vad jag äter. Det är tydligen fortfarande år 2010 så att folk tycker att det är helt okej att tycka och säga att om man är vegetarian så borde man ta sig en rejäl köttbit - då kommer man nämligen fatta vad riktig mat är och sluta med den där bantnings- och hälsofanatismen. Det är så många fel i det tankesättet att jag inte ens tänker fördjupa mig nåt mer i det. Trist bara att behöva parera såna grejer när man sitter och äter nånstans ihop med bekantingar och obekantingar.
Thursday 2010-11-18 06:41
Camilla
Så länge du tar hand om din kropp och MÅR BRA är träningen sund. Då går det att vänja kroppen vid väldiga mängder fysisk aktivitet. Vi är ju skapta för det. Men du har säkert, precis som jag, stött på människor som tränar galet mycket och inte ser till att ta hand om sig efteråt. När skador, ätstörningar och depressioner kommer in i bilden, då tycker jag att det snarare handlar om medmäsklighet att ifrågasätta.
Thursday 2010-11-18 09:41
Erik
Artikelserien i SvD är, som så många andra av deras artikelserier, riktigt bra och mer än tänkvärd. Och Hammarbybacken... Den körde jag själv intervall i för ett par år sedan och den är allt annant än en lek. Men duschen och maten efteråt var precis som du skriver extra välgörande och god de gångerna. Lev väl!
Thursday 2010-11-18 11:20
Staffan
Jag kopierar Annelies kommentar, jag har aldrig märkt av detta och heller aldrig, peppar peppar fått negativa kommentarer via bloggen som t ex Petra fått på SvD.

Kanske jag inte tränar tillräckligt mycket för att det ska vara provocerande. Självklart säger det en del om personernas självkänsla som måste vara mycket låg om det beter sig på det här sättet. På något sätt blir de provocerade av att någon har drivkraft och ork som de själva helt saknar.

PS, jag håller tummarna för att du inte blir "bakis" i december när du nu snart festat i en hel månad! :-)

Kram
Staffan
Thursday 2010-11-18 13:22
Daniel
Jättebra inlägg Ingmarie och vilket häftigt pass du fick till. Blir glad av att höra att det går så bra med din tå, är inte det minsta avundsjuk...hehe!!! ;)

På frågan om hur jag gör så har jag redan slängt dom i väggen. Det blev ganska naturligt när jag blev sjuk för snart 3år sedan. Då rök energitjuvar och avundsjuka människor alla världens väg!!! Tjofff!!! Känns hur bra som helst! :))
Thursday 2010-11-18 14:00
Taina
Usch för människor som är avundsjuka! För det är vad det handlar om när de ska kritisera folk som tränar "utan mål". När jag säger utan mål så är det i en dels ögon en tid, en placering eller ett specifikt lopp. Jag tränar för att jag mår bra av det! DET är mitt mål. Jag får ju kommentarer ibland varför jag inte springer fortare än jag gör på maran (4.02) men det struntar jag i och frågar istället "Hur många maror har DU gjort?" Jag är nöjd att jag klarar av det helt enkelt.

Kramar!
Thursday 2010-11-18 15:33
Ingmarie
jesper; Haha. Ja ibland är det bättre att inte veta. Ungefär som jag ibland kan önska att jag inte visste så himla mycket om sjukdomar...
Och din inställning till energitjuvar är helt rätt!

bureborn; Bra för dig!Gör mig glad! :-) Du får gärna komma och testa backen. :-)Lovar att guida dig!

fine; Tack snälla söta. Må jag vara med dig många, många gånger till. IRL eller bara som en ande. :-)

Thursday 2010-11-18 15:34
Ingmarie
Hypofysen;Helt rätt! Så länge du känner så är det både bra och rätt! Vad roligt! Go girl!

Maria; Tack snälla söta Maria som jag saknar så mycket!Vi fortsätter rensa du och jag. KRAM finaste du!

Andréa; Det hoppas jag verkligen ingen gör om dig! Och jag är glad över att du har skonats!

anneliten; Jag brukar tänka så. Att de egentligen mår skit och måste avreagera sig. Men medelmåtta? Nja.. Allt är som bekant relativt men hur många kutar så mycket och fort som dig???

Lennart; Faktum är att jag inte bryr mig särskilt längre jag heller. En av anledningarna till att jag tog upp det var för att flera andra jag känner blivit påhoppade. Sen vill jag markera att det INTE är ok att bete sig så. Men faktiskt, inte en enda negativ kommentar så här långt!

Thursday 2010-11-18 15:35
Ingmarie
Johan; Gränsen är hårfin men du hittade en perfekt definition. Och t.o.m en positiv grej med "sjukan". Den kan dock bli så illa att den blir kronisk...
Mina tider är inte så himla mycket att vara avis på men du kan ta dem som ett "bevis" på att det går för en som "springer som en tant".(Så sa nämligen läraren när jag fick avslag på ansökan till Friidrottsgymnasiet)

Therese; Helt klart har du underbara människor runt omkring dig! Och maten ja... Herregud vilken OKUNSKAP det finns! Men vet du, jag tror att i mångt och mycket är det det dåliga samvetet som spökar även där...Människor vet att djuren far illa och att kött inte är särskilt hälsosamt varken för oss eller miljön, men orkar/vill inte ändra sin livsstil. Eller vad tror du?

Thursday 2010-11-18 15:36
Ingmarie
Camilla; Exakt! Vi är inte gjorda för att sitta på rumpan hela dagen, åka rulltrappa och använda fjärrkontrollen dagarna i ända. Jag mår alldeles utmärkt! Är i princip aldrig sjuk och min "låghet" beror på ljuset snarare än (för mycket) träning. Utan den skulle jag behöva både lyckopiller och annat uppåt-tjack. ;-) Tån är ju inte ens löprelaterad så den kan jag inte heller klandra träningen för. :-)
Men helt klart ska vi reagera om det är uppenbart galet!

Erik; Jag gillar med dem! Fulla av "aha-upplevelser"! När helst du får lust att trava upp och ner för backen igen så tjoa! Jag hakar gärna på!Ha det bäst och sköt om dig!


Thursday 2010-11-18 15:37
Ingmarie
Staffan; Jag funderar lite på om det kanske är skillnad killar/tjejer där.. Jag tror faktiskt det. Precis som med så mycket annat. En man med mage har pondus medan en kvinna är fet. En äldre man har erfarenhet medan en äldre kvinna är..gammal! Ja du vet...I många fall så ska tjejer liksom "bara vara". Får inte lukta eller låta "fel". ;-)
Bakis? Inte en chans! Du vet väl hur man botar den? Med ännu mer fest! :-) KRAM

Daniel, Tack! Jag har märkt att kriser har den effekten. Det blir en enorm sortering bland "riktiga och oriktiga" vänner. Det fina är att det kan komma nya med. :-)
Nästa gång du kommer till 08;a land ska jag bjuda på backpass! :-)

Taina; Att må bra är faktiskt det BÄSTA målet. Och du, 4.02 är inget man snyter ur näsan bara så där! Det krävs en himla massa träning för! Keep it up! KRAM
Thursday 2010-11-18 18:06
Ann-Charlotte
Ja, det är väl allmänt kännt att den värsta sjukan, är avundsjukan!
Och jag tror att även viss avundsjuka inte är så bra heller, det är ju missunnsamhet, hur det nu stavas, att missunna nån annan människa nåt bra, är sjukt.
Men tyvärr, den sista idioten är inte född ännu, och tyvärr kommer det alltid att finnas "sjuka" människor.
Just nu är ju samhället otroligt resultatbaserat, på allt.
Men vi som vet bättre (!) vi gör som vanligt: Hejar på ALLA som vill framåt, på sitt eget lilla vis.
Det är så kul att läsa din blogg Ingmarie!

Kram
ACB

p.s. Vilken "fartig" bild, den där sista....
Thursday 2010-11-18 20:36
fine
jag veeeeet... giftiga.. Men vet du? Idag är jag feberfri, så det KAN ju finnas en chans att springa på lördag om denna friskhetsförklaring håller i sig. Men jag vet ärligt talat inte om jag är nå taggad ALLS. Så det blir nog mer motivationshinder än hälsohinder :)
Thursday 2010-11-18 20:42
Ingmarie
Ann-Charlotte; Tack snälla! Vad glad jag blir över dina värmande ord. Och att jag blir glad av DIN blogg hoppas jag du vet. Och jag blir alltid galet sugen på att bli med hus och gård. Pyssla så där som du gör. (Men jag vet att verkligheten inte skulle bi så där idyllisk...)
Och jo, du har helt rätt i att det är sjukt när avundsjukan blir till missunnsamhet. Då är det verkligen sjukt! Avundsjuka som gör att man knyter näven och tänker att "jag kan med" tror jag dock kan vara en drivkraft. Men gränsen är som sagt var hårfin...
Thursday 2010-11-18 21:14
Caroline Ö
Ja, man borde inte försöka vara omtyckt av alla, det är ju omöjligt. Avundsjuka och missunsamhet....ja det själper.
Thursday 2010-11-18 22:13
Ingmarie
Caroline Ö; nej verkligen inte för det ÄR omöjligt. bar abortkastad tid. (I och för sig har jag väldigt svårt att tro att det är någon som inte skulle gilla dig...)
Thursday 2010-11-18 22:15
Carina
Vilket bra och tänkvärt inlägg Ingmarie! Jag tränar nog inte heller tillräckligt för att få onda ögat av någon och så är jag inte på den nivån att någon i hela världen kan vara avundsjuk på mig.

Men jag håller med övriga inlägg här, man ska inte lägga krut på de surkartar som är avundsjuka och missundsamma. Försöka borsta av sig skiten och gå vidare och lägga fokus på de människor som faktiskt betyder något. Som tur är så är ju de allra flesta människor trevliga och vill en väl. Det hoppas jag innerligt i alla fall och det är efter den devisen som jag lever.
Kram Carina
Friday 2010-11-19 19:20
Ingmarie
Carina; TACK! kan det vara så? Att det finns en magisk oskriven gräns till vad som är ok kontra inte ok? Vad det än gäller. Träning, jobb, mat, shopping o.s.v. Är det den där lite klassiska "lagom-människan" som bestämmer? Inte vet jag. men surkartarna slänger vi bort för precis som du skriver så vill ju de allra flesta en bara väl. och riktiga vänner vill det definitivt!
Sunday 2010-11-21 18:05
Ann
Åh, vilken skön läsning. Till och med jag får försvara mig både nu och då angående varför jag tränar så "mycket" (värsta relativa ordet, jag tycker ju inte att det är så mycket, motivationen skulle räcka till dubbla pass säkert!!). Framför allt är det ätstörningar man vill diagnostisera mig med. Hahaha. Och jag fattar inte varför på nåt sätt, för jag är inget att vara avis på på något plan och jag äter ju allt, lite till och framför allt skumtomtar ;).
Men de käraste och närmaste är oerhört supportiva såklart.
Jag ska öronmärka det här inlägget, för den här peppen behövs ibland när nån försökt snacka ner mig...
Kram!!
Sunday 2010-11-21 18:07
Ann
Men jag kommer förresten för säkerhets skull ALDRIG mer nämna nåt som låter som ultraintervaller i personalrummet på jobbet. Jag blev nästan lynchad då. Av lönnfeta rökare. Helt galet!
Sunday 2010-11-21 18:13
Ingmarie
Ann x2; Jo GÖR det! Berätta hur mycket du tränar och hur himla KUL det är och hur BRA du mår och hur HÄFTIGT det är! Då får du bara avundsjukingarna att må ännu sämre. ;-)Och direkt efter du berättat så stoppar du en, nej TRE, skumtomtar i munnen. :-) Tjoho! KRAM

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?