Weblog #2785

Thursday 2011-03-03 17:32
Author: Ingmarie Nilsson
Händelselöst
Det händer inte så mycket när det är sovdag.

Eller sov och sov förresten.
Ingen kan anklaga mig för att ha sovit varken bra eller för mycket i alla fall.
Kom i bingen strax efter kl. 9 och sov halvdant till strax efter kl. 14 när jag masade mig upp.

Rent hopplöst det där.
När man egentligen är toktrött men inte kan sova.
Min mat- och sovklocka blir liksom helt rubbad.


Det är just "dagsovandet" som är det knepiga i nattjobbandet. Funkar inte det så blir det väldigt tungt och segt efter ett tag.
Faktiskt helt omöjligt.
Jobbade natt i en himla massa år på 90-talet men till slut gick det inte just för att jag inte sov på dagen.
Tänkte att kroppen blivit annorlunda nu, för det har den ju, och skulle greja det hela lite bättre.
Tiden får utvisa hur det blir.
Jag tänker i alla fall inte börja må så där dåligt igen då jag var konstant trött och helt upp- och nedvänd i kroppen.

Men i stället för att såsa omkring här hemma och bli ännu segare så tog jag en snabbfika och stack ut.
Och se på attan!
Kroppen var pigg trots sömnbristen.
Eller kanske just därför.
Stresshormonerna kan göra kortvariga underverk.

Körde ett gäng av min "korta" backar, 16 närmare bestämt, och fick ihop 80 min. härlig löpning.

Finns t.o.m kvar tid för en liten tupplur innan jag ska iväg igen och turligt nog ringde sovklockan precis nu. :-)

12 comments to "Händelselöst"

Thursday 2011-03-03 21:07
Johanna
Hej igen!Hoppas du fick en powernap,känner igen mig precis i det du beskriver,kroppen är toktrött och vill sova men någonstans i din kropp så finns det en nervsträng som inte riktigt vill koppla av. Nu kanske du även är lite spänd för hur din kropp skall reagera på nattjobb igen.klokt att du redan har bestämt dig ifall det inte funkar. Jag minns speciellt en HORRIBEL natt jag hade för ett par år sen. Vi hade urakuta operationer hela natten(omedelbart kjesarsnitt,trepanation och en Aorta som grädde på moset..)Vi har ju bara ett op-lag på natten(2op-ssk,2ansk+us) så vi slet som djur.När klockan blev runt 6 på morgonen var vi äntligen klara med aortan,när jag skulle göra den sista nedräkningen insåg jag att vi glömt en duk i buken!!!(minns att vi hade runt 60st)Alla höll på att börja grina när vi var tvungen att sprätta upp buken igen(pat skulle ju förvisso fortsatt ligga i respirator men ändå)jag kände mig väldigt skyldig!!
Thursday 2011-03-03 21:25
johanna
Det blev inga påföljder för mig personligen i och med att det upptäcktes när pat var kvar på sal,men REGEL nummer 1 är att op-sskan skall ha all kontrollräkning klar för sig innnan man sluter peritoneum. Har du varit med på en akutaorta?det är iallfall ett ENORMT stort sårområde och litervis med blödning men inga förmildrande omständigheter,det spelar ingen roll ifall man har 65 dukar och lika många nålar,allt måste ju stämma.Vilket fall som helst när jag ÄNTLIGEN efter skräcknattens 10 timmars adrenalinpåslag fick krypa ner i min trygga säng så kändes kroppen helt GALEN.Jag var helt slut med adrenalinet hade kickat igång min flyktväg.Jag kunde verkligen inte komma till ro och det värsta var att jag hade 1 natt till framför mig. jag fick panik.kunde inte kontrollera min kropp.Vidrigt.jag tror jag nickade till någon timme efter lunch men mer blev det inte.Tack o lov så minns jag att natten därpå var mycket lugnare
Thursday 2011-03-03 21:36
johanna
Jag är övertygad om att denna händelse hade med nattarbete att göra.klockan 4 på morgonen vill INTE kropp och själ vara vaken.Ja det är verkligen ett gissel det här med nattarbete.Jag menar du är ju inte hemma förrän vid 8.30 på morgonen och då har ju kroppen liksom kommit in i dagsrytmen igen och då måste du tvinga den att sova.Jag har haft tur senaste året,har inte jobbar så mycket natt,om jag måste så tar jag bara 1 i taget.Nu när du fått ta del av min värsta natt så kankse du inte i skrivande stund har det så illa på Huddinge post.op?själv är jag så där behagligt endostinn efter att bra träningspass!Hoppas natten blir lugn.Kämpa på mot nattdemonerna(eller de kommer nog först imorgon...!skämt)Nu blir det spikmattan och en god bok innan dax för sängen(bli inte avundsjuk nu.)kram
Thursday 2011-03-03 22:32
Lennart
Hej Ingmarie!
Vad duktig du är! Jag sommarjobbade på ett bageri en sommar när jag var ung och då började vi 04.00 vilket rubbade min dygnsrytm lite och jag var också så där trött och slö efter jobbet (vid 14.00) så jag förstår.

Superbra att du kom ut på ett backpass!
Friday 2011-03-04 01:08
Ingmarie
Johanna; Jag känner igen mig EXAKT! Kroppen är så stirrig att jag nästan får panik! Hjärtat bankar som om det ska hoppa ur bröstet och det liksom kryper i både skinnet och blodet. Vidrigt! Sen somnar man någon timme och sover som en medvetslös ( i bästa fall) eller så är man i någon slags dvala så det ändå inte känns som om man sovit.
Läskigt det där när man stressat som en tok en hel natt. Det är verkligen inte bra... Just nu har jag det väldigt lugnt och behagligt. (Peppar, peppar) Det jobbiga med det kan vara att man nästan blir lite arbetsskygg. I synnerhet vid 05. ;-)
Och JO, jag är avis på hur du fick tillbringa din kväll! Gillar du spikmattan? Använder du den för något särskilt? KRAM

Lennart; Åh, tack men jag vet inte om jag är så "duktig". Men någon måste ju göra detta jobbet med. :-)
Och jag hade tycker det är MYCKET värre att börja kl 04 eller 6.45 som dagpersonalen gör.
Friday 2011-03-04 02:50
Taina
Beundrar dig som tar dig an ett uppdraget igen trots det som hände under 90-talet. Men kanske det är en fråga om tid. Tid att vänja kroppen vid det. Att du sedan finner motivationen att träna (orken har du) är grymt imponerande. Vissa hade lagt sig i soffan och käkat godis och kollat på skräpTV. Men inte Ingmarie. Superkvinna där!

Kram kram
Friday 2011-03-04 03:12
Ingmarie
Taina; Superkvinna vet jag inte om jag, kanske snarare extremt envis, men TACK! Å andra sidan har jag varken barn eller hus som du har. Hade säkerligen däckat efter bara en av dina dagar!
Tiden får som sagt var utvisa om jag pallar. För SÅ envis är jag inte. ;-) KRAM
Friday 2011-03-04 07:50
anneliten
Jobbade själv natt ett par somrar för länge länge sedan - inget för mig. Sov halvtaskigt och trivdes liksom inte med att vara vaken på natten. Nu var ju jag utomhus en del (nattpatrull i vården) - det kanske känns annorlunda i ett upplyst sjukhus? Inte som natt liksom.

Men jag förstår hur du tänker - om du får till det så blir det mer tid över för träning och annat du vill göra.
Friday 2011-03-04 09:18
Maria
Problem med dagssovandet låter inte bra. Att inte kunna sova eller få tillräckligt mycket sömn ger inget gott. Att vara enormt trött och ändå inte kunna sova - är ju som ren tortyr till slut! Hoppas det löser sig.
Haha, projektet jag :) Efter att "ha tagit det lugnt" ett tag så kliar det i mina projektsökande "geniknölar" :) Men det är ett projekt som är en liten hemlis än så länge. Lite mysteriskt sådär :) Hoppas du får en fin helg (med sömn och sol:D)
Friday 2011-03-04 19:25
Ingmarie
anneliten; jag gör det enbart för att få mer ledig tid men om det blir att jag inte är ok förrän lagom till nästa nattpass så är det ju liksom meningslöst. Jag gillar egentligen inte heller att vara vaken på natten och det är inte lättare på en avd. :-(

Maria; Ja tortyr är det verkligen! Men jag får som sagt var se tiden an.
Hemlisar är kul men jag hoppas du inte väntar för länge innan du "avslöjar" den. :-) Önskar dig en fin helg med förstås!
Friday 2011-03-04 19:43
Anna
Tyvärr fixar jag heller inte riktigt det här med att sova på dagen. På vintern gick det ju ganska okej men så fort vår och sommar kom gick jag runt med fem timmars sömn i kroppen. Att sova på em gick bort helt för mig. Jag kan helt enkelt inte slappna av då. Det är synd för nattarbete är positivt på många sätt. Man får mer tid och hinner med en hel del. Dessutom är det ju på natten det händer... Hoppas det löser sig för dig, det tar ju ett tag att komma in i allt kan jag tänka. Skönt att löpningen klingade bra trots dålig sömn.
Friday 2011-03-04 20:11
Ingmarie
Anna; Jag är nog samma som du. Men i dag hade jag LÄTT kunnat sova hela dagen! Ska kanske satsa på 3 nätter... Vet sen innan att det är ganska "lätt" men det blir förstås ännu jobbigare att komma in i rätt rytm igen då...
För visst är det många fördelar med nattjobb. Det är verkligen då "det händer". ;-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?