Weblog #3476

Saturday 2012-11-03 19:10
Author: Ingmarie Nilsson
Rätt eller fel?
Jag har otroligt blandade känslor inför beslutet att NY Marathon blev inställt.

Så här skriver de i mailet till oss som skulle varit med;

It is with heavy hearts that we share the news that the 2012 ING New York City Marathon has been canceled.

The decision was made after it became increasingly apparent that the people of our city and the surrounding tri-state area were still struggling to recover from the damage wrought by the recent extreme weather conditions.
That struggle, fueled by the resulting extensive and growing media coverage antagonistic to the marathon and its participants, created conditions that raised concern for the safety of both those working to produce the event and its participants.
While holding the race would not have required diverting resources from the recovery effort, it became clear that the apparent widespread perception to the contrary had become the source of controversy and division.
Neither NYRR nor the City could allow a controversy over the marathon to result in a dangerous situation or to distract attention from all the critically important work that is being done to help New York City recover from the storm.

NYRR, in partnership with the Rudin Family and the ING Foundation, has established the "Race to Recover" Marathon Fund to aid New Yorkers impacted by the storm.
Over $2.6 million has been raised, including a $1 million donation by NYRR. We are asking you to join us by making a $26.20 donation, or whatever you can afford, to help bring recovery and hope to those communities and families most affected.
Proceeds will go to Hurricane Sandy Relief, administered by the Mayo´s Fund to Advance New York City. You can also donate to the relief effort through NYRR´s fundraising platform, CrowdRise, which includes the American Red Cross and other charities.

NYRR will redeploy the marathon resources and materials toward the recovery effort. We will share the details of this project as they are finalized in the days ahead.

We all recognize this has been a very challenging time in New York City that has impacted so many people, including you, our runners. Please know that this is one of the toughest decisions we have ever made, and that we deeply appreciate your support.

Å ena sidan är det bra att man lyssnat på människorna som bor där och är mitt i katastrofen, att man visar empati med de lidande och sörjande och fördelar både resurser och hjälp dit det bäst behövs.
(Vilket nog inte är till 10 000-tals löpare).
Och det är bra att amerikanerna visar att det inte alltid är business as usual utan att man ibland behöver tänka om och tänka mjukvara.
Att låta ett maratonlopp gå förbi platser där man fortfarande letar efter döda, ta viktiga resurser från samhället för att serva friska, vältränade löpare och bada i ett överflöd av både det ena och andra samtidigt som människor i den direkta närheten både svälter, fryser och lider känns inte helt rätt.

Men det är förstås inte så enkelt.

För å andra sidan kanske en fest som NY maran, och även en av stadens stoltheter, är just vad som skulle behövas?
Tusentals löpare skänker kläder när de lämnar in sina påsar vid starten, miljontals är de kronor som samlas in genom bl.a donationer och frågan är om det verkligen blir mindre resurser till de behövande bara för att maran går av stapeln?
Och hur är det med alla de som kanske sparat i åratal för att kunna vara med, rest långväga och verkligen längtat efter att få uppleva magin som trots allt är i och runt detta lopp?
Är det "rätt" att säga nej till dem efter att först ha sagt ja, ja, ja det blir ett lopp?

Och å tredje sidan.
Donationerna finns förhoppningsvis kvar och kläder kan skänkas ändå.
Liksom volontärinsatser av olika slag.
Å fjärde sidan kommer säkerligen många av de som sett detta som sin livs resa inte få en enda chans att göra om den.

Jag ställer mig inte på någon sida för jag vet inte vad som är rätt eller fel.
Även om jag har ganska bra "inside-information" så är jag inte där och kan se hur det verkligen är.

Vad jag dock vet är att jag just nu trots allt är glad att jag inte åkte.
Om det var tur, ödet, slumpen eller någon slags inte intuition låter jag vara osagt för vem vet det svaret?

Och oavsett så tycker jag att beslutet om att ställa in kom på tok för sent!
De borde ha bestämt direkt, eller i alla fall senast onsdag kväll, då de såg effekten och förödelsen efter stormen.

Det ska onekligen bli lite "spännande" att se hur de går vidare till nästa år.
Kommer alla få den där garanterade startplatsen som de lovade man skulle få om stormen hade hindrat att man kom till NY?
Kommer man behöva betala den (skyhöga) startavgiften igen oavsett?
Om de ska behålla sin höga status tror jag det behövs ganska mycket Good-will nu...

Hur som helst så fortsätter jag med att november-roa mig.
Min rygg-yoga och mina hemmakurer verkar göra fortsatt gott för min rygg.
Liksom fikat med fantastiska vänner.
Annika, Ann-Sofie och Sara.
Inspiration och glädje på skyhög nivå!

Sara, Ann-Sofie och Annika i mysbelysning. :-)
Sara, Ann-Sofie och Annika i mysbelysning. :-)

Har lufsat runt i skogen både länge och väl.
Njutit av både sol, regn, lera och mossdoft.
Det där är mjumma för både kropp och själ. I alla fall min.Sen kom jag på att det har ju hunnit bli en ny månad så nu har jag sett till att klara av novembers första dopp i Söderbysjön.
Det är fina grejer vill jag lova!
Inte en chans att man varken deppar, är arg eller ledsen varken före, under tiden eller efteråt.

Det var jag och änderna i och en bunt med publik jämte. Nästa gång ska jag ta betalt. ;-)
Det var jag och änderna i och en bunt med publik jämte. Nästa gång ska jag ta betalt. ;-)

10 comments to "Rätt eller fel?"

Saturday 2012-11-03 19:26
Karin
Ja det är inte lätt att bestämma vad man tycker. Allt stämmer ju på sitt sätt. Jag tycker nog det var rätt att ställa in, men att de skulle ställt in tidigare. Rent egoistiskt oroar vi oss för att vi inte får plats nästa år om alla som skulle sprungit i år får en garanterad plats... Hmmm. Gör satsningen (och 50-årsfirandet) nästa år lite knixig. Men det är ju förstås ett sekundärt problem jämfört med NY-bornas problem, såklart!
Saturday 2012-11-03 22:19
Trillingnöten
Det är en jobbig situation det där...jag kan förstå båda sidor ganska väl. Frågan är, som du säger, vad skulle det egentligen "Kostat" att låta loppet gå av stapeln?
Å andra sidan kan ju loppet svärtas ned när folk nästa år och de kommande åren ser loppet som något dåligt eftersom det tilläts vara under 2012 när NY-borna hade det jobbigt. Folk utan hem, utan el, dödsfall...
Jag vet inte. Jag hade inget emot att det skulle fortgå, men jag har heller inget emot att det blev inställt.
De skulle ändå ha ställt in tidigare än de gjorde. Det tycker jag. Fredag eftermiddag är alldeles för sent...
Saturday 2012-11-03 23:42
Johan
Ja det är inte lätt, även om jag lutar åt att det var rätt att ställa in. Jag minns ju hur det var här i Sverige efter Estonia och tsunamin. Hela landet var i chock och det fattades flera konstiga och stressade beslut. Sen kan man ju tycka att beslutet skulle kommit snabbare, men det är ju som sagt var svårt och det var ett svårt beslut. Jag lider med de som skulle springa men springa kan man ju göra igen.
Sunday 2012-11-04 03:01
Daniel
Du har ju läst mitt inlägg ;) Korta versionen är dock att det är rätt att ställa in men fel att man inte gjorde det direkt.
Sunday 2012-11-04 10:07
Ingmarie
Karin; Det ska som sagt var onekligen bli spännande att se hur de går vidare...

Trillingnöten; Tack för att du delar med dig!Du är ju verkligen där! Men som sagt var, svårt beslut...

Johan; Ja hur det än är så lever ju de som skulle kuta. Men lätt är det inte. På något vis blir det "fel" oavsett beslut.

Daniel; Exakt! :-)
Sunday 2012-11-04 13:33
Träningsglädje
nej, springa igen är det faktiskt inte många som kan göra. vi ser på lopp utifrån vårt svenska perspektiv. men NYC marathon är ingen tjejmil direkt. en resa går på rätt många tiotusen kronor - om man ens kvalar in eller har turen att vinna eller köpa sig en plats.

det ska bli mycket intressant att se hur organisationen tar det här vidare.
Sunday 2012-11-04 19:23
Ingmarie
Träningsglädje; Precis. Jag väntar med spänning på svar. har både mailat och frågat och skrivit på FB. :-)
Sunday 2012-11-04 19:29
Taina
Visst är det tråkigt! Givetvis behöver många lite annat att tänka på så som en mara. Men själv är jag helt med på beslutet att ställa in det. Jag tycker det är svårt att bara anklaga för beslutsfattarna. Tycker att det ligger i var mans intresse att inse att detta kunde ske. Ingen kunde förstå omfattningen av katastrofen. Alla resurser som kan tänkas behöva bör fokusera just på det och inget annat. Folk är desperata. Många har förlorat sina hem som de sparat i till i betydligt fler år än vad en träning inför en mara kräver. Lika är det med flygbiljetten som många sparat ihop till är också en liten del av vad hem har kostat för en del. Jag vet att jag sticker ut hakan, men jag ser ju detta dagligen här och var ju med om vinterstormen förra året.
Det går fler maror. Jag önskar att alla de som tog sig dit kunde hjälpa till istället. Tillfredsställelsen bör vara så mycket bättre än att ha avslutat ett lopp.

Kram
Sunday 2012-11-04 19:44
bureborn
Ibland tycker jag att de gjorde fel.Ibland att de gjorde rätt. Och hur jag tyckt om jag själva skulle ha stått på Manhattan med en nummerlapp i väskan har jag ingen aning om. Eller vad jag tycks om mitt hus spolats bort av vattenmassorna.
Men en sak vet jag - du är helt underbart galen som badar utomhus i november! Utan att basta först. :-)
Monday 2012-11-05 10:02
Ingmarie
Taina; Ja hur man än vänder och vrider på det så finns ingen "vinnare". Och det blev ju ganska "bra" till slut ändå tror jag. :-)

bureborn; Haha. Nä där har du fel! Jag är megaklok som badar! (Hade sprungit innan så jag var varm.)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?