Weblog #4636

Monday 2015-12-14 20:31
Author: Ingmarie Nilsson
Sperlingsholmsrundan
Löpmöjligheterna i Halmstad är snudd på oändliga och en av mina absoluta favvorundor är runt Sperlingsholm. Särskilt på våren när bokskogen precis slagit ut. Som att springa i en saga.

Men även en dag som i dag med frostvitt landskap är den svårslagen.
Faktum är att jag har nog älskat detta området så länge jag kan komma ihåg. Farmor och farfar bodde i en av statarhusen när jag var liten och jag kan än i dag minnas hur det luktade i stallarna av hö, kor och rovor och hur mysigt det var att sitta i det varma köket med vedspisen och äta av farmors bullbak.
Samtidigt är jag medveten om att mitt minne kanske sviktar och jag vet med att de levde ett ganska hårt liv där patron styrde det mesta och friheten var ytterst begränsad. Hierarkin var orubblig.
När jag läste historia på högskolan skrev jag nämligen min B-uppsats om kapellet och fick då möjlighet både att intervjua människor som levt under statartiden och läsa om hur det var. Livet var inte alltid bättre förr.
Men nu är det nya tider. Folket är fritt åtminstone från en gods-herre och statarhusen hyrs numera ut till "vanligt" folk.

Och rundan är magisk oavsett.

Över Galgberget, ner i dalen, runt godset, stallarna, kapellet och kraftverket, förbi travet, genom Frennarpsskogen, upp på Galgberget igen och vips! Efter ca 100 min. är man tillbaks där man startade.

  
  
  

I morgon ska jag berätta om en annan slags favorit. :-)

Kram från Ingmarie.

No comments yet to "Sperlingsholmsrundan"

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?