Weblog #3609

Monday 2013-03-04 03:41
Author: Ingmarie Nilsson
En rejäl söndagscoctail
Man kan, och får, ju tycka vad man vill om både kyrkan, religionen och den amerikanska (många gånger) dubbelmoralen men att gå i kyrkan här är oftast en helt annan sak än i Sverige.

För det första är det något i princip alla gör på söndagar så därmed är det fullpackat i kyrkan oavsett vilken gudstjänst man går på.
(Det är ofta flera olika tider under dagen att välja mellan. Kanske för att ingen ska kunna slinka undan... ;-) )

För det andra ser inte alltid kyrkorna ut som hemma. Ingen korsfäst Jesus, inga svävande änglar, inga stränga blickar från statyer eller hårda trästolar.
Det är mer troligt att det är en gigantisk sal med mjuka stolar, flera storbilds-tv och en stor scen med blink-blink där ett live-band spelar pop musik.
Prästen är "vanligt" klädd och riktigt underhållande.

Det är mer som en show helt enkelt.

Jag har varit med familjen Porter massor av gånger till "deras" kyrka och även om jag inte "tror" så som de gör så mår jag inte heller direkt dåligt av den där timmen jag tillbringar där då och då. 

Det är ganska skoj.
Prästen säger oftast mycket tänkvärda ord som s.a.s "funkar" oavsett vad man tror på och stämningen är otroligt lättsam.
Jag följer framförallt med av respekt till Trish och hennes familj (även om det ju faktiskt är en viss dubbelmoral i det också ) och för att hedra Pat och Connor som jag vet skulle ha uppskattat det.
Jag tror faktiskt det är lite "bra" att gå utanför sin egen lilla sfär ibland och försöka förstå hur andra tänker, hur andra gör och hur andra ser på livet.

Och döden.

Jag vet att efter olyckan så har både Trish och Shannon haft stor, stor hjälp av sin starka tro.
Om någon dag eller två ska jag berätta mer om hur de mår, hur det är och hur jag själv känner...Efter kyrkan blev det lunch med goda vänner och sen vidare till något helt annat.

Det kan ju verka galet att ha National Indoor Championships när solen skiner och det är shortsväder ute.
Men så är det.
Fredag till söndag har det tävlats i Albuquerques megagigantiska inomhushall och i dag kunde jag lite fint glida in för att kolla eftersom Trish skulle vara prisutdelare på damernas höjdhopp.

Riktigt kul eftersom det är för både seniorer och veteraner.

Att vinna "Masters" här är stort!
Inte som i Sverige där veteraner mest verkar anses vara ett gäng där bäst-före-datumet gått ut för längesedan och veterantävlingar kanske nämns i förbifarten eller om det sätts något hejdundrande rekord.
Mycket trist och korkat tycker jag.

Inte bara för att jag själv tillhör den där skaran som kallas veteraner utan framförallt för att främja och uppmuntra människor att idrotta oavsett ålder och för att man ska kunna tävla under hyfsat samma förutsättningar.

Och förresten, visst låter "Master" bra mycket bättre än "Veteran""?Min egen träning, för den som är intresserad, denna dag har bestått av 70 min. lugn löpning (så lugn den nu kan bli i backarna här) och 50 min. vattenlöpning med trevligt sällskap.

Tack & kram på det.

6 comments to "En rejäl söndagscoctail"

Monday 2013-03-04 07:57
anneliten
Masters låter MYCKET bättre. I simning tror jag det slagit igenom också i Sverige, det här med masters.
Monday 2013-03-04 10:59
Lisa
Ja det var en jäkla mix! Hehe.
Intressant deet här med hur gudstjänsterna är i USA jämfört med här... Undrar om kyrkans "torrhet" i sverige har varit med och bidraget till det stora medlemsraset i svenska kyrkan... Kul med friidrott! Du har säkert hört om hur bra det gått för svenskarna i helgen?:)
Monday 2013-03-04 16:31
Ingmarie
anneliten; Så det är simmare man ska bli! ;-)

Lisa; Jag tror absolut det kan vara så! Gå i kyrkan i Sverige är ju oftast väldigt trist. Eller det är i alla fall vad jag kommer ihåg det som... Man går ju inte så ofta just för att det är så tråkigt...
Har kollat lite på sportnyheterna men i ärlighetens namn inte mer än vanligt. (Vilket betyder väldigt lite. hehe)
Monday 2013-03-04 18:48
Snorkkis
Spännande. Synen på kyrkan är verkligen olika på olika ställen. Var på katolsk mässa när vi bodde i usa och det var väldigt intressant. Var också på en St. Partricks-day fest i samma kyrka... då serverades det whiskey.
Monday 2013-03-04 21:17
bureborn
Du är helt klart en master, inte en dammig veteran. Bara att kolla in styrkeövningarna i föregående inlägg. Så långt ifrån en T-ford man kan komma! :-)
Monday 2013-03-04 22:11
Ingmarie
Snorkkis; Ja visst är det ganska märkligt! Man kan ju liksom tycka det borde vare lite mer likt när det är samma gud. Väl...?

bureborn; Haha. Jag är en Amazon. En sån där som tuffar på i evigheters evigheter. ;-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?