Weblog #3247

Monday 2012-04-02 21:15
Author: Ingmarie Nilsson
Du har lyxen att kunna välja
Var du med?

Och släckte lamporna under Earth hour i lördags.

Det var vi.


Inte för att vi är särskilt "duktiga" eller för att spara på elen (även om det blev en bra bi-effekt) utan för att markera att vi alla bör tänka efter vad det är vi gör med vår planet.
Innan det är för sent.

För det kan vi!

Att köttindustrin är den enskilt största miljöboven är det väl få som förnekar nu för tiden?
Eller att djur känner?
Att jag brinner för djurens väl är heller ingen hemlighet.

Jag har väldigt svårt att förstå hur man som människa, i alla fall om man säger sig vara djurvän, kan välja att låta lidandet som miljontals djur får utstå för att vi ska få (billigt) kött får fortgå.
Det kommer det nämligen att göra så länge människor efterfrågar och köper det.

För mig är det självklart att leva vegoliv men jag vet att många inte vill det och jag har fått lov att acceptera det.

Jag önskar dock att fler gjorde medvetna val när de handlar sitt kött och varje vecka hade en köttfri måndag.
Det är så enkelt och skulle bespara inte bara djurens lidande utan även gynna miljön, andra människor och din egen hälsa.
Kanske skulle en miljöskatt på kött vara en väg till att minska köttproduktionen och dess grymma industri?

Titta på det här om du vågar se en del av sanningen om hur djuren behandlas för att det ska finnas kött i charkdisken.

Sen hoppas jag att du åtminstone vill skriva under det här.

Kom även ihåg hönorna nu när det närmar sig påsk.

Kanske tror du att hönorna i Sverige har det bra?
Tyvärr…

6,5 miljoner stackars hönor sitter inspärrade i äggfabriker.
6,5 miljoner.
Det är en hiskelig massa hönor det!
Av de sitter dessutom ca. 2 miljoner av dem inspärrade i burar och endast 12% av hönorna får någonsin se solen.

Läs gärna mer här.

Om du ska äta ägg, vilket man absolut inte "måste" bara för att det är påsk, så välj dem med stor omsorg.
Alternativ hittar du annars t.ex här, här och här.

Att säga "usch" och "åh vad hemskt" och sen inte agera hjälper inte ett skvatt.
Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

7 comments to "Du har lyxen att kunna välja"

Monday 2012-04-02 22:22
Lisa
Är chokladägg ett bra alternativ?:) Jag har fått ett REJÄLT godisåterfall...
Tuesday 2012-04-03 07:58
UlrikaFlodin
Jag får ont i magen av att se djur lida, illamående är bara förnamnet. OCH, ändå äter jag och Stefan kött här hemma... oförsvarbart antar jag. Men vi är båda medvetna om att vi borde dra ned. Och till det bästa är att vi faktiskt har gjort det. Det blir mer rotfrukter nu, mer av det goda naturen har att erbjuda och vi odlar örter i små krukor, bakar vårt eget bröd osv. Vårt miljötänk har ökat enormt. Vi källsorterar i massor.
SJälvklart var vi med och släkte lamporna även om vi höll på att glömma bort oss. Så vi hade släkt en kvart extra för att kompensera vår miss.
Ang hönorna. Min syrra har 6 hönor. De mår super. De får ströva runt fritt i deras trädgård och är så fina. Tänk om alla hönor hade det så.
Bra och tankvärt inlägg!
Tuesday 2012-04-03 08:58
Ingmarie
Lisa; Om de är Krav. ;-)

Ulrika Flodin; Ni är på väg! :-) Man får ta det i etapper så att det blir en del av vardagen. Då blir det oftast både enklast och bäst. Välj svenskt eko kött så blir det ännu bättre! (Kanske ni redan gör?) Importerat (billigt) är garanterat förenat med enormt lidande för både djur och natur...
Och precis så skulle ALLA hönor ha det! De äggen är säkerligen både godare, nyttigare och gladare. Ät och njut av dem!
Kanske kan vi ta en påsklöptur förresten? Låååångsaaaaam. :-)
Tuesday 2012-04-03 09:29
Trillingnöten
Jag försöker göra det jag kan i alla fall. Veggo nån gång i veckan, köpa ekologiskt när det går. Vissa saker är väldigt dyra ekologiskt, och här där jag bor finns det inte ens ekologisk kyckling! Har pratat med affärerna, men de verkar inte villiga att ta in. Efterfrågan är kanske inte så stor just nu?
Egentligen borde ALL djurhållning vara ekologisk. Fördelarna är mycket större, även om livsmedelsindustrin hävdar motsatsen...alla antibiotika som pumpas in i djuren för att de inte ska bli sjuk är helt onödig om man har en human djurhållning.T ex.
Tuesday 2012-04-03 14:11
Markus
Ett vegoliv är ett liv för mig!
Tror inte de flästa vet/vill veta hur stor energiförlusten för köttproduktion är. Tänk om man hade gångat elräkningen hemma med tio men fortsätta få samma elmängd som innan så får man sig en snabb uppfattning. Men då har vi inte räknat in NÅGOT lidande alls. Det är inte inräknat när man bränner upp levande grisar, slår ihjäl hönor, som man har gött så hårt att deras ben knäcks under dem, med tillhyggen och inte heller korna som står ihoppackade liks sillar i stallen.
Vi har inte heller räknat på den otroliga förlust i biologsik mångfald som försvunnit när man brer ut för större och större åkermark för att odla djurfoder. All den regnskog som helt skövlats ner bara för att kunna för djur som sen skall föda oss.
För mig är det ett obegripligt dumt beteende... Lite som att smaska i sig arsenik bara för att det är "gott".
Tuesday 2012-04-03 14:48
Annie
Helt rätt. Klarar man inte av att äta kött som är etiskt hanterat, har man inte rätt att äta det tycker jag. att köpa ägg för 1 kr styck är inte rimligt. Inte kött för 40 kr kilot från Irland heller. Att KASTA kött, är helt vansinnigt. Ger mig kalla kårar. Tack för länkarna!
Tuesday 2012-04-03 19:55
Ingmarie
Trillingnöten;Ja all djurhållning borde verkligen vara eko men så länge folk köoper den (billigare)varianten så kommer det att finnas. Kanske kan man skippa det som inte finns att få kravmärkt? Finns ju massor av goda och minst lika nyttiga vego alternativ! :-)

Markus; jag kan bara hålla med... För mig är det obegripligt hur man frivilligt, och dessutom betala för det, kan äta mat som inneburit så stort lidande. "Värst" är väl de som säger sig vara djurvänner och köper köttet på Lidl...

Annie; Jag skulle kunna säga riktigt "tuffa" saker men inser att det inte hjälper... var och en måste komma till egen insikt om att så länge de efterfrågar köttet så kommer lidandet att finnas. Allt för många säger "åh det där är så hemskt att det kan jag inte se" och sen går de och köper just det där plågade köttet och äter utan att blinka. Ofattbart för mig!
Precis som aporna du vet. Om jag blundar finns det inte...

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?