Weblog #92

Tuesday 2008-02-19 21:09
Author: Ingmarie Nilsson
WDW fakta
Lite (värdelös) snabbfakta om Walt Disney World (WDW) i Florida.:-)

Första Disneyworld öppnades i Californien på 1950-talet men hur kom det sig att Walt Disney öppnade ett till, 1000-tals mil bort, i eländiga Florida?
Well, as they say in America. Orsaken var pengar.
Walt var ingen rik man så att köpa mark i Californien var uteslutet, och det var mark han ville ha. Massor!I början av 1960-talet gjorde Walt upp en topphemlig plan. Under fyra år åkte han runt i USA och letade efter mark där det fanns mycket människor, bra vägar, bra klimat och framförallt billig mark. Orlando var stället och i juni 1965 hade Walt redan köpt över 27 000 tunnland. De styrande i Florida blev eld och lågor när $400 miljonersprojektet presenteades. Det skulle bl.a.innebära 1000-tals nya jobb och Walt Disney fick därför flera fördelar och privilegier i sitt byggande.
Men han hann inte så långt. I december 1966 dog han. Brodern Roy tog i stället över.När Magic Kingdom skulle öppnas 1971 bytte Roy lite passande namnet till "Walt Disney World".Roy dog bara tre månader senare men då hade WDW redan blivit en succé och människor såg plötslgt Orlandoområdet som mer än ett kaffestopp på väg till Miami.

Resten är historia som man säger men vägen till succé har inte varit helt spikrakt. De ekonomisk svackorna har ibland varit både stora och svåra men Walt Disney i Florida fortsätter oavbrutet att växa och lockar årligen miljontals människor.
Idag är WDW mycket större än Disneyworld. Över 47 square miles vilket är mer än två Manhattan!

Mitt i värsta hightec-riden eller 3-D och 4-D riderna är bland det sista man tänker på nog hur det egentligen fungerar eller vad som krävs för att det ska funka.
Här är ett exempel:
"The Incredible Hulk" kräver 220 motorer för att den 16 ton ( cirka 8 Mercedes-Benz bilar) tunga vagnen ska kunna klättra de 45 metrarna upp i den 30-gradiga stigningen för att sen fara i väg från 0- 65 km/timme på mindre än två sekunder! Ungefär som att ta en tur i ett F16 stridsplan.
Det gäller att hålla i hatten för rackans var det går undan!

No comments yet to "WDW fakta"

Add comment

No HTML allowed, only good old plain text. The Name, Comments and CAPTCHA fields are mandatory. Note that http:// will be added automatically to your URL.

Name:

Email address (will not be shown):

URL (for example www.nemonisimors.com):

Comments (max 1000 characters):

What is the sum of 4699 and 12?