Weblog #4743

Tuesday 2016-03-29 04:04
Author: Ingmarie Nilsson
Två guldkorn
Jag älskar verkligen yoga!
Om nu någon missat det.
Det är ytterst sällan jag tycker det är ”tråkigt” eller att jag inte har lust.
Inte ens om det är en dålig lärare kan jag känna olust. Då ser jag det som en utmaning att fokusera på det som är bra. (För det finns alltid något.)
Är jag min egen lärare så följer jag mitt eget flöde bara. Ibland har jag en plan. Ibland inte.

Jag älskar känslan av att vara i nuet, av att verkligen fokusera på andningen, på medvetandet och på kroppen. Av att stilla sinnet, utmana kropp och knopp och att försöka förstå hela den yogiska filosofin.

Ibland är det en baggis att komma in i flödet oavsett yogaform. Ibland är det svårare och hjärnan är inte alls med.
Ibland yogar jag flera timmar per dag. Ibland max 10 min. men varje dag gör jag alltid någon slags yoga och meditation.
Bättre lite och ofta än sällan och mycket tänker jag.

Inget pass är det andra likt och jag lär mig ständigt nya grejer om mig själv.
Otroligt spännande!
Det stämmer verkligen det där att så som man är, agerar och reagerar på mattan speglar det ”vanliga livet”. I alla fall för mig.

Ofta använder jag mig av yogaövningar även efter/före löpningen/styrketräningen/cyklingen/simningen eller vad det nu är jag gjort för att öka på rörligheten, väcka kropp & sinne alt. lugna ner dem. Det är ju det som är så fint med yoga tycker jag. Att man kan använda det lite hur man vill och på så många olika vis.

Om jag vore tvungen att välja två övningar som mina after training-favvisar så blir det nog dessa:

Huksittande/djup squat. (Malasana.)

Det här är en övning/rörelse vi i väst har tappat medan man i österland oftast inte har några som helst problem att sitta både länge och väl på huk. Vi har i stället blivit lata och orörliga och måste ha en stol.
Det är väldigt synd för att sitta på huk är otroligt välgörande för kroppen.
Man inte bara stretchar och stärker vader, insida lår, fötter nederdelen av ryggen samt vristerna. Övningen öppnar även upp höfterna, kan förbättra matsmältningen samt skapa ny energi.
Dock bör man undvika denna övning om man har knä alt. ländryggskada.

Gör så här:

1: Utgå från t.ex bergspositionen. Placera sedan fötterna lika brett som mattan, med tårna riktade snett strax utanför. På en utandning, sitt så djupt ned som det går med rumpan mot golvet. Hälarna ska vara kvar i mattan/golvet. Om det inte går, eller du inte kommer så djup, lägg block eller filtar under.
2: Öppna upp knän och lår lite bredare än överkroppen och kom fram med överkroppen lite emellan.
3: Placera överarmarna mot insidan av låren och pressa försiktigt ut dem samtidigt som du riktar svanskotan snett nedåt/bakåt.
4: Pressa handflatorna mot varandra framför bröstbenet. Lyft bröstbenet uppåt, bredda mellan nyckelbenen. Låt skulderbladen komma in mot ryggraden och ner mot svanskotan.
5: Håll positionen medan du andas långt ner i magen samt ut i ländryggen på inandning. Släpp spänningar och sjunk djupare på utandning. Håll en bra stund här, allt från fem till trettio andetag. Eller 30 sek. till 10 min. Börja försiktigt och öka efter hand. När du är klar så sträck långsamt på benen samtidigt som du andas in.Barnets position” (Balasana.)

En fantastisk viloposition och en perfekt avrundning efter ett löp/cykel/tränings-pass. Eller innan du ska sova. Barnets position hjälper dig att varva ner, ”öppna upp” ryggen och sträcka ut ländryggen, skapa ny energi, lugna ner hjärta, andning och nervsystem samt sträcka ut höfter, lår och fotryggen upp till vristerna.

Gör så här:

1: Börja sittandes på knä, fotryggarna i golvet så att stortårna nuddar varandra.
2: Bredda lite på knäna och sjunk ned med sittbenen mot hälarna.
3: Känn att sittbenen nuddar hälarna. Om detta gör ont i knäna så rekommenderar jag att du gör denna position med en yogalärare och inte hemma själv. Du kan testa om det känns bättre med en filt mellan benen eller i knävecket.
4: Luta dig långsamt fram på en utandning ned med armarna framför dig.
5: Den sista biten sjunker du ned med pannan till mattan.
6: Armarna är rakt sträckta framför dig, axelbrett. Fingrarna spretar på mattan och pekfingret är riktat rätt framåt. Du kan även prova att ha armarna bakåt och hålla om hälarna alt. bara låter händerna vila fritt mot marken.
7: Blunda och dra djupa andetag ända ned i ländryggen. Pausa kort på in- såväl som utandning.Prova några minuter varje dag i en vecka och se vad som händer. :-)
Lycka till!

Kram från Ingmarie.

2 comments to "Två guldkorn"

Tuesday 2016-03-29 13:36
Malin
Åh, Malasana! Törs inte göra den än efter förlossningen, men längtar! Fina bilder och beskrivningar!
Wednesday 2016-03-30 03:23
Ingmarie
Malin: det förstår jag! Klokt att avvakta. Men visst är den härlig! Snart kan du! Och tack för snälla ord. :-)

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?