Weblog #3318

Thursday 2012-06-07 22:55
Author: Ingmarie Nilsson
Maran med lite (sjukvårds)siffror
Så fort det händer något allvarligt med en deltagare under en löptävling, eller vilken idrottsaktivitet som helst för den delen, så blir det nästan alltid genast stora feta rubriker i tidningarna.
Gärna med tillägget, direkt eller indirekt, att det är minsann inte nyttigt att "hålla på så där".

Innerst inne tror jag de allra flesta ändå fattar att det är bra mycket bättre att idrotta än att inte göra det.
Det har ju dessutom visat sig att det oftast inte alls har varit idrotten som orsakat dödsfallet utan att det snarare handlar om något medfött fel hos den som dött.

Jag vet inte varför det ska bli sånt ramaskri varenda gång, eller varför det blir så mycket negativ fokus på just själva löpningen/aktiviteten, de få gånger det trots allt hänt.

Visst är det hemskt och fruktansvärt sorgligt, självklart vill jag att det aldrig ska hända någon någonting, men att kalla löpning för "livsfarligt" är ju bara löjligt.
Den räddar många, många fler liv än den tar.

Även ett så pass långt lopp som ett maraton kan man nog allt säga är "ofarligt".
Faktum är att det händer mer på de korta loppen. Troligtvis för att många är sämre förberedda och "lever på gamla meriter".
I mångt och mycket tror jag att de som skriker mest om hur farligt det är att springa är de som vill ha en ursäkt till att inte behöva kuta eller kanske ens träna alls...

Hur som helst.

Man skulle kunna tro att det under lördagens extremkalla Stockholm marathon skulle bli massor av skador och akutfall men sanningen är faktiskt en annan.

Här är rykande färsk info från sjukvårdsansvariga Christina Wahlstedt om hur det verkligen var;

Trots vädret kom hela 15 968 till start vilket nästan är lika många som fjolårets rekordsiffra. Överraskande få bröt i ruskvädret. 14 686 hjältar tog sig hela vägen i mål.
Det innebär att 92 procent av de startande fullföljde, att jämföra med fjolårets 96 procent, i goda förhållanden.
Vi hade 8 personer som åkte till sjukhus med ambulans,.
En misstänkt hjärtinfarkt på nummerlappsutdelningen precis före start, en höftluxation(?) och sex stycken som var så nerkylda att de behövde sjukhusvård.
Det var inte många som fick problem med fötter eller kräkningar.
De löpare som verkade ha haft det jobbigast var de som sprang under 3 timmar.
De flesta av dem hade för lite kläder och hade inte heller skydd av några löpare framför sig.
På Östermalms IP var många löpare nerkylda, vi gjorde så gott vi kunde med att fylla Danicahallen där nummerlappsutdelningen varit och omklädningsrummen.
På Stadion flyttade sjukvårdskontrollen in i omklädningsrummen där det fanns värme.
När vi förstod hur kallt det skulle bli så började vi med att försöka beställa plastfiltar till alla löpare som gick i mål som vi också skulle kunna skicka ut till kontrollerna.
Det gick inte så vi tömde IKEA i Skärholmen och Barkaby på deras fleecefiltar.
På nummerlappsutdelningen vid sjukvårdsinformationen gav vi också råd om att löparna skulle klä sig efter väder med tights, vindjacka eller långärmad tröja, vantar och något på huvudet.
Innan start delade vi ut massor med sopsäckar som de kunde trä på sig.

Vi lärde oss nya saker under det här maratonloppet.
Vi har ju aldrig haft det så här kallt!
Till nästa år kommer det att finnas foliefiltar i alla sjukvårdslådor och blir det lika kallt en annan gång kommer det att finnas tillgång till varmt vatten vid alla sjukvårdskontroller.

Så så var det alltså med den saken!
Kallt, ja, men särskilt livsfarligt var det då inte.

So keep on running folks! No matter what.

12 comments to "Maran med lite (sjukvårds)siffror"

Friday 2012-06-08 06:31
Anna (orka mera)
Kul med statistik! En eloge till alla funktionärer för ett kanonjobb. Ni måste haft det sju resor värre i kylan. Har inget att klaga på alls! En superorganisation rakt igenom!!! Jag kommer tillbaka, för lite dåligt väder skrämmer inte mig. Och inte andras ord om hur farligt det är att springa heller... (blir alltid upplyst av min mamma om alla hennes bekanta som sprungit mycket och minsann har ont både här och där. Att hon själv har jätteont i knät trots att hon inte sprungit, tänker hon inte på!)
Friday 2012-06-08 06:37
kenn1
intressant! tv fokuserade bara på vädret men glömde det positiva!? 1.mindre vätska går åt för kroppen. 2.mkt syre i luften. 3.vanan många maralöpare har vid sånt väder. 4.medvind oxå,inte bara motvind;) summa summarum: genomsnittligt 1min sämre tid för ex.de 500 första jämfört med förra årets perfekta förhållanden!
Friday 2012-06-08 08:29
Lisa
Intressant läsning!! Jag har också hört att det var färre som blev riktigt "dåliga" iår jämfört med varma år. Våra kroppar är anpassade för kyla här i Norden;)... Fast inte just din, hehe.

Vi ses idag!:)
Friday 2012-06-08 09:27
Ingmarie
Anna(orka mera); Visst är dte där märkligt!? Att det alltid är löpningen som ska få skit. Det skulle med andra ord betyda att de som inte springer aldrig har ont någonstans? Härligt att vädret inte avskräckt dig! Men innan nästa Stockholms mara har vi NY att njuta av! :-)

Kenn1; Eller hur! Hör man bara om "eländet" så blir dte just elände... Vi ses väl v. 27? :-)

Lisa; haha. Nej inte just min. ;-)
Friday 2012-06-08 10:55
kenn1
självklart ses vi då:-) rehabar nu och hoppas på en löpduglig kropp om ett tag! (har du haft hälproblem nån gång,på baksidan? värst på morgonen men d känns hela tiden:-( det är vare sig plantar eller hälsporre,skumt..
Friday 2012-06-08 11:09
Shaman
Väldigt spännande läsning att se vad som händer i kulisserna. Min mamma, som är mycket skeptisk när det gäller det här med att springa långt, skickade mig en länk häromdagen om vetenskapsmän som hade visat att hjärtat tar skada av maratonlöpning. Hon menar förstås väl och vill mitt bästa. Det är dock fascinerande (och bevisar din teori ovan ang vem som skriker högst) att medan hon försöker att varna sin dotter om den farliga löpningen sitter hon och kedjeröker ;)
Friday 2012-06-08 13:38
Jonna
Och därmed basta! Jag skriver under. Väldigt bra skrivet och bra uppmärksammat!
Friday 2012-06-08 15:24
Ingmarie
Kenn1; vad kul! Att vi ses då alltså. Inte att du har ont.:( har aldrig haft sådana problem. Är det inte hälsenan?
Maila mig sen så jag vet var du håller hus när du kommer ner. På lördagen den veckan blir det( lång)löpning med trevliga människor men innan dess ska jag vallat runt dig både i skogen och bassängen.:)

Shaman; haha. Snacka om att sila myggen och svälja elefanterna! man ska vara oerhört kritisk till de där "undersökningarna" och jag är ganska säker på att det finns hundratals som bevisar det motsatta.(det där var säkert några feta otränade forskare ska du se.;) )

Jonna; tack! Bara att sprida vidare!:)
Friday 2012-06-08 19:45
Lennart
Bra skrivet Ingmarie!
Jag tror också att media överdriver det hela lite och när media överdriver kanske andra som också var med börjar överdriva. Sen kanske andra vill "bräcka" tidigare uttalanden så att det blir en spiral.

Jag upplevde inte maran så jättefarligt som många har beskrivit det. Fast det är ju klart... Jag sprang inte enbart med tävlingslinne och kortbyxor.....
Friday 2012-06-08 19:53
Ingmarie
Lennart; Tack. :-) Det ligger nog en poäng i det du skriver. Och förvisso sprang du inte i shorts och linne men å andra sidan var du ute längre än "du brukar" och var minst lika blöt som alla andra.
Sunday 2012-06-10 18:17
Suzan
Spännande statistik! =)
Sunday 2012-06-10 18:49
Ingmarie
Suzan; Och bra! :-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?