Weblog #4660

Thursday 2016-01-07 14:23
Author: Ingmarie Nilsson
Extremväder? :-O
För mig som är uppvuxen och (löp)tuktad i och av den halländska fuktiga kylan, som verkligen går in i märg och ben, så är -16 torra grader ingenting att gnälla över. Om man bara är hyfsat frisk så går det alldeles utmärkt att kuta i ändå. För allvarligt talat är det inget extremväder som tidningsrubrikerna vill påskina bara för att det är -25 grader.
Lika lite som det är extremväder på sommaren de ynka dagarna det är över +25 grader.
Vi bor i Sverige, vi har årstider och då är det så här det är. Varje år.

I min värld handlar det mest om klädsel, fart/distans och ffa attityd oavsett om det är -30 eller + 30 grader.
Jag har kutat i båda varianterna. Och överlevt. ;-)
Du kan, och kanske bör, inte springa lika fort/långt om det är ovanligt kallt eller ovanligt varmt men du kan springa. Och absolut kan du vara ute och träna.

-16 hade vi i 08a land när jag stack ut i dag. Totalt 110 minuter. Vindstilla, klar hög luft, sol och fast fint underlag. T.o.m mina halvslitna absolut dubbfria Newton-pjux greppar i backarna när det är så här och då är det tokbra underlag.
Visst önskar jag sjöarna vore isfria så jag kunde hoppa i, och visst är det en smula tungt med alla lager kläder, men å andra sidan så är skridskoåkarna jätteglada och extratyngden kommer göra mig stark. :-)
T.o.m cykla funkar utmärkt även om växlarna på min gamla skrutt fryser fast efter några minuter. (Det gäller med andra ord att ha valt rätt växel för annars kan det bli tungt värre.)

Så nej, det finns absolut ingenting att gnälla över bara för att kvicksilvret tillfälligt är på många minus.
Hade hela vintern varit så här hade ju allt varit plättlätt!


 
 
Öronvärmare, mössa, buff, bh, två tröjor, två jackor, långkallingar, tjocka tajts, sockar, skor, två par vantar. Då fryser man inte. Inte ens om man joggar i snigelfart. :-)
Öronvärmare, mössa, buff, bh, två tröjor, två jackor, långkallingar, tjocka tajts, sockar, skor, två par vantar. Då fryser man inte. Inte ens om man joggar i snigelfart. :-)

 

Så mina enkla råd är och förblir:
Klä dig och anpassa fart och distans efter vädret, acceptera situationen och gilla läget.
Gör ett aktivt val och om du väljer att kuta så gör det med glädje och var tacksam för att du ens kan och får.

Kram från Ingmarie.

4 comments to "Extremväder? :-O"

Thursday 2016-01-07 15:35
Shaman
Precis! Bara man ser till att ha bra kläder på sig så går det bra, åtminstone ett tag :)
Thursday 2016-01-07 19:50
Ingmarie
Shaman: Precis! Jag hade lätt kunnat hålla på en timme till i dag men plikten kallade. :-) När jag var klar var det bara -11 grader. :-)
Friday 2016-01-08 11:29
Lisa
Nej men precis, det är HÄRLIGT! Enda problemet är ju om man har besvär mes luftrören i kylan, och då kan man ju använda en värmeväxlare! De gör dessutom så att resten av kroppen hålla varm också. Man förlorar inte så mkt värme från lungorna med en sådan :)
Friday 2016-01-08 21:55
Ingmarie
Lisa: Sant! Och det är ju det jag skrev. "Om man är hyfsat frisk". kan räcka med en buff framför näsa och mun. :-)Och mycket handlar ju om farten! Spring lugnare så andas man lugnare. :-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?