Weblog #2806

Tuesday 2011-03-22 00:18
Author: Ingmarie Nilsson
Måndag med extra allt
Det blev ingen punktering efter gårdagen.
Tvärtom får jag nog lov att säga. :-)
När jag dessutom slapp den där 2½ kg klumpen till ryggsäck och "bara" hade midjebälte med lite vatten i en flaska så kändes benen ännu lättare.


Lät näsan och lusten bestämma vart jag skulle springa och i ärlighetens namn vet jag inte riktigt var jag har varit.
Men jag kom hem. :-)
2 timmar och 40 minuter travade jag runt på okända såväl som kända vägar och än en gång tackar jag kroppen (särskilt fötterna) för att den går med på allt detta asfaltsnötande.
Och tack Newton med förstås. :-)
(Jag vet att jag tjatar om de där dojjorna men du måste förstå vilken lycka det är att kunna kuta utan att det känns som om fötterna ska gå sönder.)


Någon mer träning har det inte hunnits med men det betyder inte att jag inte har roat mig.
För det har jag.

Jobb inne i stan innebar t.ex. även en fika med fantastiska Mia.


Som alltid ger hon massor av energi och inspiration så det var med ett stort leende på läpparna jag tog mig till Täby Park Hotell för att lyssna på Jonas Coltings föreläsning Den nakna hälsan


Bland alla åhörare så hittade jag ingen mindre än Super-Micke.


Ännu en anledning att le stort denna härliga måndag!

Eftersom jag aldrig träffat Colting innan, och i ärlighetens namn inte ens läst hans böcker särskilt noga heller, så var jag ganska neutralt inställd.
Men samtidigt, med tanke på all promotion både han och hans böcker har och har haft, så var förväntningarna minst sagt höga.
Så mycket hade jag ju också förstått att Jonas berör på ett eller annat sätt.
Det verkar som om antingen gillar man honom eller så verkligen ogillar man honom.


Nu vet jag vad jag tycker. :-)
Jag gillar honom.
Av allt det han bl.a pratade om; hälsa, mat, träning, inställning, fokus, tålamod, myter, livsstil m.m., så höll jag med honom till 90%.
Det jag inte höll med om var t.ex. att han anser att vi ska äta mer animaliskt mättat fett.
Något jag alltså inte håller med om.

Lite ifrågasätter jag även hans förespråkande av barfotalöpning eftersom jag inte tror att det är bra för alla, men jag tror heller inte han menar det egentligen.
Tiden fanns bara inte riktigt för ett djupare resonemang.

Jag gillar hans sätt att provocera, ifrågasätta och röra om i grytan och jag håller fullständigt med om att på tok för många har gått på livsmedelsverkets rekommendationer, alla dessa olika dieter, "pastakonspirationen" och att vi ständigt måste ha nya kolhydrater för att orka träna.

Jonas gav verkligen det han lovade.
Inspiration och motivation.

Har du möjlighet så rekommenderar jag verkligen att du går och lyssnar på honom under hans Sverige- turne´.
Jag kan nästan lova att du inte kommer att gå därifrån oberörd. :-)

Av mig får han 5 av 5 möjliga trots att maten var slut när jag väl köat mig fram till fikabordet.;-)

11 comments to "Måndag med extra allt"

Tuesday 2011-03-22 03:13
Andrea
Haha jagär en av dem som ogillar honom.. :)
Tuesday 2011-03-22 07:46
Katarina
Vad du än gör LÄS INTE Jonas senaste bok. Håll kvar vid den känsla du fick live.
Jag lånade ett ex när vi var på Fuerteventura och den var så dålig att jag blev arg.
Layouten är förfärlig, likaså språket och korrekturen...
Känns som något som är skrivet under ett toalettbesök på en toarulle. Förvånad eftersom Jonas verkar vara noga med just språket.
"Jag vill bara se bra ut naken" tyckte jag var bra skriven och underhållande, därför blev jag verkligen förvånad över att den senaste boken höll så dålig kvalitét. Och dessutom en massa reklam??!
Det känns inte som den är 100% Jonas Colting.

Inte mera kött, ägg, mjölk osv
Inte utesluta, men ställa högre krav på hur djuren lever, äter och dör...

Kram snygging:)
Tuesday 2011-03-22 07:52
anneliten
Jag har varken läst eller hört Colting så egentligen borde jag inte tycka något. Ändå är jag mycket skeptisk. Jag har svårt för att folk tjänar mycket pengar på att ge andra människor kostråd som inte är särksilt beprövade - tänk att få någons hjärtinfarkt på samvetet. Det kommer man förstås inte att få veta men ändå...
Tuesday 2011-03-22 09:48
Ingmarie
Andrea; Varför undrar nyfikna jag?

Katarina; Jag har hört det med. Att sista boken är en k-a-t-a-s-t-r-o-f. Så jag behåller känslan och skiter i att läsa boken. :-)
Och absolut ska/bör människor som väljer animalier ha skyhöga krav på hur djuren har haft det. Men han sa inget om det... :-(
Och allt för många verkar glömma/inte bry sig. :-( :-(
KRAM

Tuesday 2011-03-22 09:48
Ingmarie
anneliten; Ja det där är absolut livsfarligt och dessvärre är han inte ensam om det...Effekten av t.ex. LCHF dieten har vi inte sett ännu men nya studier visar på att det är förödande för t.ex. hjärta och kärl. (Big surprise! Not...) Jag fick dock mer en uppfattning om att han ifrågasätter det gängse kolhydratstänket vilket jag med gjort både länge och väl. Han tycker vi ska äta mer (enbart) enkel, fullvärdig kost och att vi måste ta oss tiden att välja bra grejer, laga maten, äta i lugn och ro och rata allt som heter light.Svår att inte hålla med där även om jag tycker att kött och animalier ska skippas. Jag skulle heller aldrig få för mig att äta hans frukostförslag... ;-)
Tuesday 2011-03-22 10:07
Gunnar
Ingmarie, de studier du pratar om (jag antar att du menar de som Hellenius referar till) var inte LCHF; i dem åt deltagarna mellan 37-60E% kolhydrater, och det var alltså långt ifrån LCHF.

Anneliten: Om du antyder att Coltings råd skulle leda till hjärt-kärlsjukdom är tyvärr du också fel ute. Korrelationen mättat fett-hjärt-kärlsjukdom håller inte längre; se tex nedanstående metastudie:

http://www.ajcn.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract

Seriöst, ni borde läsa på lite mer...
Tuesday 2011-03-22 10:34
Ingmarie
Gunnar; Tack för kommentaren. Ja vi borde väl kanske alla läsa mer om allting, du med kanske, men det är en omöjlighet att läsa allt. Jag tror inte att det finns enbart en sanning eller att allt är antingen svart eller vitt. Det är att förenkla det oerhört för sig själv. Oavsett vad studier säger så är inbegriper inte min livsfilosofi att döda och äta djur.
Av etiska, hälsomässiga, globala, miljömässiga och humanitära skäl.
Tuesday 2011-03-22 19:54
Carina
Har inte läst något av honom och har inte hört honom.

men som du skriver, det finns en uppsjö med åsikter om mannen!
Tuesday 2011-03-22 20:06
Ingmarie
Carina; Ja verkligen! helt otroligt egentligen! "Alla" tycker liksom något om honom. Så oavsett verkar han har lyckats för jag tror det är exakt det han vill...
Tuesday 2011-03-22 22:49
Andréa
Ja eller egentligen ogillar jag ju inte honom som person (det kan jag ju inte göra eftersom jag inte känner honom) utan många av hans åsikter, främst gällande kost. Jag håller dock med honom om vissa grejer. Jag var på en föreläsning med honom en gång och det började faktiskt riktigt bra. Större delen av träningsbiten var riktigt bra. Men när han sedan kom in på kost så blev det hela liksom ett skämt.. (Jag bloggade om det och ska se om jag hittar inlägget) Jag tycker tex att det är ganska orättvist att jämföra havregryn med pulvermos.. dock tror jag (som jag skrev i det där blogginlägget) att vi egentligen har en hel del åsikter/tankar gemensamt, men att jonas liksom drar det hela till sin spets. kanske för att få mer uppmärksamhet??
Tuesday 2011-03-22 23:10
Ingmarie
Andréa; Jag tror vi tänker lika.Är inte heller på samma linje som honom rent kostmässigt men han har vissa poäng. Jag tror också, precis som du, att han gärna drar saker till sin spets just för att skapa debatt och för att få människor att tänka efter. Och det är det jag gillar. "Uppladdnings-boken" är inte sanningen på allt. Jag har t.ex. aldrig laddat inför ett långlopp med pasta! Aldrig! Men det har gått bra ändå. :-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?