Weblog #564

Tuesday 2008-10-14 21:44
Author: Ingmarie Nilsson
Sanning eller lögn?
I söndags hade DN ett ganska stort reportage om alternativmedicin.

Anledningen var att Edzard Ernst, den första professorn i komplementär medicin, och Simon Singh, doktor i partikelfysik, har kommit ut med en ny bok; Salvekvick och kvacksalveri.

Det var när en kvinna tog homeopatiskt naturmedel mot malaria i stället för läkemedel och i stället för att bli frisk fick vårdas på intensiven i två månader, som Singh bestämde sig för att kolla upp hur det hela egentligen var.

Funkar alternativ medicin eller är allt bara bluff?

Mycket är bluff enligt författarna, men mycket fungerar med.
T.ex. yoga, fiskolja,
djävulsklo,
johannesört,
blodiglar
och kiropraktik.

Ren bluff kan man läsa
är t.ex. öronljus, magnetterpi, tarmsköljning och homeopati.

Förklaringen till att de "overksamma" metoderna fungerar säger Edzard Ernst är enbart p.g.a. "placeboeffekten".
Dvs. effekten blir det patienten förväntar sig.

Även om det i sig kanske är bra, så menar Simon Singh att det bygger på lögner, är dyrt och kan hindra patienten från att få en verklig verksam behandling av en läkare.

(Men man kan ju samtidigt tycka att har de blivit hjälpa, placebo eller ej, så behöver de ju ingen "riktig" läkare"...(?))

Homeopatin anser de vara den absolut största bluffen av dem alla.
De verksamma ämnena späs ut så mycket att det inte finns kvar något av det ursprungliga ämnet-alltså kan det inte fungera och bota.
Anhängarna menar tvärtom att homeopatimedel kan bota det mesta.

Det är mycket intressant läsning.
Absolut!
Och mycket av det de säger stämmer säkerligen.
Samtidigt måste man även mot dem vara kritisk.

För mig är det rent märkligt att de kan säga att homeopatin inte fungerar.
Jag har själv provat vid ett flertal tillfällen.
För det mesta har jag faktiskt varit väldigt skeptisk, men ändå har det funkat.
Åtminstone har något hänt.
Och då aldrig något negativt.
Faktum är att de gånger jag verkligen trott att det skulle hjälpa så har det inte hjälpt.
Undra hur de förklarar det?

Likaså att de menar att zonterapi bara är bluff när det bevisligen händer något vid behandling och har effekt.

De har även gjort en lista med "tveksamma" alternativ.
Bl.a. akupunktur.

Det var när jag såg det som jag började bli riktigt skeptisk till deras forskning.

Inom sjukvården använder man det bl.a. både för att smärtstilla och för att dämpa/ ta bort illamående efter operation med god effekt.
Placebo?
Jag tvivlar.

Och om det nu är det så är det ju ett vansinnigt billigare, biverkningsfriare och bättre alternativ än läkemedel.

Intressant som sagt var, och i många fall har de säkert rätt, men jag köper inte deras argument rakt av.

9 comments to "Sanning eller lögn?"

Wednesday 2008-10-15 21:47
anneli
Att "köpa" påståenden rakt av ska man aldrig. Jag är glad att du inte gör det! Tyvärr väljer många andra sin "religion" (typ naturligt är bra) och tror sedan blint... Jag tänker i alla fall läsa boken. Jag misstänker starkt att akupunktur kan ha hamnat på "tveksam"-listan bara genom att forskarna inte anser att det finns tillräckligt bra studier. Just akupunktur tror jag på, det finns en god vetenskplig rational till varför det skulle kunna fungera. Smärta (och illamående) är mycket svårmätt i kliniska studier - subjektivt och dessutom föränderligt över tid i och med att man relaterar till upplevda smärtor, och den erfarenheten förändras ju. Kanske har din "relativitetssmärta" ändrats av ditt onda tandkött?
Wednesday 2008-10-15 21:48
anneli
Fick inte plats... Här fortsätter jag:
Men homeopati - kom igen! Det är ju som att droppa en alvedon i ett hav, och sedan dricka en munfull! Här måste det vara placebo (du kanske bara varit ytligt skeptisk, men undermedvetet velat tro). Placebo i sig är vansinnigt intressant, det talar ju om för oss att vi faktiskt kan påverka vår hälsa, åtminstone i visa delar, genom tankens kraft!
Thursday 2008-10-16 09:53
Ingmarie
Visst är smärta och illamående väldigt (omöjligt?)att mäta. Det kan göra ont och det kan göra ont-ont. Vissa saker härdar man ut, andra inte.
Konstigt det där...
Träning gör ju t.ex. många gånger ont men det kan jag så att säga stå ut med. Och det går ju över + att jag vet att jag mår BRA efter. Tandköttsont däremot... Gör bara ont-ont och ger inget positivt alls. Undrar lite hur du menar med "relativtetssmärta"?
Placebo är verkligen intressant!Om det är det eller inte som hjälpt mig låter jag vara osagt. Det viktiga var att det hjälpte och att det inte gav några biverkningar. :-)
Thursday 2008-10-16 16:50
anneli
När man mäter smärta gör man det på en så kallad VAS-skala (visual analog scale), en slags linjal där vänsterkanten är 0 och högerkanten värsta tänkbara smärta (det kanske du redan vet, jag får för mig att du jobbar i sjukvården). Patienten pekar på den linjalmarkering som motsvarar smärtan. Värsta tänkbara anser man ändras under livets gång i och med att man upplever smärta då och då. De flesta kan helt enkelt tänka sig att värre smärta finns än den man upplevt, och den upplevda flyttar alltså gränsen för vad som är möjligt och förskjuter därmed skalan på VAS-linjalen, om du förstår vad jag menar - vet inte om det blev begripligt. Träningsvärk (och förlossningssmärta) vet man med sig att den inte är skadligt - alltså ingen oro kopplad. Är du sjuk/skadad kopplas oron in och då tror i alla fall jag att smärtan blir mindre uthärdlig. Återigen är vårt sinnestillstånd inblandat...
Thursday 2008-10-16 21:33
Ingmarie
Visst sjutton vet jag vad VAS är. Använder det varje gång jag jobbar. :-)(Är bl.a IVA syrra och jobbar mycket med post-operativ vård) Men det blir ju ändå godtyckligt. En del kan säga/visa 10 och vara helt oberörda både visuellt och kliniskt medan andra säger 5 och har alla klassiska smärtsymtom. En del kan inte säga alls.
Det ÄR svårt.
Själv försöker jag negligera tandeländet. Löpningens endorfiner är bra ;-).Men jag kan ju inte kuta dagarna i ända. haha
Det är IRRITERANDE! Och visst spelar mitt sinnestillstånd in! Jag brukar dock vara "bra" på andra hålet. Att inte känna efter. Inte alltid så klokt...
Friday 2008-10-17 08:14
anneli
Svårt att mäta smärta=svårt att bevisa att akupunktur fungerar... Behöver inte betyda att Ernst och Singh är dåliga forskare, de hittade helt enkelt inga tillräckligt bra studier för att stödja akupunktur, men som sagt - jag ska läsa boken! Jag skulle faktiskt vilja träffa dig, du verkar så himla härligt positiv och energisk! Det är nästan så att jag funderar på 9 nov, trots att jag vet att jag inte hänger med er löpmässigt :-)
Friday 2008-10-17 13:44
Ingmarie
Du är välkommen! Käka kan vi göra i samma fart! ;-)
Och förresten, vem säger att du inte hänger med "oss"?
Saturday 2008-10-18 12:55
anneli
Jag lovar att detta är sista inlägget... I bastun igår, efter underbart smärtsam spinning (jo jag gillar oxå att plåga mig med träning) kom jag att tänka på att akupunktur inte går att placebokontrollera - alltså ännu svårare att göra bra studier! Såg i dagens DN (ledaren lördag) att PC Jersild läst "kvacksalveriboken" (akupunktur anges fungera för smärta, illamående och sängvätning). Jag har inte hunnit till bokhandeln ännu...
Saturday 2008-10-18 14:21
Ingmarie
Du får skriva hur många inlägg som helst! :-)
Och så är det säkert! Att akupunktur är svårare att test kolla med placebo. Borde ju gå att sätta nålarna "fel" men sen kan det kanske å andra sidan vara som så att på den människan går just det energiflödet som skulle träffas just där. Om du förstår vad jag menar...Vi är ju inte helt lika där, precis som blodådror inte går på exakt samma ställen hos alla.
Knepigt...

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?