Weblog #3043

Tuesday 2011-10-11 20:09
Author: Ingmarie Nilsson
Tröskel(knep)
Tröskelpass är ingen walk in the park precis. Faktum är att de är de pass jag har mest "ångest" inför och verkligen gruvar mig inför.

Att ligga "på gränsen" under lång tid kräver mycket av både kroppen och psyket.
Men det är grymt effektivt!
När man vet syftet och varför man gör en sak, och har målet klart, ja då blir det i alla fall lite lättare.
Sprang 15 km i tröskelfart i dag. Plus upp- och nedjogg förstås.Det är sällan jag är direkt "sugen" på den här typen av pass, och i dag var inget undantag, men ändå gör jag dem.
Varför?
Jo för att jag vet att de hjälper mig mot det jag vill, för att tillfredsställelsen av att ha gjort ett är hundra gånger större än ångesten före, för att jag innerst inne vill och för (att jag vet) att jag kan.

Höll ganska exakt samma fart som mitt 12 km tröskelpass förra veckan och då hade jag inte söndagen i benen (fast jag får nog lov att erkänna att benen känns nästan snuskigt bra) så det borde vara ett gott tecken.


När (för det är sällan om) det blir kämpigt under de här passen tar jag till mitt lilla "knep".
Det är inget märkvärdigt eller konstigt.
Helt gratis är det också!
Tyst i skallen rabblar jag två olika mantra.

Det ena är; Nice and easy, nice and strong (påhittat av mig själv) och det andra är Sat nam. (Används ofta i Kundalini Yogan och betyder ungefär "Jag är sann" eller "Sanning är min idientitet".)
Inbillning eller ej, det funkar (för det mesta) för mig. :-)

"The mind gives to you, you are not given to the mind". Läst på en Yogitepåse
"The mind gives to you, you are not given to the mind". Läst på en Yogitepåse

Men ingenting är starkare än sin svagaste länk och även om jag varken någonsin kommer att sätta några personliga rekord eller leva proffsliv igen så vill jag vara frisk, hel och bevara den där speciella känslan som bara löpningen kan ge mig.
Det är bl.a. därför jag besöker min kroppshe(a)lare Danne regelbundet.

Han kollar upp hur min kropp mår, behandlar det som behövs och framförallt ger han mig inspiration och kraft!
I dag besökte jag honom ute i Haninge och det bra där är att vägg i vägg ligger det här;

Torvallabadet
Torvallabadet

Bara att traska rakt ner i plurret för lite vattenlöpning alltså.
Mycket bättre än så där kan det väl knappast bli?

9 comments to "Tröskel(knep)"

Tuesday 2011-10-11 20:21
jona
Stark, snygg, snabb, seg, sexig, slug!

Härliga mantran!

Och himlen är dessutom blå.

Kram
Tuesday 2011-10-11 20:24
Lisa
Sicken Marathonform! Om man kan oka 3km pa troskeln fran en vecka till en annan, och anda halla samma fart ar man I bra form:)... Jasa, det hette Tingvalla, min lakare haller till I Torvalla! ;)
Tuesday 2011-10-11 21:43
MarathonMia
Hur håller du farten hela tiden? Att ligga och mata precis under tröskeln så långt kräver en enorm tankeinsats - jag tror att jag skulle glömma bort mig och kolla in omgivningarna och automatiskt sänka tempot - inte för att jag vill, utan att det handlar om så lång tid.

Tips tack :)
Tuesday 2011-10-11 22:14
Ingmarie
jona; Och månen är full på natten. Älskar mantra. Ska lära mig så många min skalle kan klara. :-) tack vare dig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lisa; Pinsamt. det HETER Torvalla har ändrat... :-)Och jag skrev ju inte VILKEN fart. ;-)

MarathonMia; Fokus, fokus. Mantra, mantra. gasa, bromsa,gasa, bromsa. Om och om igen. Övning ger färdighet! Börja med 20 min. och öka successivt varje eller varannan vecka. Du kan!
Wednesday 2011-10-12 00:00
Martin
Nämen vad kul att vattenlöpningsdrottningen hittat ut till Haninge! Där har jag ju trampat runt några timmar :-) Underbar läsning med tröskelmantran! Måste prova ditt "nice and easy, nice and strong", verkar lite festligare än Paula Radcliffe som räknar ner baklänges från 100? Själv brukar jag köra med "stark som en oxe, lätt som en fjäder" eller bara "volare,volare,volare" när flytet infinner sig. Tyvärr inget flyt för undertecknad just nu. Ryggskott delux gör att jag varken kan springa eller sova. Lycka till i New York! Håller tummarna för dina tår.
Wednesday 2011-10-12 07:19
bureborn
Själv brukar jag svära ramsor i takt. Funkar också som mantra. :-)
Fast det blir inte tröskelpass så ofta. Dels för att jag, precis som du, gruvar mig för dem. Och, till skillnad från dig, fegar ur och gör ngt annat istället. Men också för att jag ine riktigt vet var min tröskel är. Kanske borde man ge sig själv ett test i julklapp.
Wednesday 2011-10-12 09:17
Ingmarie
Martin; Så det är DÄR du härjar runt! :-) Nästa gång får vi försöka tajma varandra. Fint men just när jag var där var det sjukt mycket folk.
Ryggskott låter pest. Har du fått hjälp? Kan du vattenlöpa? Krya på dig!

bureborn; Haha. För mig skapar dock svordomar en negativ känsla. Ge hellre dig själv snälla ord och tankar i julklapp. :-) "Tröskeln" är den fart när du precis börjar känna mjölksyra. Då ska du dra ner en aningens aning på farten tills den försvinner och sen gasa på tills du känner den igen, bromsa, gasa, bromsa, gasa.... Ja du fattar nog. :-) Maxtest kan du göra själv om du vill jobba mer efter pulsen. (Hitta på nätet eller läs i min bok t.ex om hur du gör)
Lycka till!
Wednesday 2011-10-12 18:41
Snorkkis
Sådana tröskelpass har jag faktiskt inte stött på tidigare - har trott att trösklar är ngt man springer kortare distanser än så, men nu lärde jag mig nåt nytt! Känns formen annars som du vill att den ska göra såhär några veckor innan NY?
Wednesday 2011-10-12 20:21
Ingmarie
Snorkkis; Trodde du? Man kan springa tröskel hur långt och länge som helst! Meningen är ju att man ska höja sin mjölsyratröskel och det är just genom dessa pass man gör det. :-) Och formen...Tja, den är som den är och jag är glad för varje dag allting funkar. :-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?