Weblog #4720

Sunday 2016-03-06 04:01
Author: Ingmarie Nilsson
Las Cruces, El Paso, race och lite Clintan
Mount Cristo Rey är ett 1425 m. högt berg med en ca.9 m.hög Jesus-staty placerad högst upp.
Statyn skapades av konstnären Soler och sattes upp på bergets topp 1940 som en helgedom för alla troende. Varje år vallfärdar tusentals människor upp dit för att be och visa sin vördnad.
Vägen upp ringlar sig i serpentiner och är ca. 4.4 miles fram och tillbaks. (D.v.s ca. 7 km.)
För att göra en lång story kort så råkade jag i onsdags se att det fanns ett lopp upp till toppen och eftersom jag ju bestämt mig för att göra lite tvärtom, plus att jag var nyfiken på hur det såg ut här nere i det södraste av NM, drog jag iväg på den här lilla roadtripen.

Men jag hade ingen laddainförlopp-taktik.
Tänkte mer att det skulle bli ett bra träningspass och en kul upplevelse. Och mitt första i K50-klassen!

I torsdags tränade jag i princip som vanligt. I går blev det ”bara” ett pass som var så segt att jag undrade om kännsbra-vinden vänt. Sprang på platten utmed Rio Grande i Las Cruses (ja samma Rio Grande som i Albuquerque även om den inte är så ”Grande” i just Las Cruses) men det kändes som både motvind och uppför exakt varje steg.Visste du förresten att det var i just Las Cruses som Hang ´em high med Clintan spelades in?
Jag kan verkligen förstå varför. This is the wild, wild west. :-)
Men nu för tiden är det mer bilar än ridande cowboysare och indianer. Troligtvis fler löpare också.


För att slippa gå upp mitt i natten så drog jag hit till El Paso, Texas, redan i går.
Starten var nämligen redan kl. 7.30, vilket är ganska vanligt i detta land, men största anledningen till just dagens starttid är nog helt enkelt att vid den tiden är temperaturen sval. (Därav långärmad tröja.) Redan kl 09 var det 23 grader. Kl 11 visade kvicksilvret 28.
För min del får det ju gärna vara varmt men nu var det ju inte jag som bestämde.
Loppet erbjöd tre klasser. 1 mile, 5 km och 8 miles. Den sistnämnda var hela vägen till toppen och såklart jag valde den.
Innan hade jag blivit ”varnad” för hur ”streneous” banan skulle vara och med tanke på gårdagen så hade jag inga som helst varken förväntningar eller ambitioner. En kul grej helt enkelt!
Bestämde mig t.o.m för att ta mig tid att fota några snapshots.

Allt gick över förväntan. Kände mig skitstark och tokglad hela vägen upp. Inte ens då jag och några till i täten efter bara några kilometer blev stoppade av ett tåg (!!!) och ikappsprungna blev jag putt.
Godstågen här är inte som de svenska godstågen. De är, utan att överdriva, kilometerlånga så det tog sin lilla tid innan vi kunde fortsätta.
Visst var det uppför, och visst var det ansträngande men inte mycket uppför och ansträngande som jag fått höra. Alla backar jag nött har onekligen gett mig styrka och vana. Tar man det bara lite soft i början, hittar flyt och undviker mjölksyra så brukar det gå bra.

Nerifrån ser statyn ut som en liten flugskit men IRL är den inte det. Och vyn. O lalala!
Man ser både Mexico, New Mexico och Texas. Hur coolt är inte det?Nerför gick det desto lättare. Om det inte är en massa sten, rötter och annat bröte i vägen är jag ganska bra på att ”rulla”. Just i dag gick det så bra att jag vann och kom trea over all. Konkurrensen var förvisso inte stenhård men en seger är en seger
Grabben som vann var väl typ halva min ålder (och 7-8 min. snabbare) och jag kan utan att överdriva säga att jag i det stora hela drog upp medelåldern några snäpp.

Pokalen var i absolut Texas-style. Big!


 
Fördelen med tidig start är att man har en hel härlig dag kvar!
Lunch och slapp på gräset i en park jag hittade blev en bra återhämtning.

 
Jag gillar verkligen El Paso. Lagom stort, mycket att se och göra, många olika trails att kuta på och fullt av andra träningsmöjligheter men en sak begriper jag inte.
Samma i Alb. faktiskt.
Utomhuspoolerna öppnar inte förrän sent i april eller t.o.m i maj. Även hotellpoolen är stängd.
Helt ofattbart när de flesta dagarna är som vår finaste sommardagar.
Men det finns tack och lov pooler. Inomhus.
Hittade ett fint YMCA som bjöd på både ett härligt styrkepass och ett härligt poolrun-pass.
Väl investerade (ynka) $10!
Tror jag kommer sova extra gott i natt. :-)

Kram från Ingmarie.

2 comments to "Las Cruces, El Paso, race och lite Clintan"

Sunday 2016-03-06 14:20
bureborn
Heja dig! Jag undrar om medtävlarna fattade din potential på startlinjen. Gissar att de unga spolingarna underskattade dig, och fick sig en liten fin överraskning!
Sicken pokal! Risk för övervikt på hemresan med den i bagaget?
Monday 2016-03-07 03:22
Ingmarie
bureborn: haha. Någon överraskade jag nog. ;-) kanske mest mig själv! :-O
ja pokalen väger en del men jag har som taktik att slänga många av de kläder jag har med mig. Måste ju ha plats för alla skor också. ;-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?