Weblog #4714

Monday 2016-02-29 02:52
Author: Ingmarie Nilsson
Nödvändigt (?) mål
Alltså, det här med att sätta mål med träningen. Måste man verkligen det? Måste man ha ett specifikt syfte för all tid man lägger ner på sin träning? Måste det "bli" något av det och måste det finnas en mening?
Måste man ha mål överhuvudtaget?

Jag tror det är både ja och nej. Utan någon slags mål, oavsett vad det gäller, så blir det nog inte mycket gjort till slut för utan mål tror jag det liksom blir och känns meningslöst.
Men ett mål behöver inte vara exakt som i ”S M A R T”. (Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt, Tidsatt.)
En del behöver verkligen exakta mål för att motivera sig till att träna men jag tillhör inte den skaran. Förr i tiden, när jag elitsatsade, var jag vansinnigt målfokuserad vilket nog också var en förutsättning. Nu för tiden är själva träningen målet för mig. Och känslan efteråt. Jag är på något vis fullt nöjd med att kunna träna så som jag vill, känna mig stark, inte ha ont och tycka det jag gör är kul.

Sen har jag kommit på att varje gång jag försöker satsa på något specifikt så går det åt pipan så nu tänker jag göra tvärtom.
Jag kommer därför att träna på och när jag känner att kroppen känns bra och suget finns samtidigt som det är en tävling så kommer jag vara med.
Fast riktigt sant är det väl kanske inte för innerst inne har jag allt några mål jag vill uppnå men jag har bestämt mig för att inte låta dem styra och ta över min mag- och hjärtkänsla.
Det är som att om hjärnan tar över blir jag automatiskt även korkad. Hur man nu ska tolka det… Min ”riktiga” hjärna kanske helt enkelt sitter i magen och i hjärtat?

I dag blev det 140 min. löpning på trailsen och 40 min. vattenlöpning. Känns fortsatt bra i både kropp och själ så jag inbillar mig att jag ligger i både balans och fas med vad kroppen pallar just nu.Hur tänker du om meningen med mål och hur gör du?

Kram från Ingmarie.

4 comments to "Nödvändigt (?) mål"

Monday 2016-02-29 18:17
anneliten
Intressant det där med mål. Jag tränar förstås inte lika mycket nu som jag gjorde när jag hade tydliga mål, men jag tränar ändå en fyra fem gånger i veckan vilket är mer än medel-soffpotatisen (tror jag). Skillnaden är att det alltid är lustfyllt. Att jag aldrig har ångest innan (som jag kunde ha inför intervaller - men å andra sidan kändes det ju SÅ bra att greja dem). Jag har upptäckt att jag inte behöver mål för att träna lagom. Och det är ganska skönt. Samtidigt som jag saknar de där "projekten" som det ändå blir.
Monday 2016-02-29 21:30
bureborn
Jag har upptäckt samma sak som Anneli: att jag inte längre behöver något specifikt mål för att träna. Och träna på rätt bra till och med. Eller kanske finns ändå ett mål - att må bra. Men det uppfyller ju knappast SMART-kriterierna. :-)
Samtidigt kan jag ibland sakna ett mål att sträva efter. För att uppnå målet är ju en härlig känsla ändå!
Monday 2016-02-29 22:34
Anna (orka mera)
Jag har inga SMARTA mål, jag drivs av andra saker. Ställer jag upp i ett lopp är det i sig en morot för jag vill att upplevelsen ska bli så trevlig som möjligt, och därför tränar jag. Men jag har inga mål om farter eller placeringar, sånt stressar mig bara. Om jag har ett mål så är det att behålla gnistan, fortsätta älska träning, njuta av olika pass, olika upplevelser, anpassa träningen efter vad som fungerar och hålla ut tills jag trillar ur gungstolen! :)
Tuesday 2016-03-01 01:20
Ingmarie
anneliten: Ja det är intressant. kanske lustfylldheten är ett mål i sig? och att du, liksom jag, vet hur skönt det är efteråt?

bureborn: Precis så tänker jag med! Jag vill egentligen ha ett SMART mål men verje gång går det ju åt pipan så nu "vågar" jag liksom inte. Knepigt... :-)

Anna (orka mera): Bra mål! Å andra sidan verkar du vara en mästare på att planera in just lopp låååååångt i förväg. jag "vågar" inte det för vem vet hur kroppen är när det väl är dax? :-O

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?