Weblog #2680

Monday 2010-12-06 22:18
Author: Ingmarie Nilsson
Ett måndagsförslag (för denna och alla andra)
Ingen kan väl idag förneka att köttproduktionen är en av våra absolut största klimatförstörare?

Dessutom bidrar den till att både människor och djur svälter och lider och att vår natur förstörs som jag skrivit om innan.
Enligt FN används så mycket som 70% av världens jordbruksmark för att djuren ska få mat.
Regnskogarna skövlas i en rasande takt och blir det inte ett stopp så har vi snart förgjort oss själva.
Att gå via djuret för att vi ska få mat är en enormt onödig omväg som skulle mättat oräkneliga små och stora magar om grödan blivit människoföda direkt i stället.
Och djuren i djurfabrikerna skulle ha sluppit sitt lidande.

Nu inför jul blir efterfrågan på "grön skinka" skyhög men resten av året?
Vad händer då?
Lider grisarna mindre i juni och oktober?

Denna måndag är visserligen över om några timmar men jag vill ändå slå ett slag för en Köttfria måndag.
Om alla drar sitt lilla strå till stacken genom att äta vego en dag i veckan, kommer vi att göra både oss själva och vår planet en stor, stor tjänst.
Ta tillfället i akt och testa!
Vegomat är gott, nyttigt, billigt och miljövänligt

Så våga.
Varje måndag.
För människan, djuren och vår jords skull.

13 comments to "Ett måndagsförslag (för denna och alla andra)"

Tuesday 2010-12-07 05:46
Camilla
Ja, vår köttkonsumtion i västvärlden har skjutit i höjden efter andra världskriget. Förr var kött en lyxvara och borde vara det även i dessa dagar. Tyvärr syndade jag denna måndag och åt älgstek med kantarellsås... Hur räknas det? Älgen har ju levt i skogen i frihet.
Tuesday 2010-12-07 10:16
Ingmarie
Camilla; Liksom godis och läsk var en lyxvara... Knasigt... Om man nu nödvändigtvis ska äta kött är "vilt" eller kött från smågårdar där djuren lever djurliv det klart bästa. Jakt är ett ämne som kan skrivas 1000 tals spaltkilometrar om. T.ex. om skadeskjutningar på både vilda djur och hundar (och människor), miljöförstörelsen från allt bly (och bil-de cyklar ju knappast..), (för)störd fauna och det faktum att jägarna är en av de största motståndarna till mångfald. De vill kunna döda sina älgar och rådjur i fred... Oavsett så kan, och bör, alla dra ner på sin köttkonsumtion.
Tuesday 2010-12-07 18:47
Magnus
Hmmm - rätt spännande. Tog upp detta med familjen vid middagsbordet idag (kyckling och curry för dem, chili con carne för mig - storsyndare alltså) och mina ban tyckte det lät bra :-) "Vi kan ju äta pannkaka" var deras kommentar :-) Tänk vad lätt det blir om man inte gör det så svårt... Barn är sinnrika små varelser :-) Lutar nog åt köttfria måndagar här i Bro :-) Man måste ju testa innan man tycker - eller hur?
Tuesday 2010-12-07 19:59
jesperson
Med risk att bli utskälld så är jag både köttätare och jägare =)

Men jag håller med dig Ingmarie vår överkonsumtion av kött, godis ja all föda ger inte ett hållbart system. Jag är stor förespråkare av närproducerade produkter och ett stopp av import av saker från alla världens hörn. Till exempel har vi världens bästa vatten i Sverige och ändå konsumerar vi gigantiska mängder vatten på flaska som transporterats bilvägen från Italien mm

Jag har under det senaste året förespråkat med konsumtion av fisk så varför inte införa en dag i veckan som är totalt köttfri. Jag hakar gärna på och tar ett steg till att vara klimatsmart =)

Fick du mitt mail? Kram J
Tuesday 2010-12-07 20:46
Ingmarie
Magnus; helt rätt! Smarta ungar! :-) Gör dem på fullkorn och ägg från glada hönor bara och glöm inte grönsakerna. :-) Klart ni ska testa! Vad har ni att förlora?

jesperson; Skälla hjälper ju knappast så det kommer jag inte att göra. Var och en måste komma till en egen insikt och se sig själv i ett större sammanhang. Men du, fisk är INTE vego. Inte fågel eller skaldjur heller. Förstår inte varför folk tror det? Dessutom håller våra hav och sjöar på att bli helt utfiskade vilket i sin tur gör att det blir en extrem obalans i form av att andra djur (ex. sälar, andra fiskar, delfiner, valar, hajar o.s.v) blir utan mat. De dör ut, söker sig till fel miljöer (nära bebyggelse där de blir störda) eller som i Egypten, attackerar människor. Havs- och sjömiljön blir även helt fel (tex växer sjöar igen, algblomningen ökar o.s.v) vilket i sin tur påverkar resten av jorden.
En helvegodag/vecka klarar ALLA.
Jag fick ditt mail. :-) Svar skickat.
Tuesday 2010-12-07 20:48
Markus
Varje dag är köttfri måndag! *hahaha*
Tuesday 2010-12-07 21:09
Ingmarie
Markus; Tycker jag med! Men du vet, man får börja smått när man ska få andra att haka på. :-)
Saturday 2010-12-11 16:25
Sofie
Håller helt med dig om att vi alla borde äta mindre kött och jag kan glädjande nog berätta att jag sedan NY nästan bara äter grönt...

Tycker att det är din förtjänst och jag TACKAR dig för att du tog med oss till de supertrevliga veggoställena som öppnade ögonen för nyttig grön mat.

Kramar Sofie
Saturday 2010-12-11 16:35
Ingmarie
Sofie; Nej men åh vad roligt! Vad GLAD jag blir! Hoppas verkligen vi ses nästa helg! Då blir det till att testa Malmös vegoutbud. :-)
Stor, stor kram
Sunday 2010-12-12 21:25
Karlsson
Ett fantastiskt förslag tycker jag! Själv har jag varit köttfri ett tag redan.
Såg ett TED-talk här om veckan som tar upp frågan om det inte är dags att börja äta andra djur än "vi" är vana vid. Om inte annat så för miljöns skull, titta: http://www.youtube.com/watch?v=O6GimGZz6a8
Sunday 2010-12-12 22:09
Ingmarie
Karlsson; Vad roligt att du med hittat till vegovärlden! Intressant film. Jag har aldrig förstått varför köttätare inte skulle kunna äta vilket "kött" som helst.
Monday 2010-12-13 15:40
Ann
Jag rättfärdigar mig med att jag äter mycket mer fisk än kött och extremt sälla fläskkött. En helt vego dag i veckan blir det dock aldrig, men jag är inte den som är den. Utmaning antagen!
Idag har jag dock köpt en julskinka av den ekologiska sorten och jo, det kommer bli en skinkmacka ikväll...
Kram på dig!!
Monday 2010-12-13 21:02
Ingmarie
Ann; Härligt! Go girl! Som jag svarade ovan så är fisk i allra högsta grad kött det med. Människans enorma konsumtion gör våra hav och sjöar utfiskade vilket i sin tur ger katastrofala följder. Hoppas du väljer ekogris annars med för jag tror de lider även mellan nyår och jul...

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?